Οδοιπορικό: Η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου
Ντοκιμαντέρ στα Παραπολιτικά
Το Μοναδικό Ιερό Κειμήλιο από την επίγεια ζωή της Παναγίας υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος με πλειάδα Ιερέων της Μητρόπολης
Η ιστορία της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου ξεκινά με την Κοίμησή της. Σύμφωνα με τις Γραφές, η Παναγία τάφηκε φορώντας την ζώνη την οποία είχε η ίδια κεντήσει με τρίχες καμήλας.
Έφτασε, όμως, στα χέρια του Αποστόλου Θωμά με θαυματουργικό τρόπο. Συγκεκριμένα, ο Απόστολος Θωμάς, ήταν ο μοναδικός που δεν βρέθηκε στην Γεθσημανή όταν η Παναγία τάφηκε. Η παράδοση θέλει τους υπόλοιπους να μεταφέρθηκαν κοντά στην Παναγία με νεφέλες. Αυτό έγινε και με τον Απόστολο Θωμά αλλά τρεις μέρες αργότερα.
Όταν η νεφέλη τον πήγαινε στη Γεσθημανή συνάντησε την Παναγία την στιγμή της μεταστάσεως Της. Τότε ο ίδιος ζήτησε από την Παναγία να του δώσει κάτι για ευλογία, και Εκείνη του έδωσε τη ζώνη της.
Ο Απόστολος Θωμάς έδειξε τη Ζώνη στους υπόλοιπους μαθητές που όταν τους διηγήθηκε την ιστορία άνοιξαν το μνήμα όπου είχαν εναποθέσει το Σώμα της Παναγίας και είδαν ότι έλειπε.
Δείτε το ντοκιιμαντέρ στα Παραπολιτικά
Από τότε η Αγία Ζώνη φυλασσόταν από χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ, μέχρι την στιγμή που ο Αυτοκράτορας Αρκάδιος την μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Η υποδοχή ήταν μεγαλειώδης και την παρακολούθησαν με κατάνυξη πιστοί από κάθε γωνιά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Ο αυτοκράτορας κατέθεσε την Τίμια Ζώνη σε λειψανοθήκη που ονόμασε «Αγίαν Σορόν». Λέγεται πως ήταν θαυματουργή και πως έσωσε την Αυτοκρατορία από μεγάλες καταστροφές.
Πλήθος πιστών συνέρρεαν για να την προσκυνήσουν, ζητώντας της να τους λυτρώσει από τα βάσανα και τις συμφορές. Ήταν το καταφύγιό τους, η ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή.
Το 1204, κατά την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους έγιναν λεηλασίες και αρπαγές πολύτιμων κειμηλίων και θησαυρών.
Ορισμένα από αυτά, ήταν και κάποια τεμάχια της Αγίας Ζώνης. Ένα μέρος τους, διασώθηκε και παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη.
Ὁ Άγιος Κωνσταντίνος είχε κατασκευάσει ένα χρυσό σταυρό για να τον προστατεύει στις εκστρατείες. Πάνω του είχε τοποθετηθεί τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, θήκες με Άγια Λείψανα Μαρτύρων, και ένα τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης.
Κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας εναντίον των Βουλγάρων το Κειμήλιο χάθηκε.
Σε μία μάχη εναντίον των Σέρβων, ο βουλγαρικός στρατός νικήθηκε από τον Σέρβο ηγεμόνα Λάζαρο, ο οποίος αργότερα δώρισε το Σταύρο του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου μαζί με το τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης.
Η άλλη εκδοχή και επικρατέστερη είναι ότι το Κειμήλιο δόθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου από τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Καντακουζηνό, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα και μόνασε στη Μονή.
Στο Ιερό Κειμήλιο καταφεύγουν πολλές στείρες γυναίκες, με την ελπίδα ότι η Παναγία ως μητέρα και αυτή, θα τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να αποκτήσουν παιδί.
Χιλιάδες θαύματα έχουν καταγραφεί από την Τιμία Ζώνη της Παναγίας όχι μόνο σε στείρες γυναίκες αλλά και σε καρκινοπαθείς και σε πολλούς άλλους ασθενείς οι οποίοι ζητούν με πόθο νηστεία και προσευχή την προστασία της Παναγίας.
Τον Φεβρουάριο του 2024 το Ιερό Κειμήλιο φθάνει στην Κύπρο μετά από αίτημα των Μητροπόλεων του νησιού.
Την Τιμία ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου κομίζει ο Καθηγούμενος της ΙΜΜ Βατοπαιδίου γέροντας Εφραίμ και βατοπαιδινοί πατέρες και υποδέχεται κλήρος και λαός αλλά και η πολιτική ηγεσία.
Για ένα μήνα στο μαρτυρικό νησί σήμανε πνευματικός συναγερμός ενώ από πάνω από 350.000 άνθρωποι προσκύνησαν το μοναδικό κειμήλιο από την επίγεια ζωή Της Παναγίας. Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή η παρουσία της Αγίας Ζώνης στην Κύπρο δίνει ελπίδα στον λαό της Κύπρου
Το ημερολόγιο δείχνει 4 Φεβρουαρίου του 2024 και αγιορείτες μοναχοί συνοδεύουν την πάνσεπτη και χαριτόβρυτη Ζώνη της Παναγίας μέχρι τον αρσανά από όπου θα αναχωρήσει για την Θεσσαλονίκη και από κει για την Κύπρο.
Από τις 5 Φεβρουαρίου, η Τιμία Ζώνη αρχίζει το μεγάλο ταξίδι της στην Κύπρο στις Ιερές Μητροπόλεις Κωνσταντίας, Λεμεσού, Πάφου, Τριμυθούντος, Ταμασού, Κιτίου, καθώς και σε άλλες περιοχές του νησιού.