«Σπάει» το άβατο του ιερού η Αντζελίκ Μολέν ή -κατά το χριστιανικό της όνομα- Αγγελική, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που χειροτονήθηκε διάκονος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη σύγχρονη εποχή. Η νεαρή γυναίκα χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Ανγκόλας Σεραφείμ τη Μεγάλη Πέμπτη, στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Η διάκονος Αγγελική μίλησε για το τρακ που είχε κατά τη χειροτονία, κάτι που, όπως είπε, έφυγε γρήγορα και αισθάνθηκε σίγουρη και με αυτοπεποίθηση. «Στην αρχή ήμουν νευρική που πήγαινα στο Ιερό, αλλά όταν ο Μητροπολίτης Σεραφείμ με ευλόγησε να μπω εκεί, ως μέρος της προετοιμασίας μου, αυτά τα συναισθήματα εξαφανίστηκαν κι ένιωσα άνετα. Είμαι έτοιμη», είπε η ίδια, η οποία είναι μέλος της ορθόδοξης κοινότητας της Ιεραποστολής του Αγίου Νεκταρίου κι επί χρόνια έχει εργαστεί για την ορθόδοξη νεολαία της Ζιμπάμπουε.

aggeliki_diakonos

Οι σπουδές της Αγγελικής

Η νεαρή γυναίκα, που αυτή την περίοδο σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Γεωγραφία και Περιβαλλοντικές Σπουδές, έχει οργανώσει κατά το παρελθόν εκκλησιαστικό σχολείο, ομάδες για μητέρες και συναντήσεις νέων. Είναι πρόσωπο γνωστό, ενεργό και αγαπητό και για τον λόγο αυτό η αντίδραση από την κοινότητά της ήταν θετική.

Όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, η διάκονος θα έχει λειτουργικές και ποιμαντικές αρμοδιότητες: «Θα κάνει αυτό που κάνει ο διάκονος στη Λειτουργία και σε όλα τα μυστήρια στις ορθόδοξες Ακολουθίες μας».

Ωστόσο, η διάκονος δεν γίνεται πρεσβύτερος, είναι ο πρώτος βαθμός ιεροσύνης και δεν μπορεί να κάνει μυστήρια μόνη της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χειροτονία της Αγγελικής ήταν το αποτέλεσµα ασταµάτητων προσπαθειών σε πολλά µέρη του κόσµου από το 1855 για την αναβίωση του αρχαίου τάγµατος των γυναικών διακόνων στην Ορθόδοξη Εκκλησία (το οποίο άκµασε κατά τη διάρκεια των πρώτων χιλίων ετών του Χριστιανισµού). Από τότε -δηλαδή σχεδόν 170 χρόνια- έχουν γίνει πολυάριθµες εκκλήσεις να αναβιώσει ο θεσµός, µε στόχο την ανοικοδόµηση της Εκκλησίας.

Αντζελίκ Μολέν: Στην αρχή ήµουν νευρική που πήγαινα στο Ιερό. Aυτά τα συναισθήµατα εξαφανίστηκαν κι ένιωσα άνετα. Είµαι έτοιµη.

Τα πρώτα βήματα  για την αναβίωση του τάγµατος των διακόνων

Το 2017, έγιναν τα πρώτα βήµατα για την αναβίωση του τάγµατος των διακόνων στην Αφρική, όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος έκειρε µοναχές πέντε γυναίκες στη Λαϊκή ∆ηµοκρατία του Κονγκό. Τα καθήκοντά τους είναι να βοηθούν τις κοινότητες µε διάφορα θέµατα, όπως οι γυναικείες βαφτίσεις, η µεταφορά της Θείας Ευχαριστίας στους κατοίκους και η φροντίδα των ασθενών, αλλά και να συµµετέχουν στην εκπαίδευση, στη διοικητική εργασία και σε άλλες διακονίες που έχουν να κάνουν κυρίως µε τις γυναίκες.

aggeliki_diakonos1

Προϋποθέσεις

Στην Εκκλησία και την ιεραποστολή της Αφρικής υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, σύµφωνα µε την κανονολόγο-θρησκειολόγο Αρετή ∆ηµοσθένους: «∆εν υπάρχουν αρκετοί άντρες που να πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν ιερείς και διάκονοι, καθώς πρέπει να είναι αγνοί και να µην έχουν κάνει κάποιο σοβαρό αµάρτηµα. Επίσης, η µητέρα στις αρχαίες αφρικανικές κουλτούρες θεωρείται ιερή, γιατί παρά τις δυσκολίες καταφέρνει να φέρνει στον κόσµο παιδιά», είπε η κυρία ∆ηµοσθένους µιλώντας στο SigmaLive και πρόσθεσε: «Τους πρώτους αιώνες της χριστιανοσύνης υπήρχαν γυναίκες διάκονοι, αλλά ήταν µια σεµνή κουλτούρα. Τους τελευταίους αιώνες, η Εκκλησία, για να προστατεύσει τον άνθρωπο που είναι µέσα στο Ιερό -ως ιερέας- και να µην έχει άλλες σκέψεις, πονηρές, έβγαλε τη γυναίκα εκτός Ιερού», είπε χαρακτηριστικά.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή».