Πίνακές του θα συναντήσουμε σε μόνιμες συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, του Centre Pompidou και του Fondation Maeght. Και τώρα που οι «Financial Times» βαφτίζουν τον Αλέκο Φασιανό «Πικάσο της Ελλάδας», αλλά και Άντι Γουόρχολ από άποψη δημοτικότητας, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι έχει αλλάξει στην εικόνα του Έλληνα καλλιτέχνη μετά τον θάνατό του και γιατί παρουσιάζεται ως «εθνικός θησαυρός».

«Όλοι θέλουμε ένα κομμάτι από τον “Πικάσο της Ελλάδας”» είναι ο τίτλος του αφιερώματος. Για να ξαναθυμηθούμε τα έντονα χρώματα, τους συμβολισμούς με άρωμα Ελλάδας, τις πειραματικές φόρμες… Και να διαπιστώσουμε πως παραμένει από τους πιο διάσημους Έλληνες καλλιτέχνες διεθνώς.


Ανάρπαστα τα έργα τουη Αλέκου Φασιανού

«Ήταν διάσημος στην πατρίδα του για τους πίνακες, τα γλυπτά και τα έπιπλά του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του», όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα. «Μετά τον θάνατό του το 2022, σε ηλικία 86 ετών, υπήρξε ένα κύμα ανανεωμένου ενδιαφέροντος». Και πώς μεταφράζεται αυτό; Πέρυσι το Tommaso Calabro στο Μιλάνο διοργάνωσε ατομική έκθεση με πίνακες και έργα του σε χαρτί. H γκαλερί Herald St του Λονδίνου φιλοξένησε έκθεση με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών και δικά του με θέμα «Ithaca».

Το πατρικό του σπίτι και το ατελιέ του στην Τζια έχουν μετατραπεί σε διώροφο μουσείο «με ένα νέο, φανατικό κοινό», ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί και το ενδιαφέρον των συλλεκτών.

Οι τιμές των έργων του Αλέκου Φασιανού έχουν ανεβεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο πίνακας «Η ξεχασμένη φωτογραφία» (1975) πουλήθηκε 170.000 ευρώ σε δημοπρασία του Bonhams στο Παρίσι. Θέλετε να μάθετε ποια είναι τα δημοφιλέστερα κομμάτια για τους συλλέκτες; Οι μπλε και κόκκινοι πίνακες που δημιούργησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Αλλά και οι πρώιμες φάσεις του. Τα χάλκινα γλυπτά, τα τραπέζια, οι καρέκλες, οι ποδηλάτες του…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/06/2024