To όνοµα του Ζορντάν Μπαρντελά φαίνεται πως έχει πάρει το ολικό «λίφτινγκ» που προσπαθεί να κάνει η Ακροδεξιά στη Γαλλία, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που ανακοίνωσε ο Εµανουέλ Μακρόν, µετά την ήττα του στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Το πουλέν της Μαρίν Λεπέν και ηγέτης του ακροδεξιού κόµµατος Εθνικός Συναγερµός (R.N.) στη Γαλλία, Ζορντάν Μπαρντελά, συνεχίζει να απασχολεί τα ΜΜΕ (δεκάδες άρθρα αναφέρονται σε αυτόν µε τίτλους όπως «σούπερ σταρ Μπαρντελά», «η όµορφη παγίδα» και «η µεταµόρφωση της Ακροδεξιάς») και να πρωταγωνιστεί στα social media, βγάζοντας διαρκώς φωτογραφίες µε τους υποστηρικτές του (δεν είναι τυχαίο που έχει κερδίσει επάξια το παρατσούκλι του «Monsieur Selfie») και βλέπει καθηµερινά τα ποσοστά του να ανεβαίνουν στις δηµοσκοπήσεις, αφού από πολλούς θεωρείται πως είναι το πολιτικό µέλλον της χώρας.

Σοβαρός και µετρηµένος στις δηµόσιες εµφανίσεις του, µε πλατύ χαµόγελο, που τον κάνει πιο προσιτό στους πολίτες και µε προσεκτικά βήµατα που δεν του αφήνουν περιθώρια λάθους, ο Μπαρντελά κερδίζει την κοινή γνώµη, που -σε αντίθεση µε άλλους πολιτικούς, από τους οποίους απαιτεί λύσεις- στην προκειµένη περίπτωση εστιάζει περισσότερο στην εικόνα και τον χαρακτήρα του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως όταν η εβδοµαδιαία εφηµερίδα «JDD» δηµοσίευσε λίστα µε τις 50 πιο δηµοφιλείς και επιδραστικές προσωπικότητες της χώρας, ο Μπαρντελά ήταν ο µόνος πολιτικός.


Ζορντάν Μπαρντελά: Πρωτιά στις δηµοσκοπήσεις

Εντυπωσιακά, µάλιστα, είναι τα νούµερα που σηµειώνει στις δηµοσκοπήσεις που βλέπουν το φως, σύµφωνα µε τις οποίες το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό, αντιµεταναστευτικό κόµµα των Λεπέν και Μπαρντελά οδεύει ολοταχώς προς τη νίκη, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, που θα του επέτρεπε να περνά νοµοσχέδια και να κυβερνά χωρίς τη βοήθεια συµµάχων. Ειδικότερα, σύµφωνα µε δηµοσκόπηση της εταιρείας Elabe, Λεπέν και Μπαρντελά έρχονται πρώτοι, λαµβάνοντας το 31% των ψήφων στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Τη δεύτερη θέση καταλαµβάνει η σύµπραξη των κοµµάτων της Αριστεράς, η οποία, µε το 28% των ψήφων στον πρώτο γύρο, θα µπορούσε στον δεύτερο γύρο να κερδίσει από 150 έως 190 έδρες.

Αναφορικά µε την παράταξη του προέδρου Μακρόν, εµφανίζεται να λαµβάνει στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών το 18% των ψήφων και να κερδίζει στον δεύτερο γύρο από 90 έως 130 έδρες. Ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά έχει ριχτεί ήδη στη µάχη και δείχνει πως τα θέλει όλα ή τίποτα, αφού ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να αναλάβει πρωθυπουργός εάν δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. «Αν βρεθώ αύριο στη θέση να διοριστώ στο Μέγαρο Ματινιόν και δεν έχω την απόλυτη πλειοψηφία, επειδή δεν µου την έδωσαν οι Γάλλοι, τότε θα αρνηθώ», δήλωσε ο Μπαρντελά στην κρατική τηλεόραση. «∆εν θα πουλήσω στους Γάλλους µεταρρυθµίσεις που δεν θα µπορέσω να φέρω εις πέρας. Τους λέω ότι για να δράσω χρειάζοµαι απόλυτη πλειοψηφία», επανέλαβε. Τα πλάνα για την επόµενη ηµέρα Μία µατιά στην πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η Ακροδεξιά της Γαλλίας στην αρκετά µεγάλη, όπως όλα δείχνουν, πιθανότητα εκλογής δείχνει πως στο επίκεντρο βρίσκεται η πολυσυζητηµένη µείωση του ΦΠΑ.

 Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, ο Μπαρντελά επιβεβαίωσε το σχέδιο για γρήγορη µείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από 20% σε 5,5%, πράγµα το οποίο θέλει να είναι η πρώτη κίνησή του ως πρωθυπουργού της Γαλλίας. «Αν κυβερνάω τη χώρα χωρίς απόλυτη πλειοψηφία δεν θα µπορώ να µειώσω τον ΦΠΑ στα καύσιµα και το αέριο. ∆εν θα µπορώ να µειώσω δραστικά τη µετανάστευση», σηµείωσε στις δηλώσεις του. Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν επιµένει σε µία πιο ακροδεξιά ρητορική, αφού σε πρόσφατη συνέντευξή της στη γαλλική εφηµερίδα «Le Figaro» τόνισε πως το κόµµα της είναι πατριωτικό και πως ο κύριος κίνδυνος που ελλοχεύει για τη Γαλλία είναι το «ισλαµοαριστερίστικο µπλοκ».

Οσον αφορά την επόµενη ηµέρα των εκλογών, η Λεπέν δίνει προτεραιότητα στα µέτρα σχετικά µε την αγοραστική δύναµη, την ασφάλεια και τη µετανάστευση, ενώ σκοπεύει να εφαρµόσει ολοκληρωµένο έλεγχο των δηµόσιων οικονοµικών για να αποκαλύψει «κρυφές δαπάνες», δηµιουργώντας έτσι µια «σαφή δηµοσιονοµική βάση». Για τη µετανάστευση, η Λεπέν κάνει λόγο για έναν παράγοντα που επιβαρύνει τα δηµόσια οικονοµικά της χώρας και διογκώνει την εσωτερική ανασφάλεια.

Λεπέν και Μπαρντελά δείχνουν απόλυτα εναρµονισµένοι, µε εξαιρετικά στενή συνεργασία και έτοιµοι να αναλάβουν την ηγεσία της Γαλλίας, ιδίως µετά την ώθηση που πήραν στις ευρωεκλογές. Και ενώ πολλοί πιστεύουν πως το «παιδί-θαύµα» της γαλλικής πολιτικής σκηνής ενδέχεται να επισκιάσει τη µέντορά του, οι ίδιοι δείχνουν πως τους ενώνει ένας ιερός κοινός στόχος που δεν είναι άλλος από το να κατακτήσουν πρωθυπουργικό και προεδρικό θώκο ως το νέο ισχυρό δίδυµο της Γαλλίας.

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή