O τίτλος του Ερευνητή της Χρονιάς «συνοδεύει» πλέον τον Έλληνα επιστήμονα δρ Εμμανουήλ Μετζακοπιάν, το έργο του οποίου ξεχωρίζει για τη σημαντική επίδρασή του στην κατανόηση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.

Ο δρ Μετζακοπιάν, αντιπρόεδρος επιστήμης στην bit.bio (εταιρεία Συνθετικής Βιολογίας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ανθρώπινων κυτταρικών προϊόντων για έρευνα, ανακάλυψη φαρμάκων και θεραπευτικές εφαρμογές), κατάφερε να αποσπάσει την τιμητική διάκριση ανάμεσα σε 300 κορυφαίους φιναλίστ επιστήμονες στο πλαίσιο των φετινών Ανεξάρτητων Βραβείων Επιστήμης και Τεχνολογίας του Cambridge Independent.


Εμμανουήλ Μετζακοπιάν: «Φωτίσαμε τα μοριακά προφίλ των διαφόρων τύπων κυττάρων που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του Πάρκινσον»

«Φωτίσαμε τα μοριακά προφίλ των διαφόρων τύπων κυττάρων που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του Πάρκινσον», ανέφερε ο ίδιος, ο οποίος με την ομάδα του δημοσίευσε σημαντικές επιστημονικές εργασίες.

Μεταξύ αυτών, τέσσερις βασικές μελέτες που αναδεικνύουν την καινοτόμο έρευνά του: «Η ποικιλομορφία και η ευπάθεια συγκεκριμένων πληθυσμών κυττάρων υπογραμμίζουν τη σύνθετη, πολυκυτταρική βάση της νόσου του Πάρκινσον. Αυτό το σύνολο δεδομένων όχι μόνο επικυρώνει αλλά επεκτείνεται και σε προηγούμενες μελέτες ρίχνοντας φως στα ξεχωριστά μοριακά προφίλ διαφόρων τύπων κυττάρων στη νόσο του Πάρκινσον», τόνισε.

Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει τα κύτταρα του εγκεφάλου τα οποία ονομάζονται ντοπαμινεργικοί νευρώνες, που βρίσκονται σε μια περιοχή του εγκεφάλου γνωστή ως μέλαινα ουσία. Όταν τα κύτταρα πεθαίνουν και τα επίπεδα ντοπαμίνης μειώνονται, εμφανίζονται τα κύρια κινητικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον στον ασθενή, όπως είναι η ακαμψία και ο τρόμος. Οι μηχανισμοί πίσω από τη νόσο του Πάρκινσον καθώς και το πώς επηρεάζει διαφορετικούς τύπους κυττάρων δεν είναι ακόμα απολύτως κατανοητό.