Αν «το Χόλιγουντ έχει το πρόσωπό του» και όλοι µιλούν για µια «νέα επιδηµία», τότε τι ακριβώς είναι αυτό το «µαγικό» φάρµακο που έχει δηµιουργήσει επανάσταση στο Χόλιγουντ, πονοκέφαλο στους ατζέντηδες, που δυσκολεύονται να κλείσουν ρόλους για τους πελάτες τους, περισσότερα ραντεβού για τους πλαστικούς χειρουργούς, και ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές, εκείνοι που... ανοίγουν τον δρόµο και για τους υπόλοιπους;

Το Ozempic στον... πολιτισµό. Πόσοι σταρ έχουν παραδεχθεί ότι άλλαξε η ζωή τους χάρη στο πιο περιζήτητο φάρµακο της εποχής; Οπως και να ’χει, πρόκειται για ένα φάρµακο που έχει συνδεθεί έντονα µε την απώλεια βάρους των διασηµοτήτων, αν και αρχικά προοριζόταν για τους διαβητικούς. Aπό την τραγουδίστρια Κέλι Κλάρκσον µέχρι την Κλόε Καρντάσιαν, την Εϊµι Σούµερ, τη Μέγκαν Μαρκλ, τον Ελον Μασκ και τον Ρόµπι Ουίλιαµς, όλοι µπορεί να µοιάζουν «ανανεωµένοι», αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι είναι κάποιος υποχρεωµένος να «διαφηµίζει» τι επιλέγει να κάνει στην προσωπική του ζωή για να αισθάνεται καλύτερα...

«Ζεις σε έναν κόσµο Ozempic»

Θυµάστε τον παρουσιαστή Τζίµι Κίµελ στη φετινή απονοµή των Οσκαρ, όταν κοίταξε το κοινό µε τους διάσηµους υποψήφιους στις πρώτες σειρές και είπε: «Ολοι φαίνονται τόσο υπέροχοι. Οταν κοιτάζω γύρω µου σε αυτή την αίθουσα, αναρωτιέµαι: ‘‘Είναι το Ozempic κατάλληλο (και) για µένα;’’». Ο κωµικός αναφερόταν φυσικά στην τρέχουσα τρέλα για σεµαγλουτίδη. Σύµφωνα µε την εφηµερίδα «The New York Post», τόσο η Αµέρικα Φερέρα όσο και ο Μπρένταν Φρέιζερ µπορεί να έχουν χρησιµοποιήσει το φάρµακο, την ίδια στιγµή που οι «Financial Times» ανέφεραν τους κινδύνους του να «ζεις σε έναν κόσµο Ozempic» και το «Paris Match» αποκάλυψε το «pilule magique» ή το «µαγικό φάρµακο» των σταρ.

Είναι πλέον το δηµοφιλέστερο θέµα συζητήσεων στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, µε αναρτήσεις χρηστών για το «θαύµα που λιώνει το λίπος». ∆εν είναι τυχαίο πως το hashtag #ozempic έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1.000.000.000 προβολές µόνο στο TikTok. «Ξεχάστε τη Chanel, τον Dior ή την Prada: Φέτος, τα ενέσιµα φάρµακα για την απώλεια βάρους είναι η νέα µόδα», γιατί δεν είναι φυσικά µόνο το Ozempic, υπάρχει και ανταγωνισµός. Για την υγεία, τη µαταιοδοξία, την εικόνα, τα likes, την ουσία, την αυτοπεποίθηση... «Στους διάσηµους, που δεν τους αρέσει να περιµένουν τίποτα, από τη σαµπάνια να φτάσει στο τραπέζι τους µέχρι τις δίαιτες που αργούν να τους βοηθήσουν να φτάσουν στο ιδανικό τους βάρος, ήταν το καλύτερα κρυµµένο µυστικό στην αρχή», γράφουν ορισµένοι.

Τι αποκάλυψε η Kέλι Κλάρκσον

Η Kέλι Κλάρκσον, πετυχηµένη τραγουδίστρια και παρουσιάστρια, αποκάλυψε στη διάρκεια της εκποµπής της, µε καλεσµένη τη Γούπι Γκόλντµπεργκ, ότι παίρνει ένα φάρµακο για να τη βοηθήσει να χάσει βάρος, χωρίς να διευκρινίσει ποιο. Ούτε η Οπρα Ουίνφρεϊ θέλησε να αποκαλύψει πού οφείλεται η εντυπωσιακή αλλαγή στο σώµα της. «Το γεγονός ότι υπάρχει µια ιατρική συνταγή για τη διαχείριση του βάρους και τη διατήρηση της υγείας στη διάρκεια της ζωής µου, µοιάζει µε ανακούφιση, λύτρωση, δώρο. ∆εν θέλω να κρύβοµαι ή να ντρέποµαι άλλο, ούτε από τους άλλους ούτε από τον εαυτό µου. Συνειδητοποίησα ότι κατηγορούσα τον εαυτό µου όλα αυτά τα χρόνια για το υπερβολικό µου βάρος και πως έχω µια προδιάθεση την οποία καµία δύναµη θέλησης δεν πρόκειται να ελέγξει. Σε ολόκληρη τη ζωή µου δεν είχα ποτέ ονειρευτεί ότι θα µιλούσαµε για φάρµακα που δίνουν ελπίδα σε ανθρώπους σαν εµένα που παλεύουν εδώ και χρόνια µε το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία».

Η Κλόε Καρντάσιαν θέλησε να απαντήσει σε έναν χρήστη του Instagram που υπέδειξε ότι έπαιρνε Ozempic: «Ας µην απαξιώνουµε τα χρόνια της γυµναστικής µου. Σηκώνοµαι 5 φορές την εβδοµάδα στις 6 το πρωί για να προπονηθώ. Παρακαλώ σταµατήστε να κάνετε εικασίες». Για την ηθοποιό Τόρι Σπέλινγκ δεν υπάρχει λόγος να κρύβεται κανείς πλέον. Αρκεί να έχει συµβουλευθεί πρώτα τον γιατρό του. «Εκανα το Mounjaro (σ.σ. το φάρµακο) και όλοι το παραδέχονται τώρα. Είναι µια διαφορετική εποχή, οπότε δεν ντρέποµαι να το λέω αυτό. Εκανα ό,τι µου έλεγε ο καθένας να κάνω που ήταν ασφαλές και απλά δεν δούλευε. Απλά δεν έχανα βάρος».

«Ας φάµε κι άλλο»

Η Κέιτ Ουίνσλετ πάλι, όταν της εξήγησαν πώς δρα το φάρµακο, δήλωσε στους «New York Times»: «Ω, Θεέ µου. Αυτό ακούγεται τροµερό. Ας φάµε κι άλλο». Και ο Ροµπ Λόου: «Βλέπω ανθρώπους που παίρνουν όλα τα νέα φάρµακα για την απώλεια βάρους και αυτό είναι υπέροχο και έχει αλλάξει πραγµατικά η ζωή τους. Αλλά η ανησυχία µου είναι πάντα: Εντάξει, και τώρα τι; Ποιο είναι το σχέδιο για τη µακροζωία; ∆εν µιλάω για δίαιτες, αλλά για τρόπο ζωής». Σύµφωνα µε τον ηθοποιό Μαρκ Ουόλµπεργκ, «ο καθένας έχει το δικό του µονοπάτι. ∆εν κατηγορώ κανέναν για τις επιλογές του. Αλλά προτιµώ, και έχω δει πολλούς ανθρώπους να πετυχαίνουν εκπληκτικά πράγµατα, όσους πετυχαίνουν τους στόχους τους µε αφετηρία τη γυµναστική, ενθαρρύνοντας και άλλους να τους µοιάσουν».

Η κωµικός Εϊµι Σούµερ δοκίµασε Ozempic αλλά το σταµάτησε, γιατί «δεν µπορούσα να παίξω µε τον γιο µου», αδυνάτιζε, αλλά ένιωθε ότι οι παρενέργειες δεν της επέτρεπαν να το συνεχίσει. «Ολοι (λένε) ψέµατα, όλοι λένε ‘‘το δοκίµασα’’. Να είστε αληθινοί µε τους ανθρώπους», είπε. Και η Σόφι Τέρνερ, όταν δέχτηκε θετικά σχόλια για την εµφάνισή της, αρκετοί ήταν εκείνοι που βιάστηκαν να γράψουν ότι παίρνει το µαγικό «Ο». Η απάντησή της; «WTF» και όχι, δεν πρόκειται για... νέο θαυµατουργό φάρµακο.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»