Από τον Ζαγοράκη στον Καρλαύτη: Η 20ετία των “θαυμάτων” του ελληνικού αθλητισμού
Τα αδύνατα έγιναν δυνατά!
Από την κατάκτηση του Euro 2004 μέχρι το θρίαμβο ενός Έλληνα στο Super Bowl του NFL του 2024, ο ελληνικός αθλητισμός ζει με Αντετοκούνμπο, Τεντόγλου, Τσιτσιπά και σία μία αδιανόητη κοσμογονία!
Οι Kansas City Chiefs κατέκτησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, 12 Φεβρουαρίου, το δεύτερο διαδοχικό Super Bowl. Η πρόταση αυτή θα είχε οποιαδήποτε σημασία για την Ελλάδα μόνο στη διάσταση της ξενοφιλίας (ή ξενομανίας) ή της ανθρώπινης περιέργειας. Το NFL είναι η επαγγελματική μορφή του αμερικανικού ποδοσφαίρου, δεν πρόκειται καν για ένα διεθνές σπορ που είναι στο ολυμπιακό πρόγραμμα.
Όμως, και εδώ έγκειται το παράλογο, το ενδιαφέρον επεκτείνεται λόγω της παρουσίας του Γιώργου Καρλαύτη στο ρόστερ. Ο Γιώργος Καρλαύτης είναι Έλληνας. Δεν πρόκειται για Ελληνοαμερικανό τρίτης γενιάς, όπως είναι ο Πιτ Σάμπρας, που θα ήταν τραγέλαφος να πανηγυριστούν τα τρόπαια που κατέκτησε στο τένις τη δεκαετία του ’90. Πρόκειται για ένα παιδί 22 χρόνων που γεννήθηκε στην Αθήνα από Έλληνα πατέρα, τον Ματθαίο Καρλαύτη, και Αμερικανίδα μητέρα, την Έιμι, και θα παρέμενε στην ελληνική πρωτεύουσα αν στις 4 Ιουνίου του 2014 ο Μαθιός, όπως τον ήξεραν οι φίλοι του στο τμήμα πόλο του Παναθηναϊκού, στο οποίο διετέλεσε έφορος επί διετία, δεν πέθαινε από ανακοπή καρδιάς.
Η πρόταση “ο Γιώργος Καρλαύτης έχει κατακτήσει δύο Super Bowl”, λοιπόν, είναι ισοδύναμη με το “ένας Έλληνας έχει κατακτήσει δύο Super Bowl”. Και αυτό αποτελεί εντελή παραλογισμό, καθώς δεν θα το χωρούσε ποτέ το μυαλό.
Η παγκοσμιοποίηση του αθλητισμού και η μικρή Ελλάδα
Το globalizing οπωσδήποτε έπαιξε το δικό του ρόλο. Η Ελλάδα κινείται στους ρυθμούς του NBA ανεπισήμως από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και επισήμως από τότε που η ιδιωτική τηλεόραση έδειχνε παιχνίδια και την εκπομπή NBA Action στις αρχές και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ενώ το επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ έγινε στόχος κυρίως για παιδιά όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.Η παρουσία του Ρότζερ Φέντερερ πρωτίστως και του Ράφα Ναδάλ δευτερευόντως στο τένις το εκτόξευσαν, και δεν είναι παράλογο ένας νέος όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς να αντλήσει έμπνευση από τη ρακέτα και το μπαλάκι. Η Μαρία Σάκκαρη ασχολήθηκε με το ίδιο παιχνίδι εξ απαλών ονύχων, άλλωστε η μητέρα της, Αγγελική Κανελλοπούλου, ήταν η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια μέχρι την άφιξη της Λένας Δανιηλίδου, η οποία επίσης αποτέλεσε πρότυπο.
Σε ό,τι αφορά τον Μίλτο Τεντόγλου, δεν είναι… κουφό ένα παιδί να βγάλει την ενέργειά του στο στίβο, είναι, όμως, οπωσδήποτε απίθανο ότι έχει φτάσει στο επίπεδο, στο άλμα εις μήκος, να έχει μπροστά του προκλήσεις προκειμένου να συγκρίνεται μόνο με τον Καρλ Λιούις.
Θαύμα νούμερο 1: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Έλληνας MVP στο NBA
Και ΟΚ. Άντε και οι δαιμόνιοι σκάουτς του ΝΒΑ ψαρεύουν ένα παιδί πρόσφυγα στην Ελλάδα από Νιγηριανούς γονείς σε ένα κλειστό του… Φιλαθλητικού. Το να πάει στο ΝΒΑ, εν πάση περιπτώσει, μια και έχει γίνει από Έλληνες παίκτες, δεν είναι τελείως απροσδόκητο.Αυτά που έχει κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι τρομακτικά, τόσο που θεωρείται αποτυχία οι Μιλγουόκι Μπακς να μην φτάνουν στους τελικούς της Ανατολής. Το κοντέρ γράφει δύο διαδοχικά βραβεία MVP κανονικής διάρκειας της σεζόν, το 2019 και το 2020, αλλά, το κυριότερο, το βραβείο MVP στους τελικούς του ΝΒΑ το 2021, όταν το άλλοτε του Μιλγουόκι αλάνι κατέκτησε το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.
Ο Αντετοκούνμπο έβαλε, σε εκείνον τον έκτο τελικό με τους Σανς, 50 πόντους με 17 στις 19 βολές και 14 ριμπάουντ. Η συγκομιδή του είναι ρεκόρ για έκτο τελικό -ενώ ο Giannis με συνοπτικές διαδικασίες προσπέρασε τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ στην πρώτη θέση των σκόρερ για τους Μπακς όλων των εποχών. Όπως θα έλεγε και η Ντένη Μαρκορά: “Θεέ μου, τι ακούω και δεν σωριάζομαι”.
Θαύμα νούμερο 2: Μίλτος Τεντόγλου, Έλληνας κορυφαίος άλτης μήκους στον πλανήτη
Τι να πεις για αυτόν τον απίθανο τύπο που ονομάζεται Μίλτος Τεντόγλου; Από πού να αρχίσεις; Ότι είναι ο μόλις δεύτερος αθλητής στην Ιστορία που έχει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά τον Γκρεγκ Ράδερφορντ; Ότι στο Παγκόσμιο στίβου το 2023 στη Βουδαπέστη έκλεψε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος κάνοντας 8,52μ. στο τελευταίο άλμα του; Πως έχασε, γιατί κι αυτό περιποιεί τιμή για τον Μίλτο Τεντόγλου, το χρυσό στο Παγκόσμιο του Πόρτλαντ του Όρεγκον στο ίδιο άλμα;
Ότι αν κατακτήσει το χρυσό στο μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι θα είναι ο μόνος άλτης μετά τον Καρλ Λιούις που θα το έχει καταφέρει δυο φορές -και μάλιστα διαδοχικές; Πως καταδυναστεύει τον κλειστό στίβο, όπου πάει, την τελευταία τετραετία; Ακόμα ακόμα, ότι έκανε 8,40μ. στο μίτινγκ του Τορούν πριν ένα χρόνο, εγκάλεσε την Παγκόσμια Ομοσπονδία επειδή του ακύρωσε την επίδοση λόγω ακατάλληλων παπουτσιών, έγραψε “μπορώ να κάνω 8,40 όποτε θέλω” και την επομένη έκανε… 8,41μ. στο μίτινγκ του Λεβίν;
Οι ερωτήσεις είναι φυσιολογικές για ένα φαινόμενο που δεν έχει αποφανθεί η επιστήμη ακόμη το πώς και το γιατί της ίδιας της ύπαρξής του -και που δεν έχει απαντηθεί στα σίγουρα αν παίρνει δύναμη από τον Λούφι, το γνωστό anime.
Θαύμα νούμερο 3: Στέφανος Τσιτσιπάς, Μαρία Σάκκαρη, δύο Ελληνόπουλα στο ΤΟΠ 10 του παγκόσμιου τένις
Το γρηγοριανό ημερολόγιο δείχνει 10 και θα δείξει 11 Ιουνίου 2021. Το κατόρθωμα είναι ήδη γιγάντιο, δύο Έλληνες τενίστες, ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο μονό Ανδρών και η Μαρία Σάκκαρη στο μονό Γυναικών, παίζουν στους ημιτελικούς του Roland Garros. Το 2017 αυτό το σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει στο σπίτι εκείνου που θα το ξεστόμιζε ειδικούς για την ψυχική βοήθεια.
Ο Τσιτσιπάς ψάχνει στις 11 Ιουνίου, απέναντι στον Αλεξάντερ Ζβέρεφ, αν είναι δυνατόν, την πρώτη συμμετοχή του σε τελικό Major. Δύο χρόνια νωρίτερα έχει τραντάξει τον κόσμο του τένις, όταν, νικώντας στον τέταρτο γύρο του Australian Open, νικά τον Ρότζερ Φέντερερ και αργότερα φτάνει στα ημιτελικά. Είναι η ίδια χρονιά που κατακτά το ATP Finals. Ακόμα και τώρα μοιάζει πολύ αλλόκοτο.
Η Σάκκαρη παίζει σε ημιτελικό για πρώτη φορά, το τουρνουά στο Παρίσι μοιάζει εκείνο που κάνει το ξεπέταγμά της. Δεν είχε περάσει, μέχρι τότε, τον τέταρτο γύρο. Η Ελληνίδα τενίστρια αντιμετωπίζει την Τσέχα Μπαρμπόρα Κρεϊτσίκοβα. Φτάνει το παιχνίδι στο όριο και ηττάται 9-7 στο τρίτο σετ.
Ο Τσιτσιπάς αποκλείει τον Ζβέρεφ επίσης στο πέμπτο σετ, και φτάνει στον τελικό. Για ένα γκέιμ, δεν έπαιξαν δύο Έλληνες τενίστες στον τελικό ενός Major. Ο Τσιτσιπάς, μάλιστα, φτάνει για ένα σετ μακριά από την κατάκτηση του τροπαίου των Σωματοφυλάκων, αφού προηγείται 2-0 του Νόβακ Τζόκοβιτς πριν ο Σέρβος επιστρέψει και νικήσει για ακόμα μία φορά. Οι δυο τους θα βρεθούν αντιμέτωποι και 2,5 χρόνια αργότερα, στον τελικό του Australian Open το 2023, όταν ο «Νόλε» θα νικήσει λίγο πιο εύκολα, 3-0 σετ.
Τσιτσιπάς και Σάκκαρη έχουν συμπληρώσει μια διετία που παραμένουν στο Τοπ-10 της παγκόσμιας κατάταξης σε ATP και WTA. Οι ίδιες οι προτάσεις είναι τόσο παρανοϊκές, που σημείο στίξης και χαρακτηρισμός δεν θα τους προσέφεραν κάτι περισσότερο.
Τα θαύματα των εθνικών ομάδων σε Euro και Mundobasket
Φυσικά, δεν πρέπει να λησμονιούνται τα… mainstream, δηλαδή τα διαμάντια του στέμματος σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ (μετά την πρώτιστη έκπληξη, το 1987). Στο Euro του ποδοσφαίρου, το 2004, η Ελλάδα κατακτά το τρόπαιο, και σχεδόν 20 χρόνια μετά το σοκ της διαπίστωσης έχει χάσει ελάχιστη από την έντασή του.
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ το 2006, η Εθνική του Παναγιώτη Γιαννάκη φτάνει για πρώτη φορά σε τελικό, αλλά αυτό είναι έλασσον μπροστά στον τρόπο που έγινε: νίκησε στον ημιτελικό τις ΗΠΑ με ρόστερ φτιαγμένο αμιγώς από παίκτες του ΝΒΑ, που περιείχε, μεταξύ άλλων, τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, τον Ντουέιν Γουέιντ, τον Καρμέλο Άντονι και τον Κρις Πολ. Το έκανε, μάλιστα, την πρώτη μέρα του φθινοπώρου, βάζοντάς τους 100 πόντους, με το τελικό 101-95 να προκαλεί ακόμη σάστισμα.
Από τη Formula 1 στο γκολφ, ποια μπορεί να είναι τα θαύματα των επόμενων ετών;
Σε αυτήν τη λούπα με την αθλητική ελληνική τρέλα τι απομένει; Ένας Έλληνας οδηγός της Formula 1 (ή ακόμα και του MotoGP) θα τίναζε το μυαλό. Ακόμα και ένα κεκτημένο Major από Έλληνα τενίστα, παρά την οσμή που πήρε από αυτό ο Τσιτσιπάς, θα ήταν τελείως φαινομενικό. Μία Ελληνίδα καλλιτεχνική πατινέζ στον τελικό του απλού Γυναικών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.Ένας γκόλφερ στην Αγκούστα, ένας Έλληνας μποξέρ σε τελικό για τη ζώνη της WBC, ως σύγχρονος… Ρόκι Μπαλμπόα από τα Σεπόλια, την Κοζάνη, τα Χανιά ή κάποια άλλη γωνιά της πατρίδας μας. Διότι Ελληνίδα έχει υπάρξει: η Χριστίνα Λιναρδάτου, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θα πάρει μέρος στο προολυμπιακό τουρνουά για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, την έχει κατακτήσει δις -και έχει άλλες τόσες διεκδικήσεις.
Η “Βίβλος” της Ελλάδας των θαυμάτων περιμένει να ζήσει τα επόμενα κεφάλαιά της!
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ".