Αλλαγή ώρας: Μια ιστορία… δίχως τέλος -Ποιος την “εμπνεύστηκε” – Πότε καθιερώθηκε
Η ιστορία της αλλαγής της ώρας
Η θερινή ώρα βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας
Σε Ελλάδα και Ευρώπη, η θερινή ώρα διαρκεί για 7 μήνες, ενώ η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και εφαρμόζεται για 5 μήνες. Η θερινή ώρα βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.
«Πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της κομισιον, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ήταν να τερματιστεί το 2021 έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η ιστορία της αλλαγής ώρας
Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ζητούσε να ξυπνούν νωρίτερα οι «τεμπέληδες» Παριζιανοι.
Η ιστορία της αλλαγής ώρας και η πρωτοβουλία του Βρετανού επιχειρηματία, Γουίλιαμ Γουίλετ. Η πρώτη φορά που το ρολόι πήγε μία ώρα μπροστά ήταν το 1916, όταν μαινόταν ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος.
Οι «πολέμιοι» της αλλαγής ώρας και τα ευτράπελα, οδήγησαν στο να αποσυρθεί προσωρινά η ρύθμιση. Μάλιστα, παρατηρήθηκε πως η αλλαγή ώρας έκανε τις αγελάδες επιθετικές.
Η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1932, καθιερώθηκε όμως το 1975. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αλλαγή της ώρας δεν είναι δημοφιλής και επιβαρύνει πολλούς ανθρώπους.
«Το 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρινε ότι η πρακτική της αλλαγής ώρας πρέπει να καταργηθεί. Το θέμα της αλλαγής ώρας έχει “παγώσει”, καθώς οι θέσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι αποκλίνουσες», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης.