avatar

Μπρα ντε φερ
Δημήτρης Τάκης, Χριστίνα Κοραή

Τιμή-ρεκόρ 20.700.000 ευρώ για πίνακα του νεαρού Τιτσιάνο που είχε κλαπεί - Βρέθηκε σε στάση λεωφορείου

Ζωγραφίστηκε το 1510

Ο πίνακας "Rest On The Flight Into Egypt" του Τιτσιάνο πωλήθηκε σε δημοπρασία του Christies’s

pinakas-dhmoprasia
Κλεμμένος πίνακας του Τιτσιάνο -που βρέθηκε σε πλαστική σακούλα, σε στάση λεωφορείου- πωλήθηκε σε δημοπρασία του Christies’s για το ποσό-ρεκόρ για τον καλλιτέχνη των 20.700.000 ευρώ. Ο πίνακας «Rest On The Flight Into Egypt» ζωγραφίστηκε όταν ήταν 20 ετών (το 1510), ενώ το έργο περιγράφεται από ειδικούς ως «αριστούργημα». Είχε κλαπεί από το σαλόνι του αρχοντικού Λονγκλίτ στο Γουιλτσάιρ το 1995 και βρέθηκε επτά χρόνια μετά.

«Έχουμε μια σημαντική μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική στη Λονγκλίτ και γι’ αυτό αποφασίσαμε να πουλήσουμε αυτό το περιουσιακό στοιχείο. Σκοπός μας είναι να προωθήσουμε αυτήν την ατζέντα σε μια εποχή που η αγορά για πίνακες τόσο μοναδικής σπανιότητας είναι τόσο ισχυρή», δήλωνε ο ιδιοκτήτης του, μαρκήσιος του Μπαθ, λίγο πριν από την πώλησή του.

Όσο για το τι απεικονίζει, βλέπουμε την Παναγία να κρατά τον Ιησού στην αγκαλιά της, ενώ ο Ιωσήφ την κοιτάζει. Για την ιστορία, μεταξύ άλλων, έχει περάσει από την κατοχή του Αυστριακού αυτοκράτορα Ιωσήφ Β΄. Μάλιστα, τα γαλλικά στρατεύματα τον υπεξαίρεσαν -εν έτει 1809- για το Μουσείο Ναπολέοντα.



*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»