Σε κλίμα πολιτικής αναταραχής εξελίσσεται η εξαιρετικά σύντομη προεκλογική εκστρατεία της Γαλλίας, αφού διαφαίνεται πως η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν, για πρώτη φορά, έχει σοβαρότατες πιθανότητες να κυβερνήσει τη Γαλλία. Στο επίκεντρο το πρόσωπο του Ζορντάν Μπαρντελά, του μόλις 28χρονου αναμενόμενου επόμενου πρωθυπουργού, που με δηλώσεις του ζήτησε ήδη από τους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν για να δώσουν στο RN, που συγκεντρώνει 33%-35% στις δημοσκοπήσεις, την απόλυτη πλειοψηφία. Το όνειρο του πατριάρχη Ζαν Μαρί Λεπέν και ο εφιάλτης για πολλούς Γάλλους είναι πιο κοντά από ποτέ. Ο Μπαρντελά, πρώην σύντροφος της ανιψιάς της Μαρίν Λεπέν, έχει όλα τα συστατικά ενός ανθρώπου για τον οποίο θα έπρεπε να ανησυχεί κανείς. Με ιταλικές και αλγερινές ρίζες (δισέγγονος ενός Αλγερινού μετανάστη, του πατέρα της προγιαγιάς του, δεν είναι ο μόνος απόγονος μεταναστών που αναγεννάται στην Ακροδεξιά (στοχοποιώντας τους «λιγότερο Γάλλους» από αυτόν). Αντιμετωπίζει κατηγορίες για νεποτισμό, λόγω της σχέσης του, που τον έφερε στον οικογενειακό περίγυρο της Λεπέν, ενώ παλιότερα είχε σχέση και με την Κεριντβέν Σατιγιόν, κόρη του οικονομικού συμβούλου της Μαρίν Λεπέν, Φρεντρίκ Σατιγιόν, που διερευνάται για τη χρήση των εταιρειών του ως «βιτρινών» για παράνομες χρηματοδοτήσεις του πρώην Εθνικού Μετώπου.


suntrofos_mpardela
▶Η ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡΝΤΕΛA ΚΑΙ ΑΝΙΨΙΑ ΤΗΣ ΛΕΠΕΝ, ΝΟΛΟΥΕΝ ΟΛΙΒΙΕ

Ζορντάν Μπαρντελά: Η πορεία του στους κόλπους του RN

Στους κόλπους του κόμματος από τα 16 του χρόνια, το 2012, ανελίχθηκε τάχιστα, περνώντας από τις θέσεις του τομεακού γραμματέα του Σεν Ντενίς στο Παρίσι στα 19 του, του κοινοβουλευτικού βοηθού του ευρωβουλευτή Ζαν Φρανσουά Γιαλκί στα 20, ενώ στις γαλλικές περιφερειακές εκλογές της ίδιας χρονιάς εξελέγη στο περιφερειακό συμβούλιο της Ιλ-ντε-Φρανς του Παρισιού. Εναν χρόνο αργότερα ίδρυσε την οργάνωση «Πατριώτες των Προαστίων» και συμμετείχε ενεργά στην προεδρική εκστρατεία της Μαρίν Λεπέν το 2017. Αλλωστε, έχει δηλώσει τον θαυμασμό και τη στενή του σχέση με τη Λεπέν, λέγοντας πως μπήκε στο -τότε- Εθνικό Μέτωπο στην εφηβεία του «περισσότερο για τη Μαρίν Λεπέν, παρά για το Εθνικό Μέτωπο».

To 2017, στα 22 του, τον βρίσκει εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος έως το 2019, από το 2018 γίνεται και πρόεδρος της νεολαίας και από το 2019 έως το 2021 αντιπρόεδρος της Λεπέν. Το 2019 είναι επίσης η χρονιά που εκλέγεται ευρωβουλευτής, πρώτος στη λίστα του RN και εντασσόμενος στην πολιτική οικογένεια του ακροδεξιάς ευρωπαϊκής ομάδας.

mparntela_2
▶O 28XΡΟΝΟΣ ΖΟΡΝΤAΝ ΜΠΑΡΝΤΕΛA ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ


Οι στενοί δεσμοί με τον Σαλβίνι

Σύμφωνα με τη «Le Monde», έχει συνάψει στενούς δεσμούς με τον Ιταλό γραμματέα της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά και πρώην υπουργό, Ματέρο Σαλβίνι, ο οποίος και αποτέλεσε πρότυπό του. Το 2021 ανάρτησε δηλώσεις συμπαράστασης στην «Génération Identitaire» (Γενιά της Ταυτότητας), μια ακροδεξιά οργάνωση που διαλύθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση για πρόκληση βίας και ρατσιστικού μίσους, με αποτέλεσμα το Facebook να παύσει εν μέρει τον λογαριασμό του. Στο παρελθόν, δημοσιεύματα είχαν αποκαλύψει ότι είχε λάβει παράτυπα πόρους της ευρωβουλευτικής αποζημίωσης ως κοινοβουλευτικός βοηθός στο Ευρωκοινοβούλιο το 2017. Και το 2022 του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τη γαλλική Δικαιοσύνη για τις ρατσιστικές δηλώσεις του - είχε χαρακτηρίσει την πόλη Τραπ, που εξέλεξε έναν μουσουλμάνο δήμαρχο, τον Αλί Ραμπέ, ως «Ισλαμική Δημοκρατία».


mparntela_1
▶ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΛΒΙΝΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΛΛΑΝΔΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗ ΒΙΛΝΤΕΡΣ


Ρίχνει νερό στις ακροδεξιές θέσεις του

Αυτές τις μέρες, σε μια συνταγή αλά Μελόνι, ο Μπαρντελά ρίχνει νερό στις ακροδεξιές θέσεις του, προκειμένου να προσδώσει στον εαυτό του ένα προφίλ κυβερνησιμότητας. Τόνισε μεν πως θα κρατήσει το φιλολαϊκό μέτρο της γρήγορης μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 20%, που είναι σήμερα, στο 5,5%, αλλά τόνισε πως στη διεθνή σκηνή δεν σχεδιάζει να αμφισβητήσει «τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Γαλλία, διότι υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ». Κάτι που ερμηνεύεται ως φιλοδυτική στροφή συνολικά του κόμματος της Λεπέν, που κατηγορείται για πουτινισμό.

Στο μεταξύ, το προεκλογικό κλίμα στην Γαλλία είναι έκρυθμο! Με την Κεντροδεξιά του Εμανουέλ Μακρόν να έρχεται τρίτη στις δημοσκοπήσεις, ο Νικολά Σαρκοζί έβαλε δημοσίως κατά της απόφασης του Γάλλου προέδρου να προκηρύξει εκλογές, λέγοντας πως «μπορεί να βυθίσει τη Γαλλία στο χάος». Οι δημοσκοπήσεις θέλουν το RN πρώτο με ποσοστά 33% (σύμφωνα με την IFOP για το τηλεοπτικό δίκτυο LCI) ή 34% (από τη Harris Interactive για λογαριασμό του περιοδικού «Challenges»). Ακολουθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ο συνασπισμός της Αριστεράς, που έχει διαμορφωθεί ως αντίπαλο δέος ανάσχεσης της Ακροδεξιάς, με ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 22%-28% και τρίτη η Αναγέννηση (πρώην Εμπρός!) του Εμανουέλ Μακρόν με 18%-19%.


mparntela_3

Διαξιφισμοί και στην Αριστερά

Πάντως τα… μαχαίρια δεν έχουν βγει μόνο στην Κεντροδεξιά, αλλά και στην Αριστερά. Ετσι, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, παρότι το κόμμα του εντάσσεται στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, όχι μόνο απείχε από κοινή φωτογράφηση των αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στον συνασπισμό, αλλά το βράδυ της «οικογενειακής φωτογραφίας» προχώρησε σε εκκαθαρίσεις προβεβλημένων στελεχών και βουλευτών του κόμματός του, οι οποίοι μάλιστα ήταν από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της συγκρότησης του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Την ίδια ώρα, μεταδίδει το Euractiv, οι μισοί από τη λίστα των ακροδεξιών υποψήφιων ευρωβουλευτών κατεβαίνουν τώρα στις εθνικές εκλογές. Οκτώ, μάλιστα, από τους 30 εκλεγμένους ευρωβουλευτές είναι τώρα υποψήφιοι βουλευτές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους «Financial Times», επιχειρηματικά στελέχη της Γαλλίας προσεγγίζουν ήδη την Ακροδεξιά, θεωρώντας πως εν δυνάμει μπορεί να βρει ευήκοα ώτα στους κόλπους της στα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι μπορούν να βρουν στην Αριστερά.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»