Σαν σήμερα, 10 Ιουνίου 1944: Σφαγή του Διστόμου - 80 χρόνια από τη θηριωδία των Ναζί
Rewind
80 χρόνια μετά τη σφαγή στο Δίστομο συγκλονίζει ακόμα η φωτογραφία-σύμβολο του πόνου της «Γυναίκας του Διστόμου», της δακρυσμένης 19χρονης Μαρίας Παντίσκα
Γνωστές και άγνωστες ιστορίες από τη φρικτή σφαγή του Διστόμου με τους 228 άμαχους νεκρούς από τα χέρια των SS.
Τέσσερις μέρες πριν από τη σφαγή του Διστόμου είχε γίνει η απόβαση στη Νορμανδία. Υπό τη δαμόκλειο σπάθη του τέλους της ναζιστικής κυριαρχίας, οι Γερμανοί έψαχναν να απαγκιστρώσουν δυνάμεις από τις κατακτημένες περιοχές. Στην Ελλάδα δεν τα κατάφεραν. Οι συνεχείς επιθέσεις των ανταρτών τους καθήλωναν.
Στις 10 Ιουνίου του 1944 Γερμανοί SS ντυμένοι χωρικοί με ελληνικά επιταγμένα φορτηγά κατευθύνθηκαν από τη Λιβαδειά προς τα χωριά Δίστομο, Στείρι και Κυριάκι ως «δόλωμα» για να εντοπίσουν αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μπήκαν στο Δίστομο, το λεηλάτησαν και κατευθύνθηκαν προς το Στείρι. Οι αντάρτες τους είχαν στήσει ενέδρα και τους επιτέθηκαν. Οι Γερμανοί θεώρησαν ότι οι κάτοικοι του Διστόμου είχαν ειδοποιήσει τον ΕΛΑΣ και επέστρεψαν για να εκδικηθούν.
«Οι Γερμανοί στρατιώτες σφαγίασαν ακόμη και βρέφη, έκοψαν στήθη γυναικών» έχει πει η Ελένη Σφουντούρη που επέζησε ως 12χρονο κορίτσι καθώς οι Γερμανοί στρατιώτες δεν την είχαν αντιληφθεί. Βασάνισαν, βίασαν και έσφαξαν γυναίκες και εγκύους, αποκεφάλισαν τον ιερέα του χωριού, σκότωσαν βάναυσα ηλικιωμένους, παιδιά, ακόμα και βρέφη λίγων ημερών.
Οι νεκροί του Δίστομου επίσημα έφτασαν τους 228, 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 βρέφη και παιδιά.
Σύμφωνα με μαρτυρία απεσταλμένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, είχαν φτάσει τους 600.
Ο Γερμανός επικεφαλής της σφαγής, Χανς Τσάμπελ, μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στο Παρίσι και εκδόθηκε στην Ελλάδα για το έγκλημα του Διστόμου.
Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε τις γερμανικές θηριωδίες, με τη δικαιολογία ότι εκτελούσε διαταγές. Ζητήθηκε η μεταφορά του στη Γερμανία για τις εκεί έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αντιμετώπισε τις συνέπειες των πράξεών του.
9 χρόνια μετά την ανείπωτη σφαγή, ο Θανάσης Παπούλιας πήρε την απόφαση να πάρει εκδίκηση και εκτελέσει εν ψυχρώ στις φυλακές Αβέρωφ τον Χανς Τσάμπελ πριν την έκδοσή του στη Γερμανία.
Επιτέθηκε στον ναζί και τον οδήγησαν στην απομόνωση ως ψυχοπαθή. Μέχρι το 1976 νόμιζε πως είχε σκοτώσει τον Τσάμπελ.
80 χρόνια μετά τη σφαγή στο Δίστομο συγκλονίζει ακόμα η φωτογραφία-σύμβολο του πόνου της «Γυναίκας του Διστόμου», της δακρυσμένης 19χρονης Μαρίας Παντίσκα, που είχε δημοσιεύσει το αμερικανικό περιοδικό «Life».
Τίτλος του κειµένου «Τι έκαναν οι Γερµανοί στην Ελλάδα».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.