Mια εργαζόμενη γυναίκα, μια απλή νοικοκυρά, που ταυτόχρονα έχτιζε γέφυρες, δηλώνει η τέως υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, μιλώντας στα «Π».

*Διαβάστε εδώ: Ανασχηματισμός στο επικοινωνιακό επιτελείο στο Μαξίμου: Αναβαθμίζονται Ζωγράφος, Ευθυμίου - Στην ομάδα και ο Αμυράς

Κάνει δουλειές στο σπίτι με την ίδια ευκολία που επόπτευε την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων. Σε μια εκ βαθέων συζήτηση εξομολογείται ότι πιστεύει στον Θεό, χαρακτηρίζοντας θαύμα την έλευση της κόρης της, Πηνελόπης, που δηλώνει «θαυμάστρια» του Κ. Μητσοτάκη.

Να σας κάνω μια κλασική ερώτηση: Μητέρα, σύζυγος και πολιτικός. Πώς καταφέρνετε να τα συνδυάζετε;
Όπως κάθε εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος, γυναίκα αφιερωμένη στη δουλειά της. Δύσκολη καθημερινότητα, χωρίς καμία πολυτέλεια για προσωπικό χρόνο. Είναι όμως αποτέλεσμα επιλογών και οι τρεις αυτοί ρόλοι. Άρα, λέω δόξα τω Θεώ και προχωρώ ακάθεκτη. Ελάχιστες στιγμές, όταν πονάει το σώμα και το μυαλό μου, σκέφτομαι ότι πρέπει ενίοτε να λέω και κάποια «όχι, δεν μπορώ», αλλά μόλις κοιμηθώ και ξεκουραστώ, συνεχίζω απτόητη.

Πώς γνωριστήκατε με τον σύζυγό σας;

Γνώριζα την αδελφή του. Μου τον σύστησαν κοινοί μας φίλοι και στη συνέχεια ήταν ο νομικός σύμβουλος του εργοληπτικού συλλόγου στον οποίο τότε ήμουν εκλεγμένη στο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι ιδιαίτερα ευφυής και αυτό με κέρδισε από την πρώτη στιγμή που τον συναναστράφηκα. Είναι το στήριγμά μου. Τον θαυμάζω για τον τρόπο που σκέφτεται και, βέβαια, ως ευφυής, έχει πολύ χιούμορ. Μα, το πιο βασικό είναι ότι είναι ο καλύτερος μπαμπάς για την κόρη μας.

Κάνετε δουλειές στο σπίτι;
Μα φυσικά! Ποιος θα τις κάνει; Έχω μια ελάχιστη βοήθεια, αλλά η καθημερινότητα είναι αμείλικτη με την ακαταστασία που μπορεί να προκαλέσει ένας σύζυγος που δεν μαζεύει τίποτα, ένα παιδί, ένα σκυλί, δύο παπαγαλάκια και δύο ψάρια σε ένα μικρό διαμέρισμα. Αυτός ο ρόλος είναι ίσως ο πιο δύσκολος από όλους. Γι’ αυτό αξίζει ιδιαίτερος σεβασμός στις γυναίκες που έχουν επιλέξει να μην εργάζονται και να είναι αφοσιωμένες μόνο στην οικογένεια.

Είδαμε το κοριτσάκι σας να είναι δίπλα στον πρωθυπουργό στην ομιλία του στο Σύνταγμα. Καταλαβαίνει τη θέση σας; Τι σας λέει;
Το 2019, οπότε εκλέχθηκα πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας, η Πηνελόπη ήταν μόλις 2,5 ετών. Αρα, ουσιαστικά δεν με γνώρισε ως επαγγελματία πολιτικό μηχανικό, που ήμουν μέχρι τότε. Είναι κάπως δεδομένο για εκείνη ότι αυτή είναι μια συνηθισμένη ζωή. Τον πρωθυπουργό μπορώ να πω ότι τον λατρεύει, διότι κάθε φορά που τη βλέπει την αγκαλιάζει, τη φιλάει και της λέει πόσο όμορφη είναι. Καταλαβαίνει ότι είναι ένας ιδιαίτερος θεσμικά άνθρωπος, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να τον αντιληφθεί όπως προφανώς είναι για όλους μας ο πρωθυπουργός. Διότι, όπως σας είπα, την ξέρει και τον ξέρει απ’ όταν ήταν μωράκι. Την ιδιαίτερη αγάπη του για τα παιδιά ο Κ. Μητσοτάκης τη δείχνει και σε εκείνη. Την ευθύνη της θέσης μου την έχει εμπεδώσει η κόρη μου και πολλές φορές ανησυχεί όταν ακούει στην τηλεόραση οτιδήποτε σχετικά με την κυβέρνηση. Βλέπει ηλεκτρικά λεωφορεία στον δρόμο και φωνάζει περιχαρής «Τα δικά σου, μαμά». Γελάμε!

Αποφορτίζομαι όταν μένω στο σπίτι με την οικογένειά μου, μαγειρεύω νόστιμα φαγητά και γλυκά, καλώντας συνήθως φίλους που με κάνουν να νιώθω άνετα, χωρίς μακιγιάζ, μόνο με τις πιτζάμες μου

Εργαστήκατε για πολλά χρόνια σε έναν εντελώς ανδροκρατούμενο χώρο. Αν δεν κάνω λάθος, κατασκευάζατε έργα οδοποιίας και ρίχνατε ασφαλτικά. Λίγες γυναίκες ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο.
Έκανα δύσκολη και απαιτητική δουλειά. Ασχέτως φύλου. Μου άρεσε, όμως, την αγαπάω τη δουλειά μου. Νιώθω ότι πατάω γερά στα πόδια μου, διότι έχω περάσει και άντεξα σε αυτόν τον χώρο. Τα έργα υποδομής έχουν μια μαγεία κατά την κατασκευή τους. Είναι η χαρά της δημιουργίας, της συνεργασίας και, βέβαια, του αποτελέσματος. Χαίρομαι να χτίζω γέφυρες και κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Αλήθεια, πώς και μπήκατε στον χώρο της οδοποιίας;
Πολιτικός μηχανικός ήθελα να γίνω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ο πατέρας μου έκανε επίσης αυτή τη δουλειά. Τον θαύμαζα και ήθελα να του μοιάσω. Η οδοποιία με κέρδισε, μάλλον από ανάγκη αρχικά, αλλά στην πορεία την αγάπησα. Εξειδίκευση έχω ως δομοστατικός. Εργάστηκα στην κατασκευή μεγάλων αυτοκινητόδρομων, αλλά και μικρότερων περιφερειακών οδών. Το εργοτάξιο είναι μια πρόκληση και κάθε έργο που ολοκληρώνεται, ακόμα μία σελίδα της επαγγελματικής ζωής.

Με την πολιτική πώς «μπλέξατε»;
Η πολιτική ήταν πάντοτε στο αίμα μου. Από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού είχα ενδιαφέρον να γνωρίζω τι γίνεται στη χώρα, ποιος κυβερνάει και με τι τρόπο το κάνει. Με δεδομένο ότι ήμουν ενεργή ελεύθερη επαγγελματίας και δεν είχα καθόλου στο μυαλό μου να πολιτευτώ, ο άνθρωπος που με ενέπνευσε και συστρατεύθηκα με αυτόν ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2019. Όταν στενός του συνεργάτης με κινητοποίησε, αρχικά είχα έντονες σκέψεις να μην κάνω αυτό το βήμα στην πολιτική. Δεν μπόρεσα όμως να αντισταθώ στην πρόκληση να γίνω μέλος μιας ομάδας με επικεφαλής κάποιον που βλέπει την πολιτική ως κοινωνική υπηρεσία, όπως τη βλέπω κι εγώ. Κι έτσι «έμπλεξα»!

Πηγαίνετε στο σουπερμάρκετ ή στη λαϊκή; Γνωρίζετε την τιμή της φέτας; Υπάρχει ακρίβεια;
Φυσικά και πηγαίνω για ψώνια. Μου αρέσει ιδιαίτερα να ψωνίζουμε μαζί με την κόρη μου, όταν βρίσκουμε λίγο χρόνο. Στη λαϊκή δεν πηγαίνω συχνά, για πρακτικούς λόγους. Τις τιμές τις κοιτάζω γενικά. Έτσι μπορεί να κάνει οικονομία ένα νοικοκυριό. Ακρίβεια δυστυχώς υπάρχει και μας ταλαιπωρεί όλους. Είναι διεθνές φαινόμενο και ο πρωθυπουργός το έχει ήδη αναδείξει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως κυβέρνηση το αντιμετωπίζουμε με συνδυασμό μέτρων, όπως η στοχευμένη επιδοματική πολιτική και οι εκτεταμένοι έλεγχοι στην αγορά.

Υπήρξε κάποια δύσκολη στιγμή σας που σας έκανε να αναθεωρήσετε τη ζωή σας; Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Υπήρξε, ναι. Όταν 31 ετών βίωσα το πένθος από την απώλεια ενός πολύ δικού μου ανθρώπου. Ένιωσα πώς είναι να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Τεράστια θλίψη και πολύ μεγάλη προσπάθεια να ανακτήσω πάλι τη δική μου ζωή. Πιστεύετε στον Θεό; Υπάρχει κάποιο θαύμα που βιώσατε; Ναι, πιστεύω! Δύσκολα βέβαια εκφράζει κανείς με λέξεις το πώς νιώθει τον Θεό δίπλα του. Το ευχάριστο για εμένα είναι ότι έχω βρεθεί αρκετές φορές στην ανάγκη να παρακαλέσω τον Θεό για ένα θαύμα και τελικά να το βιώνω. Με σημαντικότερο αυτό της έλευσης του παιδιού μου στη ζωή μου, κάτι που με βεβαιότητα σας λέω ότι είναι αποτέλεσμα θαύματος.

Τι είναι αυτό που σας αρέσει να κάνετε για να αποφορτίζεστε από το δύσκολο πρόγραμμά σας;

Πολύ λιτά πράγματα. Να μένω στο σπίτι με την οικογένειά μου, να μαγειρεύω νόστιμα φαγητά και γλυκά, καλώντας συνήθως φίλους που με κάνουν να νιώθω άνετα, χωρίς μακιγιάζ, μόνο με τις πιτζάμες μου. Κι ευτυχώς έχουμε τέτοιους καλούς φίλους αρκετούς!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 15/06/2024