Γκαμπριέλ Ατάλ: Χριστιανός ορθόδοξος, με ελληνικές ρίζες, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας - "Μπαμπά, ερωτεύτηκα ένα αγόρι", είπε στον πατέρα του πριν πεθάνει
Eλληνική καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του έχει ο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας - Aντιμετώπισε αντισημιτισμό λόγω του ονόματος του Εβραίου πατέρα του
Χριστιανός ορθόδοξος και με ελληνικές ρίζες από τη μεριά της μητέρας του είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ.
Ο 34χρονος πολιτικός, που διορίστηκε χθες, Τρίτη, πρωθυπουργός της Γαλλίας αντικαθιστώντας την Ελιζαμπέτ Μπορν, είναι γιος του δικηγόρου και παραγωγού ταινιών Ιβ Ατάλ και της Μαρί ντε Κουρίς, η οποία είχε εργαστεί στο παρελθόν σε εταιρεία παραγωγής ταινιών.
Gabriel Attal est devenu ce mardi à 34 ans le plus jeune Premier ministre de l'histoire de la République. Il a d'emblée promis "audace" et "mouvement" à Emmanuel Macron qui compte sur lui pour donner un nouvel élan à son quinquennat ⤵️#AFPVertical #AFP pic.twitter.com/MrNUO2Tyfm
— Agence France-Presse (@afpfr) January 9, 2024
Γκαμπριέλ Ατάλ: Χριστιανός οθόδοξος με ελληνικές και εβραϊκές ρίζες
O πατέρας του Γκαμπριέλ Ατάλ, που έφυγε από τη ζωή το 2015, ήταν Γαλλοτυνήσιος με εβραϊκές ρίζες, ενώ η μητέρα του, Μαρί ντε Κουρίς, ήταν χριστιανή ορθόδοξη από οικογένεια ελληνικής καταγωγής από την Οδησσό, όπως αναφέρει το βιογραφικό του νεαρού πολιτικού στη γαλλική σελίδα της Wikipedia.View this post on Instagram
O πρώην υπουργός Παιδείας, που χθες έγινε ο νεότερος σε ηλικία Γάλλος πρωθυπουργός επί Πέμπτης Δημοκρατίας, έχει δηλώσει δημόσια στο παρελθόν ότι έχει ασπαστεί τη θρησκεία της μητέρας του, ενώ το πλήρες όνομά του περιλαμβάνει και το επίθετό της, αφού είναι «Γκαμπριέλ Ατάλ ντε Κουρίς».
Αν και ορθόδοξος, ο Ατάλ είχε πει σε συνέντευξή του παλαιότερα ότι έχει βιώσει αντισημιτισμό στη ζωή του εξαιτίας του ονόματος του πατέρα του, κάτι για το οποίο τον είχε προειδοποιήσει ο κινηματογραφικός παραγωγός πριν πεθάνει.
Οι γονείς του Γκαμπριέλ Ατάλ απέκτησαν τρία παιδιά μαζί και πήραν διαζύγιο το 2000. Εκτός από τις αδελφές του, ο 34χρονος έχει έναν ακόμη αδελφό, ένα αγόρι που είχε υιοθετήσει η μητέρα του.
Διαβάστε ακόμα: Γκαμπριέλ Ατάλ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας - Ανοιχτά gay, ετών 34, από "τζάκι" και με κάτι από... Ελλάδα (Βίντεο)
Η καριέρα σαν παραμύθι του Ατάλ
Οι γονείς του φρόντισαν, πάντως, να του προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Απόφοιτος ιδιωτικού σχολείου, ο Ατάλ φοίτησε στο διάσημο Sciences Po του Παρισιού και ήδη προτού ολοκληρώσει τις σπουδές του έγινε ο νεότερος σύμβουλος και λογογράφος της τότε υπουργού Υγείας Μαρισόλ Τουρέν.
Στα 28 του έγινε ο νεότερος υφυπουργός, στα 29 του εκπρόσωπος του κόμματος
Στα 28 του χρόνια έγινε ο νεότερος υφυπουργός, στα 29 του εκπρόσωπος του κόμματος, στα 33 του υπουργός.
Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της ΓαλλίαςView this post on Instagram
Ο Ατάλ, μία από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες του στρατοπέδου του Εμανουέλ Μακρόν, είναι και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Γαλλίας, έχοντας υπογράψει και σύμφωνο συμβίωσης με τον Στεφάν Σεζουρνέ, επικεφαλής της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe στο Ευρωκοινοβούλιο.
Γκαμπριέλ Ατάλ: Πώς αποκάλυψε στον πατέρα του τη σεξουαλική του ταυτότητα λίγο πριν πεθάνει
Σημαδεμένος από τον θάνατο του πατέρα του, ομολόγησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι αποκάλυψε την ομοφυλοφιλία του στο νεκροκρέβατό του, όταν οι γιατροί προέβλεψαν ότι θα είχε λίγες μόνο ώρες ζωής.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, όταν ένας 15χρονος μαθητής αυτοκτόνησε ύστερα από εκφοβισμό, ο Ατάλ έδωσε μια τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία μοιράστηκε την εμπειρία του από τη διαδικτυακή κακοποίηση που δεχόταν ως έφηβος. Αφηγήθηκε ότι τον κορόιδευαν συμμαθητές του για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και ότι στα 26 του είπε στον πατέρα του ότι ήταν ομοφυλόφιλος λίγες ώρες πριν πεθάνει από καρκίνο. «Του είπα: “Μπαμπά, ερωτεύτηκα ένα αγόρι.” Χαμογέλασε και είπε “Επιτέλους μιλάς γι’ αυτό”», ανέφερε ο νεαρός πολιτικός.
«Ήταν ο μόνος στην οικογένεια που με ενθάρρυνε να ξεκινήσω την πολιτική μου καριέρα. Όχι μόνο είναι δύσκολο που δεν είναι εδώ για να με δει τώρα, είναι ότι όταν πέθανε δεν ήταν καν κάτι που φαινόταν πιθανό», είχε πει.
Απαγόρευση της αμπάγια και μάχη κατά του εκφοβισμού
Τα όσα επιδίωξε να εφαρμόσει ο Ατάλ ως υπουργός Παιδείας θα μπορούσαν να έχουν προταθεί και από δεξιούς πολιτικούς, σχολιάζει η DW.
Ήδη από την αρχή του σχολικού έτους ο Ατάλ τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των αμπάγια, των παραδοσιακών μακριών φορεσιών που προτιμούν αρκετές νεαρές μουσουλμάνες. Η στάση του Ατάλ προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις και απασχόλησε τα Μέσα Ενημέρωσης για εβδομάδες – ορισμένοι εκτιμούν πως ο Ατάλ «διολισθαίνει διαρκώς περισσότερο προς τα δεξιά, όπως και ο Μακρόν», όπως σχολιάζει και ένας υπάλληλος του Υπουργείου.
Ακόμη, ο Ατάλ επιδίωξε να επαναφέρει τις μαθητικές στολές, προτείνοντας τη δοκιμαστική εφαρμογή του μέτρου σε ορισμένα σχολεία, επαναφέροντας επιπλέον και την υποχρέωση των μαθητών με κακούς βαθμούς να επαναλαμβάνουν την τάξη. Μετά την αυτοκτονία ενός εφήβου στράφηκε στην καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού και θέλησε να εντάξει στο γαλλικό σχολικό πρόγραμμα τα λεγόμενα μαθήματα ενσυναίσθησης βάσει του δανικού μοντέλου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες.
View this post on Instagram
Ο Ατάλ ως ανταγωνιστής του Μακρόν;
Ο Ατάλ έχει τη φήμη πως μπορεί να συνδιαλέγεται και με εκπροσώπους άλλων κομμάτων, ενώ, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, είναι και πολύ αγαπητός στον γαλλικό λαό. Καταγράφοντας τον ενθουσιασμό, με τον οποίο ο κόσμος υποδέχεται τον Ατάλ στις δημόσιες εμφανίσεις του, τα γαλλικά Μέσα κάνουν λόγο για μία «attalmania».
Μεσοπρόθεσμα, όμως, ο Ατάλ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ανταγωνιστή του Μακρόν. Σε μία παρόμοια περίσταση στο παρελθόν ο Μακρόν είχε αντικαταστήσει τον πρώτο του πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, όταν η δημοτικότητα του τελευταίου ξεπέρασε αυτήν του Γάλλου προέδρου.
View this post on Instagram
Η πρώτη υποχρέωση του νέου επικεφαλής της κυβέρνησης αφορά τη σύνθεση της κυβερνητικής του ομάδας. Ωστόσο, ο Ατάλ θα έχει μάλλον περιορισμένα περιθώρια κινήσεων – ο πρόεδρος Μακρόν φέρεται να έχει ήδη λάβει προ πολλού τις σχετικές αποφάσεις.