Από τις δικαστικές αίθουσες και τα τηλεοπτικά πλατό, ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας βρέθηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού, προφυλακισμένος, κατηγορούμενος για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου, πριν από μία εβδομάδα. Αυτό που ξεκίνησε ως ένας μεγάλος έρωτας, οδήγησε σε γάμο και την απόκτηση ενός παιδιού, κατέληξε στην κακοποίηση, τις μηνύσεις, τις καταγγελίες και τις αλληλοκατηγορίες.

Απόστολος Λύτρας: Από τις πολύκροτες υποθέσεις στην καταγγελία για ξυλοδαρμό

Από τον χειρισμό πολύκροτων υποθέσεων, πολλές εκ των οποίων αφορούσαν και καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, το ζευγάρι των ποινικολόγων κατέληξε να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλον και να ανταλλάσσουν πλέον μηνύσεις.

Τα προηγούμενα χρόνια, ο γνωστός δικηγόρος ασχολήθηκε από την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου μέχρι τη δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ, την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 12χρονης από τον Κολωνό και δεκάδες άλλες προβεβλημένες υποθέσεις. Στο πλευρό του είχε τις περισσότερες φορές τη σύζυγό του, Σοφία Πολυζωγοπούλου.

Oλα άλλαξαν το Σάββατο το βράδυ. Η καταγγελία της 37χρονης συζύγου του Αποστόλου Λύτρα, σοκαριστική.

Η δικηγόρος δέχτηκε άγρια επίθεση από τον σύζυγό της για ασήμαντη αφορμή μέσα στο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να αιμορραγεί και να τον παρακαλεί να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο. «Μόλις έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο, άρχισε να με βρίζει και μου έριξε την πρώτη μπουνιά. Αρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου, που είχε χώρο, σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο έχοντας τα χέρια του σε γροθιά... Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα, τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι», είπε καταθέτοντας στην ανακρίτρια η Σοφία Πολυζωγοπούλου.

Το χρονικό - Τι ισχυρίστηκε 

Από την άλλη, ο Απόστολος Λύτρας, αν και ομολόγησε την πράξη του, ισχυρίστηκε πως δεν ήθελε να της προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη και απέδωσε ό,τι έγινε στη ζήλια. «Στο εστιατόριο, όπως σηκώθηκα να πάω προς το μέρος της, είδα ότι έστελνε κάπου μηνύματα. Της πήρα το κινητό και της ζήτησα να μου δώσει τον κωδικό για να μάθω πού έστελνε τα μηνύματα αυτά, γιατί ζήλεψα. Μου αρνήθηκε και της ζήτησα να φύγουμε. Οταν μπήκαμε στο αυτοκίνητο, αρχίσαμε να λογομαχούμε και, καθόσον οδηγούσα με το δεξί μου χέρι, τη χτύπησα προφανώς στο πρόσωπο, χωρίς να γνωρίζω το σημείο και χωρίς να έχω την παραμικρή πρόθεση να της προκαλέσω την οποιαδήποτε βλάβη», υποστήριξε ο κατηγορούμενος. Αρχικά, ο σοβαρός τραυματισμός της 37χρονης αποδόθηκε σε πτώση από τη σκάλα, με τον Απόστολο Λύτρα να ισχυρίζεται πως αυτό το αφήγημα ήταν ιδέα της συζύγου του. «Οταν φύγαμε από το σπίτι, μου είπε “δεν πρόκειται να πω τίποτα για το τι έγινε” και εγώ της είπα “θα αναλάβω την ευθύνη”. Οταν φτάσαμε στην “Ευρωκλινική”, η σύζυγός μου στο δωμάτιο όπου βρισκόταν και ήμουν μαζί της μου είπε να πούμε ότι έπεσε από τη σκάλα. Μάλιστα πρώτα κατέθεσε η σύζυγός μου και εγώ μετά από δυόμισι ώρες περίπου. Σε αυτό το διάστημα μου είπε στο τηλέφωνο ότι κατέθεσε πως έπεσε από τις σκάλες και ότι εγώ δεν ήμουν παρών. Θέλω να επισημάνω ότι το χτύπημα στο πρόσωπο της συζύγου μου ουσιαστικά έγινε από το τέντωμα του δεξιού μου χεριού ενστικτωδώς και παρορμητικά, γιατί βρισκόμαστε σε απόσταση 40 εκατοστών περίπου. Υπολογίζω ότι τα χτυπήματα με το δεξί μου χέρι ήταν δύο ή τρία», είπε στην απολογία του.

Μετά την απολογία του, ο ποινικολόγος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ωστόσο τα όσα ακραία έλαβαν χώρα με τη σύζυγό του δεν σταμάτησαν εκεί. Τα πιεστικά μηνύματα προκειμένου να δώσει τα χρήματα και τα ρούχα του ποινικολόγου, αλλά και η παρουσία των τριών προσώπων στο σπίτι της ξεχείλισαν το ποτήρι για την 37χρονη. Ο Απόστολος Λύτρας τής έστειλε μηνύματα ζητώντας της συγγνώμη για όσα έγιναν. «Σοφία, δεν έχω λόγια να πω. Ντρέπομαι για τον εαυτό μου. Να ξέρεις ότι σε αγάπησα πολύ και σε αγαπάω. Εκτός από σένα, δεν έχω κάτι άλλο στον κόσμο. Ξέρω ότι δεν με πιστεύεις, αλλά σου λέω αλήθεια. Συγγνώμη για όλα, συγγνώμη. Επειδή αύριο δεν ξέρω πού θα είμαι, πρέπει να βοηθήσεις τα παιδιά», ανέφερε μεταξύ άλλων. Στην κατάθεσή της η δικηγόρος, με την οποία ζητάει να κινήσει ποινική διαδικασία για παραβίαση των περιοριστικών όρων, περιγράφει ότι «περίπου στις 10 το βράδυ βρισκόμουν στην οικία μου μαζί με τους γονείς μου και αφού έχω επιστρέψει λίγη ώρα με περιπολικό από την ψυχολογική υποστήριξη που δέχομαι, στην οποία με πηγαίνουν και με φέρνουν αστυνομικοί, αντιληφθήκαμε και οι τρεις να ανοίγει η εξώπορτα του σπιτιού. Να σημειώσω ότι κλειδιά του σπιτιού υπάρχουν τρία. Δύο ζευγάρια κλειδιά που έχω εγώ στην κατοχή μου και ήταν μέσα στο σπίτι και ένα ακόμα, το οποίο ο μόνος που έχει στην κατοχή του είναι ο κατηγορούμενος σύζυγός μου και τα οποία προφανώς ο ίδιος δεν παρέδωσε στις ανακριτικές Αρχές όταν έλαβε γνώση της διάταξης του περιοριστικού όρου της μετοίκησης». Τα όσα είπε η 37χρονη επιβεβαίωσε και ο αστυνομικός που φύλαγε το σπίτι της το βράδυ της Δευτέρας, περιγράφοντας τι ακριβώς συνέβη.

«“Γιατί έρχεστε στο σπίτι μου; Γιατί μου το κάνετε αυτό;”, είπε η κυρία Σοφία και ο πατέρας της έλεγε “γιατί έρχεστε εδώ; Δεν βλέπετε σε τι κατάσταση είναι η κόρη μου;”. Οι δύο κυρίες αποκρίνονταν “γιατί δεν μας αφήνεις να πάρουμε τα πράγματα, εμείς είμαστε μαζί σου και το ξέρεις”. Τότε η Σοφία είπε απευθυνόμενη στη μεγαλύτερη κυρία “γιατί παίρνεις το μέρος του ενώ τα έχεις πάθει κι εσύ”, ενώ βρισκόταν σε σοκ. Μου δήλωσε ότι θέλει να τους κάνει μήνυση και μετά από λίγο κατέρρευσε από τη φόρτιση. Τη σήκωσα στην αγκαλιά μου και τη μετέφερα εντός της αυλής και της πρόσφερα λίγο νερό», είπε ο αστυνομικός στην κατάθεσή του.

Τα νέα δεδομένα στην υπόθεση και το γεγονός ότι ο Απόστολος Λύτρας αναζητείτο και στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας οδήγησαν τη 18η ανακρίτρια να διατάξει την προφυλάκισή του, κρίνοντας ότι παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν και είναι ύποπτος φυγής. Ο Απόστολος Λύτρας το επόμενο διάστημα θα κρατηθεί στις Φυλακές Κορυδαλλού στη ΣΤ' Πτέρυγα. Πρόκειται για την πτέρυγα που στο παρελθόν είχε ονομαστεί VIP, καθώς εκεί κρατούνταν γνωστοί κρατούμενοι, όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Λάκης Γαβαλάς, αλλά και ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ενώ η δίκη του για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης αναμένεται να προσδιοριστεί με ταχείες διαδικασίες μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά