Ανδρέας Μιαούλης, ο ναύαρχος του Αγώνα - Έβαλε μπουρλότο στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο και έγραψε ιστορία
Rewind
Ανυπότακτο πνεύμα, ο Ανδρέας Μιαούλης ξεκίνησε από 15 ετών με τα καράβια του πατέρα του και έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων
Γιατί οι Υδραίοι τιμούν κάθε χρόνο τον Ανδρέα Μιαούλη με αναπαράσταση της Ναυμαχίαςτου Γέροντα;
Καπετάνιος με μοναδική ναυτική ευφυΐα, ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων, Ανδρέας Μιαούλης, έδωσε τη μεγαλύτερη ναυμαχία της Επανάστασης στον κόλπο του Γέροντα.
Ο Ανδρέας Μιαούλης, κατά κόσμον Ανδρέας Μπώκος, ήταν γόνος αρχοντικής υδραίικης οικογένειας. Απέκτησε το ψευδώνυμο Μιαούλης όταν αγόρασε από έναν Τουρκοκρητικό ένα πλοίο με την ονομασία «Μιαούλ», που στα τουρκικά σημαίνει μικρή βάρκα.
Ανυπότακτο πνεύμα, ξεκίνησε από 15 ετών με τα καράβια του πατέρα του. Επιδόθηκε στην πειρατεία. Έκανε μεγάλη περιουσία κατά τον αγγλογαλλικό πόλεμο, καθώς ήταν ανάμεσα στους μεγάλους ρήκτες των αποκλεισμών των Άγγλων στα γαλλικά παράλια. Εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους προκρίτους της Ύδρας, της «Μικρής Αγγλίας» όπως την αποκαλούσε ο Ιμπραήμ, λόγω της μεγάλης δύναμης και της πολεμικής εμπειρίας της. Έγινε ο ναύαρχος του Αγώνα.
Μετά την καταστροφή των Ψαρών το 1824, ο ελληνικός στόλος με υδαραίικα, σπετσιώτικα και ψαριανά πλοία, υπό τον Μιαούλη κινήθηκε για να εμποδίσει την καταστροφή της Σάμου και την απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο.
Στον κόλπο του Γέροντα, απέναντι από τα νησιά Λειψοί και Λέρος, έγινε η μεγαλύτερη ναυμαχία της Επανάστασης. Οι Έλληνες διέθεταν περίπου 70 πλοία με 5.000 άνδρες και 800 πυροβόλα. Οι Τουρκοαιγύπτιοι γύρω στα 300, με 2.500 πυροβόλα και 8.000 στρατό έτοιμο για αποβίβαση.
Στην αρχή η νηνεμία καθήλωνε τον Μιαούλη. Οι κανονιοβολισμοί ήταν καταιγιστικοί και από τις δύο πλευρές. Οι Τουρκοαιγύπτιοι προσπαθούσαν να κυκλώσουν τους Έλληνες, αλλά ο Παπανικολής, ο Ματρώζος και ο Πιπίνος μάχονταν σκληρά με τα πυρπολικά τους. Με την αλλαγή του ανέμου ο Μιαούλης παρέταξε τα ελληνικά πλοία απέναντι στων Τουρκοαιγυπτίων. Η μάχη ήταν λυσσαλέα. Τα ελληνικά πλοία διείσδυσαν στα τουρκοαιγυπτικά. Πολλά πλοία των εχθρών πυρπολήθηκαν. Μαζί ανατινάχθηκε και μια τυνησιακή φρεγάτα με 44 κανόνια. Ο εχθρός εγκατέλειψε. Η ναυαρχίδα των Αιγυπτίων στην οποία επέβαινε ο Ιμπραήμ έσβησε τους φανούς για να περάσει απαρατήρητη από τους Έλληνες.
Η αποβίβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο έγινε 6 μήνες μετά τη ναυμαχία.
«Η ναυτική ιστορία ίσως να μην έχει σελίδα περισσότερο ενδιαφέρουσα από αυτήν για έναν ναυτικό», είχε πει ο Γάλλος ναύαρχος Εντμόν Ζιριέν ντε λα Γκραβιέρ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.