Με το που μπει ο Ιούνιος, στο μυαλό όλων μπαίνουν και οι διακοπές. Άλλοι προτιμούν Ελλάδα και άλλοι εξωτερικό, άλλοι «ψηφίζουν» θάλασσα και άλλοι βουνό. Οι επιλογές είναι πολλές είτε επιλέξεις κάποιο νησί είτε κάνεις κάποιο road trip. Για τους περισσότερους οι διακοπές συνεπάγονται με ξεκούραση και χαλάρωση, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν επιλέγουν να φτιάξουν βαλίτσες με σκοπό να γεμίσουν τις μπαταρίες τους, αλλά με σκοπό να ικανοποιήσουν τη δίψα τους για αδρεναλίνη. Για ορισμένους, λοιπόν, οι διακοπές είναι περιπέτεια και εξερεύνηση σε μέρη που σε καμία περίπτωση δεν θα χαρακτήριζες mainstream. Η συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων δεν γοητεύεται από την ξαπλώστρα και την παραλία, αλλά από το «απαγορευμένο». Επιλέγουν προορισμούς επικίνδυνους και παρόλο που γνωρίζουν ότι μπορεί να θέσουν τη ζωής τους σε κίνδυνο, μπαίνουν με χαμόγελο στο αεροπλάνο.

Παρακάτω θα δείτε πέντε επικίνδυνους ταξιδιωτικούς προορισμούς που δεν θα συνιστούσαμε ούτε στους πιο μισητούς εχθρούς μας να επισκεφτούν, ωστόσο βρίσκονται στο «bucket list» πολλών παράτολμων τουριστών.

Πέντε από τους επικίνδυνους ταξιδιωτικούς προορισμούς

washigton_mountain


1. Όρος Ουάσιγκτον:
Είναι η ψηλότερη κορυφή των βορειοανατολικών ΗΠΑ και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ με τους γρηγορότερους άνεμους στην επιφάνεια της Γης. Η υψηλότερη ταχύτητα που έχει καταγραφεί ποτέ στο Όρος Ουάσιγκτον είναι 327 (km/h). Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τις συνεχείς σφοδρές χιονοπτώσεις κάνει το όρος ένα πολύ επικίνδυνο μέρος. Τον Φεβρουάριο του 2023, καταγράφηκαν θερμοκρασίες που θύμιζαν περισσότερο τον πλανήτη Άρη, καθώς το θερμόμετρο έφτασε τους -78 βαθμούς Κελσίου. Παρά το μέτριο ύψος του που φτάνει τα 1.917 μέτρα, θεωρείται μια από τις πιο θανατηφόρες κορυφές του κόσμου.


danakil_desert


2. Η γη του θανάτου: Η Έρημος Ντανακίλ Βρίσκεται στη βορειοανατολική Αιθιοπία, κοντά στα σύνορα με την Ερυθραία και έχει έκταση 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα άγονου εδάφους. Όντας στο Βύθισμα Ντανακίλ, είναι ένα από τα χαμηλότερα και θερμότερα μέρη στη Γη. Η συγκεκριμένη έρημος βρίσκεται περίπου 120 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και περιλαμβάνει σειρά από λίμνες που σχηματίστηκαν από ροές λάβας. Η ατμόσφαιρα της περιοχής είναι κάτι παραπάνω από αφόρητη, με θερμοκρασίες ημέρας που ξεπερνούν τους 50°C Κελσίου. Οι θερμές πηγές και τα βουνά αλατιού θυμίζουν σκηνές από ταινία επιστημονικής φαντασίας, παρ΄όλα αυτά, υπάρχουν περιπετειώδεις άνθρωποι από όλο τον κόσμο που την επισκέπτονται.


koilada_thanatou_rosia


3. Η Death Valley της Ρωσίας: Ενώ οι περισσότεροι έχουν ακουστά την περίφημη Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, που θεωρείται ως το πιο καυτό μέρος στη Γη, εξίσου τρομακτική και μη βιώσιμη, είναι εκείνη της Ρωσίας. Πήρε το όνομά της από τα τοξικά αέρια που μπορούν να βρεθούν προσκολλημένα στον πυθμένα της και από τα εκατοντάδες ζώα που έχουν πεθάνει εκεί από τις αναθυμιάσεις. Λόγω της ηφαιστειακής φύσης της περιοχής, αέρια όπως υδρόθειο, διοξείδιο του άνθρακα, θειούχος άνθρακας ακόμη και κυάνιο πλημμυρίζουν τη μικρή κοιλάδα που έχει μήκος μόλις 2 χιλιόμετρα. Τα ζώα που πεθαίνουν εκεί βρίσκονται εξαιρετικά καλοδιατηρημένα, επειδή οι δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις αναστέλλουν ακόμη και την ανάπτυξη βακτηρίων.


red-zone-gallia


4. Κόκκινη ζώνη: Στην πόλη Βερντέν της βορειοανατολικής Γαλλίας, στις όχθες του ποταμού Μεζ, διεξήχθη μία από τις αγριότερες και πιο αιματηρές μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επρόκειτο για την περίφημη μάχη του Βερντέν, ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 στρατιώτες. Έναν αιώνα και πλέον μετά, στην περιοχή υπάρχουν ακόμα αμέτρητα σκουριασμένα πυρομαχικά, οβίδες και φυσίγγια που δεν έχουν εκραγεί. Οι οβίδες αερίου θεωρούνται ως το νούμερο ένα επικίνδυνο στοιχείο. Στο εσωτερικό του εδάφους έχουν εισχωρήσει δηλητηριώδεις ουσίες, όπως μόλυβδος και υδράργυρος ενώ το νερό είναι εξίσου μολυσμένο. Ανάλυση εδάφους που πραγματοποιήθηκε το 2004 έδειξε επίπεδα αρσενικού μέχρι και 17%.


boiling_lake


5. Η λίμνη που βράζει: Η Μπόιλινγκ Λέικ βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Μορν Τρουά Πιτόν στη Δομινίκα της Καραϊβικής. Με τα γκριζογάλανα νερά της να είναι μόνιμα τυλιγμένα σε ένα σύννεφο ατμού, μοιάζει σχεδόν με μια τεράστια κατσαρόλα που μονίμως βράζει. Ο αέρας που περιβάλλει τη λίμνη είναι πυκνός από ατμό, και φέρει ένα θειούχο άρωμα, το οποίο έχει οδηγήσει πολλούς πεζοπόρους να χάσουν τη ζωή τους στο σημείο από ασφυξία. Η θερμοκρασία του νερού κατά μήκος των άκρων της λίμνης κυμαίνεται από 82 έως 92 °C Κελσίου. Στις 6 Ιουλίου 2007, ο Ελληνοκαναδός παραγωγός ταινιών περιπέτειας Γιώργος Κουρούνης έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πέρασε από πάνω τη λίμνη, με βοήθεια σχοινιών πάνω από το πιο επικίνδυνο τμήμα.