Συγκλονιστικό αρχαιολογικό εύρημα στην Κύπρο! Ανακαλύφθηκε ο πιο παλιός ναός που έχει βρεθεί ποτέ στη Μεγαλόνησο -είναι 4.000 ετών-, πλην όμως συνδέθηκε με μια τραγική ιστορία· με μια φρικτή γυναικοκτονία. Στο σημείο βρέθηκε πτώμα 20χρονης, πιθανώς εγκύου, με τους δολοφόνους να έχουν συνθλίψει το κρανίο της «με πέτρα ή ξίφος», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Διαβάστε ακόμα: Homo Sapiens ζούσαν στη Ροδιά της Λάρισας - Τι βρήκαν ειδικοί αρχαιολόγοι από την Αμερική

Ο αρχαιότερος ιερός χώρος που έχει ανακαλυφθεί έως τώρα στην Κύπρο

Η αρχαιολογική επιστημονική αποστολή του Πανεπιστημίου της Σιένα, στην Ερήμη, έφερε στο φως ναό κοντά στη Λεμεσό, ο οποίος είχε δημιουργηθεί σε χώρο όπου βρισκόταν το εργαστήρι ενός τεχνίτη. Όπως δήλωσε o αρχαιολόγος Λούκα Μπομπαρντιέρι, πρόκειται για «τον αρχαιότερο ιερό χώρο που έχει ανακαλυφθεί έως τώρα στην Κύπρο».

Ο Μπομπαρντιέρι, υπεύθυνος των ανασκαφών που διεξάγονται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων της Κύπρου και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, εξήγησε ότι εντόπισαν «ένα μεγάλο δωμάτιο, όπου μαγκάλι φώτιζε, μέρα-νύχτα, μονόλιθο». Πρόκειται για «ναό που δημιουργήθηκε πριν από τους ναούς που γνωρίζουμε συνήθως. Δείχνει πόσο πολυσύνθετη και πλούσια ήταν η ζωή τεχνιτών που έζησαν τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς», είπε, προχωρώντας στην αποκάλυψη ότι εκεί διαπράχτηκε ειδεχθές έγκλημα, τα ίχνη του οποίου οι δράστες επιχείρησαν να καλύψουν.

«Εντοπίσαμε επίσης τον σκελετό κοπέλας ηλικίας περίπου είκοσι ετών, η οποία, όπως όλα δείχνουν, δολοφονήθηκε άγρια. Στη συνέχεια το πτώμα χτίστηκε για να μην αποκαλυφθεί πιθανότατα το έγκλημα. Μετά τη σύνθλιψη του κρανίου τοποθέτησαν το πτώμα στο πάτωμα με βαρύ λίθο στο στήθος - προφανώς για να μην εντοπιστεί. Δεν εντοπίστηκε, επιπροσθέτως, κανένα πολύτιμο αντικείμενο στον περιβάλλοντα χώρο, κάτι που σημαίνει ότι δεν τηρήθηκε η συνήθης ιεροτελεστία», κατέληξε. Το πιθανότερο είναι η γυναικοκτονία να συνδέεται με τιμωρία, καθώς η κοπέλα φέρεται να είχε μείνει έγκυος. Προφανώς εκτός γάμου.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»