«Είναι γνωστή η στρατηγική του µεσαίου χώρου που πρότεινα. Τον όρο τον αναζήτησα µέσα από τη διαδροµή της Ιστορίας και τον προσάρµοσα ως κεντρικό µήνυµα, ώστε να αφορά την Ελλάδα», δηλώνει στο «S» ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Γιάννης Λούλης, ο οποίος αυτή την περίοδο έχει στρέψει την προσοχή του στη συγγραφή ενός νέου βιβλίου, µε αυτοβιογραφικά χαρακτηριστικά.

Το επερχόµενο συγγραφικό πόνηµά του θα µπορούσε κάλλιστα να φέρει τον τίτλο «Τα αποµνηµονεύµατα ενός συµβούλου», καθώς είναι η πρώτη φορά που θα περιγράψει άγνωστες πτυχές της προσωπικής του διαδροµής και πορείας µε φόντο την τέχνη της επικοινωνίας.

Ο ίδιος στη συνέντευξη που µας παραχώρησε το χαρακτηρίζει «έργο ζωής».

Ποια είναι τα βασικά κεφάλαια αυτού του βιβλίου;
Το βιβλίο που γράφω, και ελπίζω να δηµοσιευτεί πριν από τα Χριστούγεννα από τις εκδόσεις «Καστανιώτη», είναι έργο ζωής: «H τέχνη της επικοινωνίας - Mια ζωή σύµβουλος». Έχει ανάλυση και διήγηση της επικοινωνιακής µου διαδροµής στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε άλλους τόπους. Από τις Φιλιππίνες έως την Αµερική. Επίσης τη συνεργασία µου µε την αµερικανική παγκόσµια εταιρεία επικοινωνίας Sawyer Miller Group, όταν ήταν η πιο διάσηµη παγκοσµίως. Το βιβλίο αυτό είναι χαλαρά αυτοβιογραφικό, µε φόντο κυρίως την επικοινωνία, αλλά και στροφές και εκπλήξεις που είχε η διαδροµή αυτή, καθώς και πλευρές της ζωής µου. Κοµµάτι της, ως έναρξη διαδροµής, υπήρξε άλλωστε η τότε µαγική Αλεξάνδρεια, όπου γεννήθηκα και την οποία περιγράφω ως ταξιδευτής. Ζωντανεύω και τις ανεκτίµητες σπουδές µου στο Essex µε τον κορυφαίο Άγγλο εκλογολόγο Ivor Crewe. Ακολουθεί το Cambridge (Emmanuel College, το δεύτερο παλαιότερο κολλέγιο του Cambridge), όπου έκανα το διδακτορικό µου( Ph.D). Αυτό εκδόθηκε στη Βρετανία µε τίτλο και εκδοτικό οίκο τον Croom Helm. Είναι το «The Greek Communist Party, 1940-1944», που απέσπασε έξι πολύ καλές κριτικές από ακαδηµαϊκούς σε Αµερική και Αγγλία. Επέλεξα µετά να µην κάνω πανεπιστηµιακή σταδιοδροµία στην Ελλάδα. Εχω δηµοσιεύσει πάνω από 15 βιβλία στην Ελλάδα και µονογραφίες στο εξωτερικό - Αγγλία, Αµερική, Γαλλία. Είχα δεκαετή συνεργασία µε τη «Wall Street Journal», για τρία χρόνια έκανα το σχόλιο «Νηφάλια» στον ΣΚΑΪ, ήµουν µε Αµερικανούς στις Φιλιππίνες στην εκλογική µάχη Aquino - Marcos. Μια ανεπανάληπτη εµπειρία. Την οποία περιγράφω σχεδόν ως περιπέτεια.

«Γυρίζοντας στην Ελλάδα, η πιο σημαντική επικοινωνιακή μου συνεργασία ήταν με τον Κ. Καραμανλή. Είναι γνωστή η στρατηγική του μεσαίου χώρου που πρότεινα»

Και µετά, Ελλάδα µε Κώστα Καραµανλή, µε τη γνωστή στρατηγική του µεσαίου χώρου;
Γυρίζοντας στην Ελλάδα, η πιο σηµαντική επικοινωνιακή µου συνεργασία ήταν µε τον Κ. Καραµανλή. Είναι γνωστή η στρατηγική του µεσαίου χώρου που πρότεινα. Τον όρο τον αναζήτησα µέσα από τη διαδροµή της Ιστορίας και τον προσάρµοσα ως κεντρικό µήνυµα, ώστε να αφορά την Ελλάδα, κάτι που αναλύω στο βιβλίο µου.
Επόµενος σταθµός η Κύπρος; Συµβούλεψα τρεις Κύπριους Προέδρους σε εκλογικές νίκες, τους Γλ. Κληρίδη, ∆. Χριστόφια και Ν. Αναστασιάδη. Οι δύο τελευταίοι µε τον συνεργάτη και φίλο ζωής Γιάννη ∆ηµάκη. Η εκλογή Χριστόφια είναι η πιο συναρπαστική από τις µάχες αυτές, ενώ τα focus groups µου έδωσαν το καλύτερο σύνθηµα για τη νίκη Αναστασιάδη. Χρόνια, ειδικά στην Κύπρο, συµβουλέψαµε µε τον Γ. ∆ηµάκη µεγάλες εταιρείες. Τα χρόνια αυτά ήταν συναρπαστικά και πιστεύω πως η επικοινωνία είναι µε τον τρόπο της όντως µια µορφή Τέχνης. Με τη σειρά της, µια δηµιουργική Τέχνη έχει αναπόφευκτα τις απολαύσεις της.

giannis_loulis_alimos


Καταλαβαίνω και από τις προηγούµενες συζητήσεις µας πως αυτή την περίοδο δεν θέλετε να εµπλακείτε στις πολιτικές εξελίξεις.
Όπως είναι τώρα τα πράγµατα στη χώρα µας, αρκούµαι στο να παρατηρώ πλέον από µακριά τα πολιτικά. Το τοπίο δεν µε εµπνέει. ∆εν µε συναρπάζει. Μου αρκεί να γράφω άρθρα και βιβλία, όπως έκανα πάντα στη ζωή µου, και να απολαµβάνω στον Άλιµο τη θάλασσά µας µε τη χειµερινή κολυµβήτρια και γιατρό γυναίκα µου, Εύα ∆εµερούτη. Αυτά µου αρκούν και περισσεύουν. Και η ζωή συνεχίζεται.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 25/05/2024