Ο πρόεδρος των Δηµοκρατών, Ανδρέας Λοβέρδος µιλάει στην «Αλλη όψη» της «Κυριακάτικης Απογευµατινής» και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δηµιούργησε το κόµµα, αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και στο φαινόµενο Κασσελάκη. Παράλληλα µιλάει για τα παιδιά του, τη µεγάλη του αγάπη, τον Ολυµπιακό, τα ντραµς και το µπάσκετ.

Διαβάστε ακόμα: Ανδρέας Λοβέρδος: ''Το χειροκρότημα στον Καραμανλή ήταν προσβολή για τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών''

Γιατί και πώς πήρατε την απόφαση να δηµιουργήσετε τους Δηµοκράτες;

Οι Δηµοκράτες δεν είναι ακόµη ένα κόµµα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αντιθέτως, είναι εκείνο το κόµµα που σήµερα λείπει και κυρίως χρειάζεται. ∆υστυχώς όλα ανεξαιρέτως τα κόµµατα της αντιπολίτευσης πολιτεύονται µε καθολική άρνηση. Η αντιπολίτευση όµως δεν είναι προορισµένη για να αρνείται άκριτα. Η αντιπολίτευση σκοπό έχει να προστατεύει τα συµφέροντα της πατρίδας και των πολιτών, συµφωνώντας στο σωστό και δηµιουργώντας έτσι κοινωνικές συναινέσεις και διαφωνώντας στο λάθος µε επιχειρήµατα και αντιπρόταση. Αυτό σήµερα δεν υπάρχει. Εµείς οι ∆ηµοκράτες, µε προµετωπίδα την κοινή λογική και τη µετριοπάθεια, αυτό ακριβώς υπηρετούµε. ∆εν εξετάζουµε ποιος λέει κάτι για να πάµε απέναντι. Εστιάζουµε στο τι λέγεται και τοποθετούµαστε. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι οι συµπολίτες µας θα µας εµπιστευθούν και στις 9 Ιουνίου θα στείλουν τους ∆ηµοκράτες όσο πιο δυνατούς γίνεται στην Ευρωβουλή.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος τους Δηµοκράτες στις ευρωεκλογές;

Στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου οι Ελληνες ψηφίζουµε για να επιλέξουµε τους εκπροσώπους µας στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο. Είµαι πρόεδρος του κόµµατος των ∆ηµοκρατών και είµαι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Ζητώ τον σταυρό προτίµησης των συµπολιτών µου γιατί πιστεύω ότι µπορώ να εκπροσωπήσω τα συµφέροντα της πατρίδας µας στις Βρυξέλλες µε τόλµη, µε γνώση, µε αποτελεσµατικότητα. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες γνωρίζουν τον τρόπο που πολιτεύτηκα διαχρονικά. Θέλω να είναι βέβαιοι ότι και στην Ευρωβουλή θα κάνω ό,τι κάνω πάντοτε, το καλύτερο για την Ελλάδα µας. Τα ζητήµατα της ασφάλειας και το casus belli από την Τουρκία θα είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές µου. Θα δώσουµε όλες τις µάχες, για όλες τις αποφάσεις που µας αφορούν, από την πρώτη γραµµή. Αυτό είναι δέσµευση.

Δηµιουργήθηκε η αίσθηση ότι ο λόγος που αποχωρήσατε από το ΠΑΣΟΚ ήταν η κακή σχέση µε τον Ν. Ανδρουλάκη. Στην περίπτωση που η Χαριλάου Τρικούπη αλλάξει αρχηγό θα επιστρέφατε;

Οι λόγοι που µε οδήγησαν στην αποχώρηση ήταν αµιγώς πολιτικοί. Ακριβώς επειδή ήταν µόνο πολιτικοί και όχι προσωπικοί, δεν θα µπορούσε να τεθεί τέτοιο ζήτηµα ποτέ ξανά. Οταν η σφαίρα φεύγει, δεν γυρίζει πίσω. Η ορθότητα αυτής της επιλογής, η οποία προφανώς µόνο ευχάριστη και εύκολη δεν ήταν, επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ καθηµερινά αποδεικνύει ότι εγκατέλειψε τις θέσεις που παραδοσιακά είχε, έκανε βουτιά στην Αριστερά και άφησε το Κέντρο εντελώς ανοχύρωτο κάστρο. Είµαι κεντρώος, είµαι πατριώτης, είµαι µεταρρυθµιστής. Πώς θα µπορούσα να συνυπάρχω εκεί σήµερα; Πιστεύω στη µάχη των ιδεών. Αυτή τη µάχη τη δίνω καθόλη τη διάρκεια της πολιτικής µου διαδροµής. Ενας πολιτικός δεν αλλάζει ιδέες για το κόµµα του. Αλλάζει κόµµα εάν χρειαστεί γι’ αυτές. Είµαι παρών µε τις διαχρονικές µου απόψεις και µε το κόµµα µας, τους ∆ηµοκράτες. Με µία φράση, δεν άλλαξα εγώ, το ΠΑΣΟΚ µε τον αρχηγό του άλλαξαν. Και αν θέλετε τη γνώµη µου, δύσκολα ο κ. Ανδρουλάκης θα φύγει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί έλεγαν ότι φεύγοντας από το ΠΑΣΟΚ θα σας «αγκάλιαζε» η Ν.Δ. Δεχθήκατε κάποια κρούση; Θα πηγαίνατε;

Είναι αλήθεια ότι πολλά ελέχθησαν για το ζήτηµα από πολλούς, ποτέ όµως από εµένα. ∆εν γνωρίζω ποιοι ήταν εκείνοι που είχαν λόγους, συµφέροντα ή οτιδήποτε άλλο για να διακινούν σενάρια που δεν είχαν ψήγµα αληθείας. Η φιλία µου µε πολλούς υπουργούς της Νέας ∆ηµοκρατίας, είτε αυτοί προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ είτε αυτοί προέρχονται από τη Νέα ∆ηµοκρατία, και η φιλία µου µε στελέχη της Νέας ∆ηµοκρατίας στον καιρό της επίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον µας µάς έκανε να συζητάµε, αλλά πρόταση επίσηµη ποτέ δεν έγινε. Σας απαντώ λοιπόν ξεκάθαρα: ∆εν δέχτηκα καµιά επίσηµη κρούση από τη Νέα ∆ηµοκρατία και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο το τελευταίο ερώτηµά σας είναι απολύτως υποθετικό. Είµαι πρόεδρος του κόµµατος των ∆ηµοκρατών κι αυτό απαντά σε όλους, σε όλα, για όλα.

Δεν δέχτηκα καμιά επίσημη κρούση από τη Νέα Δημοκρατία. Είμαι πρόεδρος του κόμματος των Δημοκρατών κι αυτό απαντά σε όλους, σε όλα, για όλα.

 

∆ηλώσατε ότι θα αποχωρήσετε από την πολιτική αν δεν πιάσετε 3% στις ευρωεκλογές. Θεωρείτε ότι δεν θα έχετε κάτι άλλο να δώσετε;

Προφανώς και πιστεύω ότι µπορώ να δώσω πολλά στην πολιτική και την πατρίδα µας. ∆εν θα ήµουν στις πολιτικές επάλξεις εάν δεν το πίστευα αυτό. Οι πολίτες µε γνωρίζουν κι αυτό βοηθάει, παρά το σύντοµο χρονικό διάστηµα που µεσολαβεί µέχρι τις ευρωεκλογές. Οι απόψεις µου και η πολιτική µου δράση ήταν πάντα διαυγείς. Σε θολά νερά και µε λαϊκισµό δεν κινήθηκα ποτέ. Με την ίδια σαφήνεια στις θέσεις και τις προθέσεις ζητώ ως υποψήφιος ευρωβουλευτής τον σταυρό των ψηφοφόρων και την προτίµηση στο κόµµα µας, τους ∆ηµοκράτες. ∆εν είµαι ούτε αρχολίπαρος ούτε ανεπάγγελτος. Είµαι στην πολιτική για να προσφέρω. Εάν οι απόψεις µας βρουν συµπαραστάτες θα προχωρήσουµε. Τα πράγµατα είναι απλά.

Πώς βλέπετε το φαινόµενο Κασσελάκη;

Εγώ τον κ. Κασσελάκη τον είχα καλοδεχθεί όταν εξελέγη. Τον βλέπω µε συµπάθεια. Το λέω αληθινά αυτό, τον παρακολουθώ, αλλά δεν έχω καταλάβει ακόµα τι λέει και τι πιστεύει. Εκείνο που µετράω αρνητικά είναι ότι δηλώνει αριστερός. Αυτό κατά κάποιον τρόπο µε απωθεί, αλλά είναι δικαίωµά του. Εµείς είµαστε δηµοκράτες, σε όλα είµαστε ανεκτικοί. Προφανώς συζητάµε, ναι, αλλά η αριστερή προσέγγιση εµένα δεν µε καλύπτει. Οι θέσεις του για παράδειγµα για τα Πανεπιστήµια δεν ήταν σύγχρονες.

Μπορεί να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση;

Κατά την κρίση µου όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγµή βρίσκεται σε περιδίνηση. Οι δηµοσκοπήσεις αποτυπώνουν απολύτως την έλλειψη εµπιστοσύνης των πολιτών προς το κόµµα αυτό, αλλά και προς τον αρχηγό του, όταν τίθεται το ερώτηµα για την καταλληλότητά του για πρωθυπουργός. ∆εν είναι όµως µόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κόµµα µη κυβερνητικό. Η χώρα αυτή τη στιγµή έχει ένα µεγάλο κόµµα και επτά µη κυβερνητικά. Αυτό για µένα είναι το µεγαλύτερο πρόβληµα. Τα κόµµατα υπάρχουν για να κυβερνήσουν κάποια στιγµή και όχι για να πετούν πέτρες σε αλεξίσφαιρα τζάµια.

Ήσασταν από τα πρόσωπα που ο ΣΥΡΙΖΑ κρέµασε στα µανταλάκια για την υπόθεση Novartis. Πώς νιώσατε όταν ακούσατε τον Αλέξη Τσίπρα να λέει πως ήταν ατυχείς οι χειρισµοί;

Αν γινόταν µε µία και µόνο λέξη να σβήνονται ανοµήµατα που πήγαν να κλονίσουν και αυτή τη δηµοκρατία ακόµη στη χώρα µας, τότε το επίθετο «ατυχής», που χρησιµοποίησε ο Α. Τσίπρας, για να χαρακτηρίσει την εµπλοκή του στη σκευωρία Novartis, θα είχε κάποια αξία. Αλλά δεν γίνεται. Είναι προφανές ότι δεν γίνεται. Η παραδοχή του βεβαίως είναι µία επιπλέον δικαίωση για όλους εµάς που επιχείρησαν να µας δολοφονήσουν πολιτικά και ηθικά. Οµως, µε ένα επίθετο δεν ισοσκελίζονται όλα αυτά που υποφέραµε από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Μία λέξη δεν αποτελεί αντίβαρο µιας σκευωρίας. Περιµένουµε να βγουν οι κουκούλες. Μόνο τότε θα ολοκληρωθεί η κάθαρση αυτής της ντροπής.

Σας έχουµε δει πολλές φορές στο γήπεδο να παρακολουθείτε τον Ολυµπιακό, ακόµα και να ταξιδεύετε στο εξωτερικό για την οµάδα σας. Αντιλαµβανόµαστε πως είστε φανατικός «γαύρος».

Είµαι και φαίνοµαι. Αγαπώ το ποδόσφαιρο και αγαπώ την οµάδα µου. Στην εποχή του εγκλεισµού λόγω COVID ειλικρινά ένα από τα πράγµατα που µου έλειψαν αφόρητα ήταν ότι δεν µπορούσα να πάω στο «Καραϊσκάκης». Το γήπεδο για µένα είναι ποιότητα ζωής. Είµαι φανατικός Ολυµπιακός µε την έννοια ότι στηρίζω την οµάδα µου σε όλες τις στιγµές, στα πάνω και στα κάτω, αλλά αναγνωρίζω 100% το δικαίωµα του άλλου να στηρίζει την οµάδα του και εκείνος εξίσου φανατικά. Οταν τελειώνει ο αγώνας, όλοι αγαπηµένοι. Το παν είναι να νικά ο αθλητισµός. Και ο Ολυµπιακός µας. (γέλια)

loverdos_skylos

 

 

Πόσο αυστηρά είναι τα παιδιά σας µαζί σας;

Είναι πολύ αυστηρά. Αν και δεν τους αρέσει καθόλου η ενασχόληση µε την πολιτική. Τα ίδια διάλεξαν τελείως διαφορετικούς δρόµους. Οταν όµως µου λένε τη γνώµη τους, είναι ίσως από τις πιο αυστηρές. ∆εν µε πειράζει. Μου αρέσει γιατί η αυστηρή άποψη όταν προέρχεται από ανθρώπους που σε αγαπούν έχει διπλή και τρίδιπλη αξία.

Θα αφήνατε την πολιτική για τα ντραµς, αφού σας έχουµε δει να παίζετε µέχρι και σε πανηγύρι;

Εχω πει στο παρελθόν και το εννοώ ότι είναι µεγάλη ευλογία που ήρθα σε επαφή µε αυτό το όργανο σε µεγάλη ηλικία και όχι στην εφηβεία. Αν είχα πιάσει στα χέρια µπαγκέτες ντραµς στα δεκαπέντε µου, σίγουρα δεν θα είχα πάρει τους δρόµους που πήρα. Θα είχα πάρει άλλους, πιο... µελωδικούς. Τώρα την πολιτική δεν την αφήνω. Πιστεύω στην αξία της και έχω πάθος να την υπηρετώ µε πίστη και µε αφοσίωση. Αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι δεν βρίσκω χρόνο για την ντραµς. Βρίσκω πάντοτε. Σας διαβεβαιώ.

loverdos_drams

Εχετε χρόνο για µπάσκετ;

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Αυτή την περίοδο, όχι. Αθλούµαι καθηµερινά, όπως συνηθίζω εδώ και πολλά χρόνια, αλλά κατά µόνας. Λόγω έλλειψης χρόνου δεν είναι απλό να συντονιστώ µε συναθλητές είτε για µπάσκετ είτε για τένις, που επίσης παίζω µε µεγάλη ευχαρίστηση. Οπότε καταφεύγω στις ατοµικές προπονήσεις. Μόλις όµως µου δοθεί µια ευκαιρία, επιστρέφω πάντα στα γήπεδα.