Σοκ έχει προκαλέσει η υπόθεση της Αυστραλής Jo O’Brien, η οποία έπεσε θύμα απάτης στο διαδίκτυο, ύστερα από μια αναζήτηση στην Google, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το ποσό των 305.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η γυναίκα πέτυχε διακανονισμό διαζυγίου ύψους 500.000 δολαρίων Αυστραλίας, τα οποία αντιστοιχούν στο ανωτέρω ποσό σε ευρώ. Τα χρήματα μπήκαν σε επενδυτικό λογαριασμό, όμως στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Η O’Brien έστειλε τα στοιχεία του τραπεζικού της λογαριασμού σε μια σελίδα σύγκρισης επιτοκίων, που όπως αποδείχθηκε ήταν ψεύτικη.

Η γυναίκα αναζήτησε στην Google τον όρο «Τα καλύτερα επιτόκια επενδύσεων ορισμένου χρόνου». Η αναζήτηση της Google της έβγαλε την ψεύτικη σελίδα στους πρώτους συνδέσμους. Όπως αποδείχθηκε, όμως, η σελίδα είχε δημιουργηθεί από απατεώνες.

Πώς στήθηκε το έγκλημα

Την επόμενη μέρα, η Jo δέχθηκε τρεις κλήσεις από άνδρες που δήλωσαν υπάλληλοι διαφορετικών εταιρειών παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι άνδρες χρησιμοποίησαν πραγματικά ονόματα υπαλλήλων από αυτές τις εταιρείες. Η γυναίκα έλεγξε τα ονόματα στις ιστοσελίδες των εταιρειών και τα τηλέφωνα από τα οποία δέχθηκε την κλήση και όλα έδειχναν εντάξει. Οι άνδρες τής πρόσφεραν καλύτερα επιτόκια για τις καταθέσεις της.

Στη συνέχεια, οι απατεώνες έδωσαν στην Jo έναν λογαριασμό στη National Australia Bank, ισχυριζόμενοι πως ο λογαριασμός δημιουργήθηκε για εκείνη και ήταν συνδεδεμένος με το τοπικό κατάστημα στη Μελβούρνη. Η Jo μετέφερε τα χρήματα εκεί, όμως σύντομα θα μάθαινε την πικρή αλήθεια. Τα χρήματα που έστειλε πήγαν σε έναν εταιρικό λογαριασμό και από εκεί έφυγαν για offshore εταιρεία.

«Μου είπαν: “Ορίστε ο αριθμός του λογαριασμού όταν θα είστε έτοιμη να κάνετε την πρώτη μεταφορά”», αφηγήθηκε η Jo. «Δεν ήταν βιαστικό, δεν μου φάνηκε ύποπτο ή κάτι τέτοιο».

Η Jo έλαβε μήνυμα από την τράπεζά της για να επικοινωνήσει άμεσα μαζί τους, καθώς υπήρχαν υποψίες πως είχε πέσει θύμα απάτης.

Η τράπεζα επέτρεψε να γίνει η μεταφορά, καθώς ήταν από την ίδια την Jo, κάτι που συμβαίνει σε όλες τις τράπεζες. Συνολικά έγιναν πέντε ξεχωριστές συναλλαγές ύψους 500.000 δολαρίων Αυστραλίας, σε διάστημα δύο εβδομάδων.