Η Ημέρα του Πατέρα είναι μια γιορτή που γιορτάζει την πατρότητα και τον ρόλο των πατεράδων στην ανατροφή των παιδιών, καθώς και τη διασφάλιση της σωστής τους ανάπτυξης. Σε πολλές χώρες, η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ενώ η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Πότε είναι η γιορτή του Πατέρα

Στην πραγματικότητα η ημερομηνία αλλάζει από χώρα σε χώρα. Στις περισσότερες χώρες γιορτάζεται τον Ιούνιο, ενώ υπάρχουν και χώρες στο νότιο ημισφαίριο όπως η Αυστραλία, που γιορτάζουν την ημέρα του πατέρα τον Σεπτέμβριο.

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η γιορτή του πατέρα είναι κινητή και γιορτάζεται πάντα την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Δηλαδή κάθε χρόνο πέφτει με διαφορά μίας ή δύο ημερών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Για το 2024 η γιορτή του πατέρα πέφτει την Κυριακή στις 16 Ιουνίου.

10 έξυπνα δώρα για την γιορτή του Πατέρα 

Για την γιορτή του Πατέρα διάλεξε κάτι πρωτότυπο και ιδιαίτερο που μόνο ένας μπαμπάς ξέρει να εκτιμήσει.

Ηλεκτρική ψηστιέρα

Αν ο μπαμπάς σου είναι από αυτούς τους "λίγους" που περιμένουν πώς και πώς να ξεκινήσει ο αγώνας, ενώ παράλληλα λατρεύει το barbeque και τις παγωμένες μπίρες του καλοκαιριού, τότε θα εκτιμήσει υπέρ του δέοντος μια ηλεκτρική ψησταριά. Είναι το απόλυτο "εργαλείο" για ψήσιμο ανά πάσα στιγμή που συνοδεύει παράλληλα κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα ή γενικότερα μία φιλική μάζωξη με τις υπέροχες σπεσιαλιτέ σχάρας του μπαμπά!

Συσκευή μασάζ

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα εκτιμούσε μία συσκευή μασάζ, πόσο μάλλον ένας πολυάσχολος μπαμπάς, γεμάτος ένταση. Σκέψου σε ποιο σημείο έχει ανάγκη περισσότερο να χαλαρώσει, πόδια, αυχένα, πλάτη και... καλή του απόλαυση!

Εργαλεία

Ποιος άντρας δε μαστορεύει; Ποιος δε θα ήθελε πλήρη σετ εργαλείων για να επισκευάζει ό,τι χαλάει; Σίγουρα, ο μπαμπάς σου θα ενθουσιαστεί με ένα νέο ηλεκτρικό εργαλείο για να μπορεί να μαστορεύει τα πάντα στο σπίτι!

Ανδρικό άρωμα

Η σίγουρη επιλογή και ένα δώρο που θα εκτιμηθεί δεόντως. Αν διαλέξεις ένα καινούργιο άρωμα για τον μπαμπά σου, τότε μόνο θα απαρνηθεί το παμπάλαιο δικό του, και σίγουρα θα αναζωογονηθεί!
Smartwatch

Ένα smartwatch είναι αυτό που χρειάζεται ο πολυάσχολος πατέρας. Μπορεί να παίρνει όλες τις ειδοποιήσεις στο χέρι του όταν βρίσκεται σε meeting, ενώ μπορεί να χρησιμοποιεί το GPS πάνω στη μηχανή, χωρίς να χρειάζεται να κρατάει το κινητό. Φυσικά, θα γνωρίζει και για τα χιλιάδες βήματα μέσα στη μέρα, καθώς και τις στιγμές άγχους με τον παλμογράφο. Απλά, θα το λατρέψει!

Πορτοφόλι

Ναι, είναι κάπως κλασικό δωράκι, όμως, ένα κομψό πορτοφόλι είναι πάντα απαραίτητο για τον μπαμπά σου. Ακόμη κι αν δεν τα συμπαθεί και συνηθίζει να έχει τα πάντα στις τσέπες του, θα ενθουσιαστεί με την επιλογή σου. Γιατί κάπως πρέπει να τακτοποιήσει και τις κάρτες του, καθώς δεν τον βολεύουν οι απλές θήκες.
Φανέλα της αγαπημένης του ομάδας

Ποδοσφαιρόφιλος ή μπασκετόφιλος; Αν ο μπαμπάς σου είναι παθιασμένος φίλαθλος, δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας. Για να βλέπει το ματς όπως αρμόζει σε έναν γνήσιο οπαδό!

Κρασί: Ένα ταξίδι γευσιγνωσίας

Λατρεύει το καλό κρασί; Δώσε του μια ευκαιρία να μάθει περισσότερα για το αγαπημένο του ποτό με ένα βιβλίο οινογνωσίας. Μπορείς να το συνοδεύσεις με ένα μπουκάλι καλό κρασί ή με γευσιγνωσία κρασιού στην κάβα της γειτονιάς σου.

Σετ περιποίησης γενειάδας

Κι αν τα αγαπάει τα γενάκια του, βοήθησε τον να τα διατηρεί λαμπερά και υγιή.

Τάβλι - σκάκι

Αν ο μπαμπάς σου είναι ειδήμων στα παιχνίδια στρατηγικής, αλλά και στα παιχνίδια τύχης, κάνε του δώρο ένα χειροποίητο τάβλι - σκάκι από φυσικό ξύλο για επικές παρτίδες. Φυσικά, θα παίξετε μαζί το πρώτο παιχνίδι!

Η πρώτη γιορτή του πατέρα

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907. Είναι πιθανόν η Κλέιτον να επηρεάστηκε από τον πρώτο εορτασμό της ημέρας της μητέρας που έλαβε τόπο την ίδια χρονιά, λίγα μίλια μακριά.

Το πρώτο νομοσχέδιο για τη Γιορτή του Πατέρα

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο και αφορούσε στην επισημοποίηση της Γιορτής του Πατέρα το 1913 καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής.

 Το 1916 ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον επισκέφτηκε το Σπόουκεν όπου έκανε ομιλία για την Ημέρα του Πατέρα, καθώς και μία αποτυχημένη απόπειρα για την επισημοποίηση της γιορτής από το Κογκρέσο. Το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως να προβεί σε κάποια σχετική ενέργεια.

Ύστερα από μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.