Ποια θα ήταν η αντίδρασή σας αν βλέπατε μια διαφορετική επίδειξη μόδας, μαζί και φωτογράφιση, σε απευθείας σύνδεση με την έρημο Ατακάμα με φόντο απορρίμματα στην πασαρέλα; Tο μήνυμα είναι συγκεκριμένο. Για να στραφούν όλα τα βλέμματα στην τεράστια χωματερή που βρίσκεται στη Χιλή και είναι ορατή ακόμη και από το διάστημα.

Εβδομάδα μόδας Ατακάμα 2024 με ρούχα από... σκουπίδια

Και κάπως έτσι ακτιβιστές και σχεδιαστές μόδας οργάνωσαν εκδήλωση για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την καταστροφή. Με εντυπωσιακές εικόνες που θα ζήλευε και ο πιο διάσημος φωτογράφος. Η γρήγορη μόδα είναι παντού. Για να δούμε τζιν, μαζί με πεταμένα ρούχα και ελαστικά, και μοντέλα που περπατάνε στην άμμο, σαν να ήταν στο Παρίσι, στο Μιλάνο, στη Νέα Υόρκη. Και να σκεφτεί κανείς πως το ντύσιμό τους έχει δημιουργηθεί από ρούχα που βρέθηκαν μέσα σε βουνά από σκουπίδια. Απορρίμματα που έχουν φτάσει από την Αμερική, την Κίνα, την Αγγλία…

60.000 τόνοι μεταχειρισμένων ρούχων

Είναι εκεί που καταλήγουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 60.000 τόνοι μεταχειρισμένων ρούχων. Στη Χιλή, τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα μεταχειρισμένων ρούχων στον κόσμο. Για να μεταπουληθούν μετά σε παζάρια, αγορές με vintage μόδα, αν και πολλά φτάνουν παράνομα στην έρημο Ατακάμα, έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Αντί να θαυμάζουμε λοιπόν την ομορφιά της και να βλέπουμε τα αστέρια, φωτογραφίζουμε τις χωματερές. Η μη κυβερνητική οργάνωση Desierto Vestido, που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποβλήτων, συνεργάστηκε με τη Fashion Revolution Brazil, κίνημα ακτιβισμού που επικεντρώνεται στη μόδα, όπως και την Artplan, διαφημιστική εταιρεία από τη Βραζιλία. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να έχει σκηνοθετηθεί μια εναλλακτική επίδειξη μόδας μέσα στα σκουπίδια; Η Μάγια Ράμος, στυλίστρια και καλλιτέχνιδα από το Σάο Πάολο, σχεδίασε μια συλλογή που φορέθηκε από οκτώ μοντέλα από τη Χιλή στην επίδειξη με τίτλο «Εβδομάδα μόδας Ατακάμα 2024».

Τα εμπορικά σήματα που βρίσκονται συνήθως ανάμεσα στην άμμο περιλαμβάνουν brands όπως Κάλβιν Κλάιν, Wrangler, Adidas... Κυρίως από πολυεστέρα, ύφασμα με βάση το πλαστικό που χρειάζεται 200 χρόνια για να αποσυντεθεί. Μήπως να αρχίσουμε να φοράμε… αργή μόδα;

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»