Γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Αγία Βαρβάρα, την πόλη όπου κατοικεί µέχρι και σήµερα. Αν κάτι έχει να θυµάται µέχρι σήµερα, είναι η ανεµελιά των παιδικών της χρόνων, αλλά και τα παιχνίδια στις πλατείες της γειτονιάς. Ο λόγος για τη Μαριάννα Τουµαζάτου, τη νέα αντιπεριφερειάρχη Οικονοµικών της Περιφέρειας Αττικής, η οποία είναι και η µικρότερη σε ηλικία στην «κυβέρνηση Χαρδαλιά». «Ολες µου οι παιδικές αναµνήσεις τριγυρίζουν γύρω από τις πλατείες της γειτονιάς µας. Ευτυχώς, εγώ πρόλαβα την εποχή εκείνη που η έννοια της “γειτονιάς” ήταν ακόµη ζωντανή και τα παιδιά βίωναν την ανεµελιά και την αγνότητα εκείνης της ηλικίας», λέει η ίδια µιλώντας στο «Secret».

Η Μαριάννα Τουµαζάτου ασχολήθηκε από πολύ µικρή ηλικία µε τα κοινά και την πολιτική, καθώς πιστεύει πως ο καθένας πρέπει να είναι µέρος της αλλαγής και όχι απλός παρατηρητής. «Αποτελεί αδιαµφισβήτητη πραγµατικότητα πως η γενιά µου µεγάλωσε στη δυσκολότερη εποχή από τη Μεταπολίτευση και µετά. Ηµασταν τα “παιδιά της κρίσης”, όπως συνήθιζαν να µας λένε. Γιατί την κρίση του 2009, παρότι δεν τη δηµιουργήσαµε εµείς, τη νιώσαµε στο “πετσί” µας στην καθηµερινότητά µας. Αυτό οδήγησε τους νέους να γυρίσουν την πλάτη στο πολιτικό γίγνεσθαι, είτε αυτό αφορά την ενεργή συµµετοχή τους ως πολιτευτών είτε απλώς τη συµµετοχή τους ως απλών ψηφοφόρων. Παρ’ όλα αυτά, η διαχρονική πεποίθησή µου ήταν πως η κριτική από µόνη της δεν αλλάζει κάτι και η νέα γενιά θα πρέπει να αποτελεί µέρος της Ιστορίας και όχι απαθή παρατηρητή. Αυτό ήταν και το ισχυρότερο κίνητρο για µένα και, έτσι, από πολύ µικρή ηλικία πήρα την απόφαση να πολιτευτώ. Αρχικά σε τοπικό επίπεδο, στην Αγία Βαρβάρα, όπου διετέλεσα για τρία χρόνια αντιδήµαρχος, στη συνέχεια στις βουλευτικές εκλογές µε τη Νέα ∆ηµοκρατία και τώρα στην Περιφέρεια Αττικής, δεχόµενη την τιµητική πρόταση του Νίκου Χαρδαλιά», εξηγεί η Μαριάννα Τουµαζάτου.

toumazatou

Είναι η µικρότερη ηλικιακά στην «κυβέρνηση Χαρδαλιά», µια επιλογή µε ιδιαίτερη σηµειολογία. «Συµβολίζει το “άνοιγµα” που κάνει στη νέα γενιά, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους πολιτικούς να αποδείξουν τις ικανότητές τους, δηµιουργώντας όµως παράλληλα τις κατάλληλες συνθήκες µετάβασής τους, µέσω της αρωγής τους από ένα εξαιρετικό επιστηµονικό επιτελείο που τους πλαισιώνει. Προσωπικά, ο διορισµός µου στην τιµητική θέση της αντιπεριφερειάρχη µε γεµίζει ευθύνη, αλλά παράλληλα αποτελεί µια ευκαιρία απόδειξης των δυνατοτήτων µου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», αναφέρει η ίδια.

Μαριάννα Τουµαζάτου: "Η εµπλοκή µιας γυναίκας στην πολιτική αποτελεί τεράστια πρόκληση"

Οπως πολλές γυναίκες, έτσι και εκείνη στα πρώτα της βήµατα βίωσε περιστατικά αµφισβήτησης λόγω φύλου και ηλικίας. «Η εµπλοκή µιας γυναίκας στην πολιτική αποτελεί σε κάθε περίπτωση µια τεράστια πρόκληση. Στην αρχή της πολιτικής µου πορείας είχα βιώσει σε έντονο βαθµό την αµφισβήτηση, την οποία όµως θεωρώ πως κατάφερα πολύ γρήγορα να αντιµετωπίσω µε επιτυχία µέσω του µετρήσιµου έργου µου». Στόχος της, µετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της, είναι η βελτίωση της καθηµερινότητας των πολιτών της Αττικής. «Γι’ αυτό θα χτίσουµε σε ό,τι θετικό υπήρχε και παράλληλα θα θέσουµε τις βάσεις προκειµένου να εκπονηθούν σε συγκεκριµένο χρονικό πλαίσιο όλες εκείνες οι προτεραιότητες που έχουµε ανακοινώσει. Σε αυτή την αποστολή θα έχουµε την καθοδήγηση του Νίκου Χαρδαλιά, ενός ανθρώπου που έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωµά του στην Αυτοδιοίκηση, έχοντας αποδείξει στην πράξη τον χαρακτηρισµό του ως “του ανθρώπου των µεγάλων υπερβάσεων”».

33

Τον ελεύθερο χρόνο της επιλέγει να τον περνάει σε δηµιουργικές αποδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας, «αδράζοντας πάντα τις ευκαιρίες δηµιουργίας νέων εικόνων και παραστάσεων που ένα ταξίδι µπορεί να προσφέρει. Παράλληλα, συνεχίζω αδιάλειπτα να συµµετέχω σε όλα τα προγράµµατα εθελοντισµού που διοργανώνω, διατηρώντας ζωντανό µέσα µου το αίσθηµα της διαχρονικής κοινωνικής προσφοράς».

"Δεσµεύοµαι πως θα συνεχίσω να εργάζοµαι πολύ σκληρά"

Στοιχεία της προσωπικότητάς της αποτελούν η ταπεινότητα, ο σεβασµός και η ανιδιοτέλεια. Χαρακτηριστικά που, όπως λέει η ίδια, θα παραµείνουν αναλλοίωτα όσα χρόνια κι αν περάσουν και θα αποτελούν το εφαλτήριο όλων των αποφάσεων που πρόκειται να πάρει στο µέλλον. «Ο κόσµος θέλω να γνωρίζει ότι τα κριτήρια για τα οποία µε στήριξε και µε ανέδειξε όλα αυτά τα χρόνια θα παραµείνουν αναλλοίωτα. Τους ευχαριστώ µέσα από την καρδιά µου και δεσµεύοµαι πως θα συνεχίζω να εργάζοµαι πολύ σκληρά για να τους δικαιώνω συνεχώς για τη συγκινητική αγάπη και εµπιστοσύνη που µου έδειξαν όλα αυτά τα χρόνια», εξοµολογείται στο «S».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»