Από πρόπερσι, που προβλήθηκε στο Netflix το «Purple hearts» και σκαρφάλωσε στην κορυφή των θεάσεων της πλατφόρµας, ο Νίκολας Γκάλιτζιν -µε τους 6,1 εκατοµµύρια followers στο Instagram- ακούγεται ολοένα και περισσότερο. Ο «Έλληνας θεός», όπως τον αποκαλούν σε Βρετανία και ΗΠΑ, έχει τέτοιο εκτόπισµα ώστε στη θέα του τα κοριτσόπουλα τρέχουν να τον αγκαλιάσουν.

*Διαβάστε εδώ: Τζέιμι Φοξ: Αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη μυστηριώδη νοσηλεία του - "Ξύπνησα μετά από 20 μέρες"

«Με το που πάτησα στην Ακρόπολη, πρέπει να είχαν κάποια σχολική εκδροµή ή κάτι τέτοιο (έχει δηλώσει, κάνοντας γκράντε φάουλ, αλλά δεν έχει σηµασία - οι περισσότεροι χαριτωµένο το βρήκαν), βρέθηκα µπροστά σε 100 κορίτσια που µε αναγνώρισαν κι άρχισαν να µε κυνηγούν. Χρειάστηκε να αρχίσω να τρέχω στην Ακρόπολη για να προφυλαχτώ. Τηλεφώνησα στη... µητέρα µου και της ζήτησα να έρθει να µε πάρει», έχει πει.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο Νικόλας ∆ηµήτρης Κωνσταντίνος Γκάλιτζιν; Ηθοποιός που µεταπηδά «πανεύκολα», θα πουν οι κριτικοί, από τα βαριά δράµατα στις ανάλαφρες κοµεντί. Είτε υποδύεται δούκα είτε άνεργο µουσικό, ο φέρελπις ζεν πρεµιέ έχει (από)δείξει πως δεν είναι µανιερίστας. Αρχικά, θέλησαν να τον εντάξουν, όπως και τον Τζουντ Λο, στην κατηγορία των «ωραίων».

Γρήγορα οι επιτελικοί καναλιών και κινηµατογραφικών εταιρειών το ξεπέρασαν. Η «συνάντηση», όµως, µε την Αν Χάθαγουεϊ στο Coachella για το έργο όπου συµπρωταγωνίστησαν έγινε αιτία ο κόσµος να τον γνωρίσει καλύτερα και να ανέβει το κασέ του.

Έχει παίξει στην ιστορική µίνι δραµατική σειρά «Mary & George» τον 1ο δούκα του Μπάκιγχαµ, δίπλα στην Τζούλιαν Μουρ, στο «Cinderella» µε την Καµίλα Καµπέγιο, και, σύµφωνα µε τον βρετανικό Τύπο, είναι θέµα χρόνου υποψηφιότητες για βραβεία όπως των προαναφεροµένων. Γιατί όχι και για τον «θείο Όσκαρ».

Έχει, εξάλλου, αποσπάσει δύο υποψηφιότητες, το 2022 και το 2023, για το βραβείο BreakTudo.


Η Ελλάδα του Νικόλα

Στην εκποµπή «Jimmy Kimmel live» αποκάλυψε την ελληνική καταγωγή του. «Έχω υπάρξει πολύ καιρό στην Ελλάδα - η οικογένειά µου ζει εκεί», τόνισε.

Όταν τον ρώτησε ο Κίµελ για το επώνυµό του, το «Γκάλιτζιν», απάντησε ότι είναι Ελληνορώσος. Παρότι δεν έχει ταξιδέψει στη Ρωσία, την Ελλάδα την επισκέπτεται συχνά - «το καλοκαίρι, τα ελληνικά νησιά», διευκρίνισε, εξηγώντας πως είναι Ρωσοβρετανός από την πλευρά του πατέρα του, Τζόφρι Λεό Γκάλιτζιν, και Έλληνας από την πλευρά της µητέρας του, Λώρας-Μαρίας Παπαγιάννη. Και δήλωσε περήφανος (και ωραίος) ως Έλλην.

Έπειτα, γύρισε προς την πλευρά των θεατών και ρώτησε αν υπήρχε Έλληνας ανάµεσά τους. ∆εν θέλησε και πολύ για να τον ανακαλύψουν οι Ιταλοί: Το 2023 κατέστη ο πρώτος διεθνής άνδρας ambassador/πρέσβης του Οίκου Fendi για την καµπάνια ρούχων της φίρµας. Και λίγο µετά έπαιξε τον γκέι Βρετανό πρίγκιπα στην αισθηµατική κοµεντί «Red, white & royal blue».

Ακολούθησε συνεργασία µε την Porsche για την καµπάνια της ηλεκτρικής Macan. Στο δε φετινό Met Gala ντεµπουτάρισε στο «Super Bowl of Fashion», µε tuxedo Fendi και πανάκριβο ρολόι Tag Heuer. Το «People» τον αποθεώνει, µε τους συντάκτες του να ορκίζονται ότι θα µας απασχολήσει τα επόµενα χρόνια.


Δέκα χρόνια στη showbiz και στα οικονομικά

Γεννηµένος στις 29/9/1994, µεγάλωσε στο Λονδίνο µε τους γονείς και την αδελφή του, Λέξι. Τράβηξε την προσοχή διαφόρων ατζέντηδων στο «Spring awakenings», που θέλησαν να τον µανατζάρουν. Εχει, όµως, ήδη δέκα χρόνια στη showbiz: Ξεκίνησε µε το «Τhe beat beneath my feet» δίπλα στον Λουκ Πέρι. Μετά το «Cinderella», όπου οι κριτικοί τον «απογείωσαν», ακούστηκε εκ νέου δίπλα στη Χάθαγουεϊ. Και ύστερα ήρθε η «µαµά» µόδα: για να τον πάρει στη ζεστή αγκαλιά της και να τον αναδείξει και ως µοντέλο. Μικρός, εκτός από τα αγαπηµένα του ποδόσφαιρο και ράγκµπι, ήθελε να γυρίσει τον κόσµο µε µηχανή, αλλά αντ’ αυτού αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Οι γονείς του τον στήριξαν µόνο ηθικά. Οσον αφορά το οικονοµικό κοµµάτι, τον προέτρεψαν να ανεξαρτητοποιηθεί.

«Η εργασία µε “ζύµωσε”», τονίζει. Έχει εργαστεί σε χρηµατοοικονοµική εταιρεία και είναι συνιδρυτής της Smash & Grab Glass Recycling Ltd, εταιρείας ανακύκλωσης. Από το 2011, όταν η Specialist Waste Recycling Ltd απέκτησε την επιχείρησή του, εκτελεί χρέη συµβούλου. Το «“Γάµος αλά ελληνικά” είναι γεµάτο στερεότυπα, που αφορούν τις µεγάλες οικογένειες, αλλά η δική µου δεν είναι», έχει δηλώσει, προσθέτοντας αναφορικά µε τα όνειρά του: «Θα ήθελα να κάνω κάτι σχετικό µε την αρχαία Ελλάδα».

Μήπως τώρα, που το έδαφος είναι πιο γόνιµο από ποτέ για την «επανένωση» των Γλυπτών του Παρθενώνα, να το τολµήσει; Αναµφίβολα, είναι το σωστό timing.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 29/06/2024