Εκρέμ Ιμάμογλου: Ποιος είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης που κέρδισε τον Ερντογάν, ακούει ποντιακή λύρα και θέλει να γίνει ''σουλτάνος''
Τι λέει ο τούρκικος Τύπος
Τον κεμαλιστή, ''μοντέρνο'' Εκρέμ Ιμάμογλου ψήφισαν και οι βαθιά θρησκευόμενοι, κάτι που αποτελεί έκπληξη
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο «Πορθητής» της Κωνσταντινούπολης, ο άνθρωπος που κέρδισε για τρίτη φορά τον Ερντογάν, προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο στο καθεστώς του, φαντάζει πλέον ως ο ηγέτης της επόμενης μέρας, που θα τον στείλει άδοξα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Για τον «Σουλτάνο» Ταγίπ, από την αρχή της παρουσίας του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, ήταν ο «Έλληνας» (ο «Εκρεμγιάννης) που δεν έπρεπε να του παραδοθεί η Πόλη, όμως οι πολίτες ουδέποτε πίστεψαν στην προπαγάνδα της Άγκυρας.
Την Κυριακή το βράδυ, μάλιστα, στα επινίκια, το πλήθος παραληρούσε βλέποντάς τον στο μπαλκόνι να πανηγυρίζει με λυμένη τη γραβάτα, χορεύοντας σε ποντιακούς ρυθμούς, υπό τους ήχους της πατροπαράδοτης ποντιακής λύρας.
Ποιοι ψήφησαν τον Εκρέμ Ιμάμογλου
Τον κεμαλιστή, «μοντέρνο» Εκρέμ Ιμάμογλου ψήφισαν -όπως προκύπτει- και οι βαθιά θρησκευόμενοι, κάτι που αποτελεί έκπληξη. Εξίσου αναπάντεχο ήταν και για τον ίδιο τον Ερντογάν, το μεγάλο ηττημένο, που είδε το CHP να παίρνει τα μεγαλύτερα ποσοστά του από το 1977. Οι Τούρκοι όχι μόνο δεν φοβήθηκαν τον «Έλληνα» Εκρέμ, αλλά τον αγκάλιασαν. «Προχώρα, να τα αλλάξεις όλα» του φώναζε η λαοθάλασσα με τις κόκκινες σημαίες, αποδεικνύοντας ότι με τη σεμνότητα και τη δουλειά του κέρδισε τμήματα του κοινού με διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και θρησκευτικές καταβολές.
Έτσι, κέρδισε την Πόλη, την «πρωτεύουσα» της τουρκικής οικονομίας (μιας και αποτελεί το ένα τρίτο της), με μια εκστρατεία επικεντρωμένη σε αυτό ακριβώς: Την καταρρέουσα οικονομία της χώρας.
Ο Ιμάμογλου, φυσικά, και δεν είναι Έλληνας, αν και γεννήθηκε στην επαρχία της Τραπεζούντας, όπου υπήρχε το ελληνικό στοιχείο. Και δεν χορεύει μόνο ποντιακά -όπως έκανε για να γιορτάσει τη νίκη του-, αλλά τα μιλάει κιόλας. Διατηρεί, επίσης, σχέσεις με τους Πόντιους των Γιαννιτσών, τους οποίους είχε επισκεφθεί, συμμετέχοντας σε γλέντι μαζί τους με τραγούδι και χορό.
«Τούρκο Κλίντον, αλλά χωρίς την… απιστία»: Έτσι τον αποκαλεί τώρα ο τουρκικός Τύπος, αφού όλοι γνωρίζουν πλέον πως έχει ως στήριγμά του την Ντιλέκ, τη σύζυγό του (από το 1995) και μητέρα των τριών παιδιών τους. Του Μεχμέτ, του Σεμίχ και της Μπερέν.
Η γεννημένη το 1974 (είναι κατά τέσσερα χρόνια νεότερή του), Ντιλέκ, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης στον τουρισμό και τη δημόσια διοίκηση, αποτελεί την πραγματική δύναμη που κρύβεται πίσω από τον Εκρέμ Ιμάμογλου. Αυτή που τον καθοδηγεί.
Η Ντιλέκ δεν είναι η τυπική «πρώτη κυρία» (πρώτη κυρία της Κωνσταντινούπολης την αποκαλούν), η συνηθισμένη σύζυγος ενός Τούρκου πολιτικού. Αποτάσσεται τη… μαντίλα, για χάρη των βαμμένων ξανθών μαλλιών της, ακολουθεί την τελευταία λέξη της μόδας και αποκαλύπτει συχνά το τατουάζ που έχει στο μπράτσο της: Ένα σκορπιό, ευθεία παραπομπή στο ζώδιό της, καθώς είναι γεννημένη στις 18 Νοεμβρίου.
Η ίδια είναι πολύ ενεργή σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά ζητήματα και συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση των ατόμων με αναπηρία, τα δικαιώματα των γυναικών και την εκπαίδευση των παιδιών. Χαρακτηριστικό της δράσης της, το ότι γύρισε την Κωνσταντινούπολη με αναπηρικό αμαξίδιο για μία ημέρα, συνοδευόμενη από τη Semra Çetinkaya, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Παραλυτικών Νωτιαίου Μυελού της Τουρκίας, «για να νιώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να ευαισθητοποιηθεί». Εξού και το γεγονός ότι το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο «Şükrü Sürmen» από τον τουρκικό σύλλογο, λόγω της «δραστηριότητάς της για την ευαισθητοποίηση των ατόμων με αναπηρία».
Δεν θα διστάσει, άλλωστε, να αντιπαρατεθεί ακόμα και με τον ίδιο τον Ερντογάν. Όπως έκανε το 2022, όταν ο σύζυγός της καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και επτά μηνών, αλλά και με στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, για εξύβριση κατά δημοσίων υπαλλήλων. «Το σημαντικό δεν είναι να παραμείνεις στην εξουσία, αλλά να εξακολουθείς να έχεις τιμή» έγραψε έπειτα από ένα «δεν θα μπορέσετε να μας εκφοβίσετε».
Επιστροφή στον «Εκρέμ τον… Πορθητή». Ο Ιμάμογλου έχει πολλά κοινά με το μεγάλο του αντίπαλο, τον Ερντογάν. Εκτός του ότι κατάγεται από την Τραπεζούντα, έχει πάθος με το ποδόσφαιρο - έχει υπάρξει ποδοσφαιριστής έως και σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο στα νιάτα του. Στην Τραμπζονσπόρ, Αλλά και στην Κύπρο -στα Κατεχόμενα-, όπου σπούδασε, ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας Turk Ocagi Limassol της Λεμεσού, όπου διετέλεσε και διοικητικός παράγοντας.Οι σχέσεις με τα Κατεχόμενα ήταν, προφανώς, η αιτία που τον οδήγησε να στήσει στη «Βασιλεύουσα» μνημείο για την αδελφοσύνη του εν γένει κυπριακού λαού, το οποίο βανδάλισαν οι «Γκρίζοι Λύκοι». Αυτό που δεν βανδαλίστηκε, ωστόσο, είναι το παγκάκι στην «Τεχνόπολη» του δήμου Αθηναίων, το οποίο έκανε δώρο πέρυσι στον Κώστα Μπακογιάννη, επισκεπτόμενος τον Έλληνα ομόλογό του. Και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων αποφάσισε να το εγκαταστήσει εκεί, ως σύμβολο φιλίας των δύο πόλεων και των δύο λαών. Ίσως η στάση του απέναντι σε οτιδήποτε ελληνικό, το γεγονός ότι η ακροδεξιά της γείτονος τον φθονεί ως «φιλέλληνα», να φανεί χρήσιμη στο μέλλον, εάν επαληθευτούν οι «χρησμοί» που τον θέλουν να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας…
Ιμάμογλου: Έχει έρθει αντιμέτωπος με αρκετές δικαστικές περιπέτειες
Ο Ιμάμογλου έχει έρθει αντιμέτωπος με αρκετές δικαστικές περιπέτειες. Μετά τη νίκη του το 2019, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμισι χρόνων, ενώ του επιβλήθηκε πολιτική απαγόρευση για προσβολή δημόσιων λειτουργών. Το εφετείο δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί της υπόθεσης.
Αντίστοιχα, ο Ερντογάν, εξαιτίας ενός «αμαρτωλού» ποιήματος, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου το 1998, ενώ το 1999 καταδικάστηκε σε δεκάμηνη φυλάκιση με την κατηγορία της υποκίνησης θρησκευτικού μίσους και φυλετικής μισαλλοδοξίας.
Πέρυσι, ένα άλλο δικαστήριο άνοιξε υπόθεση εναντίον του Ιμάμογλου με την κατηγορία της νοθείας σε διαγωνισμούς, που επισύρει ποινή από τρία έως επτά χρόνια. Οι επικριτές του Ερντογάν θεωρούν τις υποθέσεις ως μια προσπάθεια να εμποδίσουν πολιτικά τον Ιμάμογλου. Ο Ερντογάν και το AKP το αρνούνται αυτό.
Παρά τα εμπόδια από την Άγκυρα, όπως τα χαρακτηρίζει ο Ιμάμογλου, ο ίδιος δήλωσε ότι το κόμμα του έχει προσφέρει υπηρεσίες και ανάπτυξη στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατ. κατοίκων, που κινεί την οικονομία της Τουρκίας.
Η Κωνσταντινούπολη απέχει πολύ από την επαρχία της Τραπεζούντας στη Μαύρη Θάλασσα, όπου γεννήθηκε ο Ιμάμογλου, το 1970. Όπως λέει, εκεί πέρασε μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία μέσα στην «καταπράσινη φύση, την άγρια θάλασσα και τους πέτρινους δρόμους».
Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και αποφοίτησε το 1994 -τη χρονιά που ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος-, προτού ασχοληθεί με την οικοδομική επιχείρηση της οικογένειάς του. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον ώθησε να γίνει μάνατζερ στην ομάδα της πόλης του, της Τραπεζούντας.
Ο Ιμάμογλου θυμήθηκε πρόσφατα την ημέρα που ο ίδιος και ο Ερντογάν συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αφότου ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος, επισκέφθηκε το παραδοσιακό εστιατόριο με κεφτέδες στο οποίο ήταν υπεύθυνος ο νεαρός Ιμάμογλου, στη συνοικία Güngören της Κωνσταντινούπολης. «Στους πρώτους μήνες της θητείας του, τον φιλοξένησα» έχει πει ο Ιμάμογλου. «Έφαγε κεφτεδάκια στο εστιατόριό μου. Δεν του πήρα χρήματα. Δεν θα πληρώσει αυτόν το λογαριασμό όσο ζει».
Πολλοί αναλυτές προβλέπουν τώρα περαιτέρω επιτυχία για τον Ιμάμογλου. «Εάν αυτές οι εκλογές δεν ακυρωθούν με κάποιον τρόπο, θα γίνει πρόεδρος το 2028» είπε στο Reuters ο Οζέρ Σεντσάρ, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, πριν από τις εκλογές.
Δημοσιεύθηκε στην Ontime