Οκτώ δεκαετίες μετά, στην Παραλία Ομαχα, την ματωμένη οι Σύμμαχοι συναντήθηκαν σήμερα χωρίς την Ρωσία στην Νορμανδία, αλλά στο πλευρό του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να γιορτάσουν την νίκη κατά του ναζισμού την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται και πάλι στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο βασιλιάς Κάρολος, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρυντό, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκαταλέγονται στους είκοσι αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που περπάτησαν στην εμβληματική ακτή της Απόβασης, κοντά στο Μπαγέ, όπου αποβιβάσθηκαν οι πρώτοι αμερικανοί στρατιώτες τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944 και όπου οι συμμαχικές δυνάμεις έχασαν μεγάλο αριθμό ανδρών μπροστά στον κατακλυσμό του γερμανικού πυρός.

d1
d2
d3
d4
d5
d6
d7
d8
screenshot_2024-06-06_at_11_57_41_pm
screenshot_2024-06-06_at_11_57_47_pm
screenshot_2024-06-06_at_11_57_55_pm
screenshot_2024-06-06_at_11_58_00_pm
screenshot_2024-06-06_at_11_58_07_pm
screenshot_2024-06-06_at_11_58_23_pm


Η Απόβαση οργανώθηκε με άκρα μυστικότητα από τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους Καναδούς. Ανοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Γαλλίας και την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. Οι πιο ένδοξες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας γράφτηκαν στην Ομάχα Μπιτς, μια παραλία στην οποία πριν ακριβώς από 80 χρόνια μικρές και μεγάλες χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους και υπό άκρα μυστικότητα έδωσαν με την απόβαση στη Νορμανδία ένα από τα πιο ουσιαστικά και καίρια χτυπήματα στο ναζισμό.

d9
d10
d11
d12
d13
d14
d15
d16
d17
d18
d19
d20


Υπενθυμιζεται ότι η Ελλάδα συμμετείχε στην απόβαση με τις κορβέτες Τομπάζης και Κριεζής και για τον λόγο αυτό με ανάρτησή της η Γαλλική πρεσβεία ευχαρίστησε την χώρα μας Η τελετή μνήμης ξεκίνησε στις 15.30 τοπική ώρα (16.30 ώρα Ελλάδος). Σκάφη πλησίασαν στην Παραλία Ομαχα και ακολούθησε μία ιστορική αναδρομή και ένα Douglas C-47, γνωστό ως Dakota, όπου πέταξε επάνω από την περιοχή. Το πρωί, στις εκδηλώσεις των τελετών μνήμης παρουσία των βετεράνων της Απόβασης παρέστησαν ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τζάστιν Τριντό.

Απών ο Πούτιν

Παρόντες στους εορτασμούς περίπου 200 βετεράνοι, σχεδόν αιωνόβιοι, που έλαβαν μέρος στην απόβαση. Απών από τις εκδηλώσεις ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος προειδοποίησε πως η Μόσχα θα μπορούσε να προμηθεύσει με όπλα κάποιες χώρες, για να επιτεθούν κατά δυτικών στόχων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε θερμή έκκληση να προστατευθεί η ελευθερία και η δημοκρατία κατά την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία (D-Day), καλώντας τις δυτικές δυνάμεις να συνεχίσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία και να μην παραδοθούν στη ρωσική τυραννία. Σε κοινή τελετή με τον Γάλλο πρόεδρο και Αμερικανούς βετεράνους στο Αμερικανικό Κοιμητήριο της Νορμανδίας, ο Μπάιντεν είπε πως είναι «απλώς αδιανόητη» η παράδοση στη ρωσική επιθετικότητα και υποσχέθηκε ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία δεν θα μειωθεί. Κάλεσε τους συμμάχους στη Δύση και στο ΝΑΤΟ να αναβιώσουν το πνεύμα της D-Day και να εργαστούν από κοινού σε μια περίοδο όπου όπως είπε η δημοκρατία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

d21
d22
d23
d24
d25
d26
d27
d28
d29
d30


«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», ανέφερε ο Μπάιντεν στην ομιλία του. Ο Μπάιντεν είπε πως είναι γι΄αυτόν ύψιστη τιμή να απευθύνει χαιρετισμό στους Αμερικανούς βετεράνους, στρέφοντας το βλέμμα από το πόντιουμ προς αυτούς και λέγοντας «Ο Θεός σας αγαπά». «Οι άνδρες που πολέμησαν εδώ έγιναν ήρωες», είπε. «Ήξεραν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ήταν κάτι για το οποίο άξιζε να πολεμήσουν και να πεθάνουν».  

d31
d32
d33
d34
d35
d36
d37
d38

Μιλώντας σε μια βρετανική τελετή στο Βερ-σιρ-Μερ νωρίτερα σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, με στρατιωτική στολή, απηύθυνε επίσης έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία στη μάχη για ειρήνη. «Θυμόμαστε το δίδαγμα που φθάνει σ' εμάς ξανά και ξανά μέσα από τις δεκαετίες: τα ελεύθερα έθνη πρέπει να ενώνονται για να αντισταθούν μαζί στην τυραννία», δήλωσε ο Κάρολος, ο οποίος μίλησε τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά.  Στην αμερικανική τελετή στο κοιμητήριο του Κολβίλ-σιρ-Μερ, ο Μακρόν απένειμε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής στους Αμερικανούς βετεράνους. Πολλοί ήταν σε αναπηρικά καροτσάκια, φορώντας καπελάκια με την επιγραφή "WWII veteran." (Βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου”). «Επιστρέψατε σήμερα εδώ στην πατρίδα», είπε ο Μακρόν στους Αμερικανούς βετεράνους στα αγγλικά, λέγοντας πως η Γαλλία δεν θα ξεχάσει τη θυσία τους.