Είναι ο πιο έµπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο λόγος για τον ∆ηµήτρη Τσιόδρα. Ο γνωστός δηµοσιογράφος ετοιµάζει βαλίτσες για
την Ευρώπη, καθώς είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής µε τη Νέα ∆ηµοκρατία. Σε µια εκ βαθέων συνέντευξη στο «Secret» µοιράζεται τις πιο δύσκολες στιγµές της ζωής
του, το πότε αποφάσισε να ασχοληθεί µε τη δηµοσιογραφία, το µυστικό του καλού γάµου και τι δεν θα του λείψει εάν µετακοµίσει στις Βρυξέλλες.

Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;

Μεγάλωσα σε ένα χωριό, τον Μάναρη Αρκαδίας. Eκεί τελείωσα το ∆ηµοτικό, χωρίς ρεύµα. Το ρεύµα ήρθε αργότερα. Ηταν µια εντελώς διαφορετική εποχή. Λέω ότι έχω ζήσει µία ζωή παραπάνω και γι’ αυτό είµαι τυχερός. Επειδή όλα ήταν αλλιώς. Τα ήθη, τα έθιµα, η τήρηση των παραδόσεων. Η ζωή ήταν δύσκολη, ο πατέρας µου ήταν εργάτης στον σιδηρόδροµο και η µητέρα µου αγρότισσα.

Οµως θυµάµαι εκείνα τα χρόνια µε νοσταλγία. Μου έδωσαν τις βάσεις για να πορευτώ στη ζωή µου. Μου έµαθαν ότι πρέπει να δουλεύεις σκληρά και να προσπαθείς για το καλύτερο. Να σέβεσαι τους διπλανούς σου, να µαθαίνεις την Ιστορία και να διδάσκεσαι από αυτή, να εκτιµάς αυτό που έχεις. ∆ουλεύω όσο θυµάµαι τον εαυτό µου. Η λέξη «διακοπές» δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο. Με το που σταµατούσε το σχολείο, άρχιζαν οι δουλειές. Ολα τα παιδιά είχαµε στόχο να κάνουµε κάτι, για µια καλύτερη ζωή. Να ανοίξουµε τα φτερά µας, να γνωρίσουµε τον κόσµο. ∆ύσκολα, αλλά ευτυχισµένα χρόνια όταν έχεις όλη τη ζωή µπροστά και τους γονείς δίπλα σου.

Ποια η πιο δύσκολη στιγµή της ζωής σας;

Οι πιο δύσκολες στιγµές της ζωής µου ήτανδύο. Η πρώτη όταν στα 16 µου χρειάστηκε να κάνω εγχείρηση καρδιάς, επειδή είχα γεννηθεί µε ένα πρόβληµα µεσοκοιλιακής επικοινωνίας και κάποια στιγµή έπρεπε αυτό το πρόβληµα να λυθεί, σε µικρή ηλικία. Εκανα εγχείρηση, πήγε καλά και στη συνέχεια δεν είχα προβλήµατα. Η δεύτερη όταν η γυναίκα µου, λίγα χρόνια µετά τη γέννηση του γιου µας, διαγνώστηκε µε καρκίνο του στήθους. Ευτυχώς, και στις δύο περιπτώσεις τα πράγµατα πήγαν καλά.

Με τη σύζυγό σας είστε πολλά χρόνια µαζί. Υπάρχει µυστικό για τη σχέση σας;

Με τη γυναίκα µου είµαστε µαζί 42 χρόνια. Το µυστικό της µακρόχρονης σχέσης για µένα είναι να µην αφήνεις ποτέ τη ρουτίνα της καθηµερινότητας να σε καταπιεί. Και να µην «πνίγει» ο ένας τον άλλον σε µια σχέση. Να του αφήνει χώρο να κάνει πράγµατα που θέλει. Mε τη σύζυγό µου γνωριστήκαµε στο πανεπιστήµιο, στη Νοµική, σε κάποια εκδήλωση. Και από τότε είµαστε συνεχώς µαζί. Εχουµε δύο παιδιά και πορευόµαστε µε αγάπη όλα αυτά τα χρόνια.

Τι δεν ξέρουµε για τον Κ. Μητσοτάκη;

Αυτό που ίσως δεν ήταν τόσο γνωστό -αν και έχει γίνει γνωστό µέσω του TikTok τους τελευταίους µήνες -είναι το χιούµορ και ο αυτοσαρκασµός του. Και το πόσο του αρέσει να κάνει πλάκα µε τους συνεργάτες του. Εκτιµάει τη δουλειά τους και φροντίζει να το δείχνει.

Τι οµάδα είστε;

Ολυµπιακός.

Θα πάτε στον τελικό του Conference League;

Την ίδια µέρα έχω την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Αλλά την έχω βάλει νωρίς, ώστε να τελειώσουµε αρκετή ώρα πριν και να δούµε το µατς. Επειδή ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθληµα, πιστεύω ότι οι Θεσσαλονικείς θα είναι πιο ανεκτικοί απέναντι και σε εµάς, τους «γαύρους».

Ευρωεκλογές: Γιατί να σας ψηφίσουν;

Αντιλαµβάνοµαι τη θέση του ευρωβουλευτή ως πολύ απαιτητική. Χρειάζεται γνώση για το πώς λειτουργεί η Ευρώπη και το διεθνές περιβάλλον και δυνατότητα να κινηθείς σε ένα πεδίο διαρκούς διαπραγµάτευσης. Πιστεύω ότι έχω τη γνώση και λόγω σπουδών έχω σπουδάσει πολιτικές επιστήµες στην Αθήνα και διεθνείς σχέσεις στο Tuft s στη Βοστώνη-, έχω γράψει δύο βιβλία για την Ευρώπη. Η θέση µου δίπλα στον πρωθυπουργό µού έχει δώσει την εµπειρία για το πώς κινούνται τα ευρωπαϊκά πράγµατα. Εχω µάθει σε όλη τη ζωή µου να δουλεύω σκληρά και πιστεύω ότι µπορώ να φέρω αποτελέσµατα για την πατρίδα µας και τους πολίτες της, εάν είµαι στις επιλογές τους και εκλεγώ ευρωβουλευτής.

Στο σουπερµάρκετ πηγαίνετε; Πώς σας φαίνονται οι τιµές;

Φυσικά πηγαίνω. Και στο µανάβικο πηγαίνω κυρίως εγώ, γιατί έχω µανία µε τα φρούτα και ξέρω να διαλέγω. Τις τιµές τις βλέπω όπως όλος ο κόσµος. Ζω την καθηµερινή προσπάθεια προκειµένου να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα της ακρίβειας, που είναι το υπ’ αριθµόν ένα αυτή τη στιγµή για τους πολίτες. Εάν υπήρχε µια εύκολη συνταγή, να είστε σίγουρη ότι η κυβέρνηση θα την είχε εφαρµόσει.

Αν µετακοµίσετε στις Βρυξέλλες, τι θα σας λείψει περισσότερο και τι λιγότερο;

Αυτό που θα µου λείψει περισσότερο είναι η δυνατότητα καθηµερινής επαφής µε την κόρη µου (ο γιος µου θα είναι για µεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό ούτως ή άλλως). Κι αυτό που δεν θα µου λείψει είναι η κίνηση στην Αθήνα (στις Βρυξέλλες, βέβαια, ίσως είναι χειρότερα).