Για σκανδαλώδη διορισμό κατηγορείται η Φον ντερ Λάιεν: Απαντήσεις απαιτούν τέσσερις κορυφαίοι επίτροποι
Ζητούν το θέμα να συζητηθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Μάρκους Πίπερ διορίστηκε πρόσφατα μία θέση ιδιαίτερα ελκυστική, με πενταετή θητεία και μηνιαίο μισθό που ξεκινά από 17.000 ευρώ
Για σκανδαλώδη εύνοια πολιτικών συμμάχων κατηγορείται η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Μάρκους Πίπερ διορίστηκε πρόσφατα Ευρωπαίος διαμεσολαβητής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μία θέση ιδιαίτερα ελκυστική, με πενταετή θητεία και μηνιαίο μισθό που ξεκινά από 17.000 ευρώ.
Φαίνεται, όμως, ότι η βαθμολογία που έλαβε κατά τη διαδικασία επιλογής ήταν χαμηλότερη από τις δύο γυναίκες που βρέθηκαν στη short list. Η μία από τις δύο άλλες υποψήφιες ήταν η ευρωβουλευτής των Τσέχων Φιλελευθέρων (Renew) Μαρτίνα Ντλαμπαγιόβα, η οποία επιβεβαίωσε ότι έχει καταθέσει στην Κομισιόν διαμαρτυρία για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Τέτοιου είδους ειδήσεις δύσκολα ξεφεύγουν από τη «φούσκα» των Βρυξελλών, πλην όμως δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές η συνήθης… συναδελφικότητα έχει υποχωρήσει.
Διαβάστε ακόμα: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Προσέλαβε ''δικό της'' ευρωβουλευτή - Θα παίρνει μισθό €17.500
Απαντήσεις
Απαντήσεις απαιτούν με επιστολή τους τέσσερις κορυφαίοι επίτροποι: ο Ισπανός ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Γάλλος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ο Ιταλός επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, Νίκολας Σμιτ. Η επιστολή που διέρρευσε στο Politico εγείρει «ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την αμεροληψία της διαδικασίας» και ζητούν το θέμα να συζητηθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων, το οποίο συνεδριάζει την προσεχή εβδομάδα.
Την επιλογή επικρίνουν επίσης οι ευρωβουλευτές Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων και ζητούν από την Κομισιόν να επαναλάβει τη διαδικασία, εφαρμόζοντας αυτή τη φορά «τα κριτήρια που η ίδια έχει ορίσει - ότι θα αποφασίζει με βάση την αξία, την ισορροπία των φύλων και όταν δύο υποψήφιοι έχουν ίδια προσόντα η θέση θα πηγαίνει σε όποιον προέρχεται από κράτος-μέλος με λιγότερη εκπροσώπηση στα θεσμικά όργανα».
Με βάση και τα τρία αυτά κριτήρια, ο Πίπερ φαίνεται ότι κατατάσσεται τελευταίος. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίζεται τον διορισμό, υποστηρίζοντας ότι ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Πλην όμως το «σκάνδαλο Πίπερ» έρχεται να προστεθεί στις αποκαλύψεις για το «σκάνδαλο Pfizer», κάνοντας πιο πολύπλοκη την προσπάθεια επανεκλογής της πρόεδρου της Κομισιόν.