Χρυσές στιγμές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν χαρίσει Έλληνες αθλητές στη χώρα.

Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς το 1896 στην Αθήνα ιστορία είχε γράψει ο Έλληνας θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης, που καταχειροκροτήθηκε στο Καλλιμάρμαρο από 80.000 θεατές που φώναζαν «Έλλην, Έλλην».

louis-run-beat-860542058

Στους Ολυμπιακούς του 1992 ξεκίνησε την εκπληκτική πορεία του στην άρση βαρών ο Πύρρος Δήμας με 3 χρυσά σε Βαρκελώνη, Ατλάντα και Σίδνεϊ κι ένα χάλκινο στην Αθήνα το 2004. Ακόμα ηχεί στα αυτιά μας το «Κάτσε κάτω από την μπάρα» που φώναζε ο Ιακώβου στους αρσιβαρίστες του.

Πύρρος Δήμας 1992 Για την Ελλάδα




Το 1992 στη Βαρκελώνη η Βούλα Πατουλίδου σε μια ιστορική κούρσα κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα με εμπόδια και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλη την Ελλάδα με τη φράση «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο».

Πατουλίδου 2 6/8/1992


Στην Ατλάντα το 1996 εμφανίστηκε ο «γιος του ανέμου» με την ιστιοσανίδα του Νίκος Κακλαμανάκης και κέρδισε το χρυσό. Οκτώ χρόνια μετά επανέλαβε τον θρίαμβο με το ασημένιο στην Αθήνα.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗΣ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΑ


Το 1996 στην Ατλάντα ο Ιωάννης Μελισσανίδης σε μία εκπληκτική εμφάνιση στις ασκήσεις εδάφους έκανε σχεδόν το τέλειο και κέρδισε το χρυσό.

Atlanta 1996 Olympic games - Ioannis Melissanidis,Gold medal, Floor Exercises


«Ανεβαίνει ο Κώστας! Πάει για μετάλλιο!», έλεγε η μετάδοση της κρατικής τηλεόρασης στους Ολυμπιακούς του Σίνδεϊ το 2000 και ο Κώστας Κεντέρης σόκαρε τον πλανήτη και κέρδισε το αδιανόητο στα 200 μέτρα.

Η ''χρυσή'' κούρσα του Κώστα Κεντέρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. (28/09/2000)


Το 2016 στο Ρίο ο άρχοντας των κρίκων Λευτέρης Πετρούνιας διέλυσε τον ανταγωνισμό και κατέκτησε το χρυσό 12 ολόκληρα χρόνια μετά τον Δημοσθένη Ταμπάκο στην Αθήνα το 2004.

Πετρούνιας τελικός κρίκους RIO 2016

Αξέχαστη η υπερπροσπάθεια του Σπύρου Γιαννιώτη, που σε έναν από τους «επικότερους» αγώνες Ολυμπιακών πέρασε τη γραμμή τερματισμού πρώτος, αλλά δεν ακούμπησε τον πίνακα και κατέκτησε το ασημένιο στη μαραθώνια κολύμβηση των 10 χιλ.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης ασημένιος Ολυμπιονίκης στο Ρίο το 2016


Το 2004 η καρδιά της Ελλάδας χτυπούσε στην Αθήνα. Σε αυτούς τους Αγώνες η χώρα μας πήρε 16 μετάλλια, τα 6 χρυσά.

Η Φανή Χαλκιά έκοψε το νήμα στα 400 μέτρα με εμπόδια και έκανε τον γύρο του θριάμβου ξυπόλυτη με ένα κατάμεστο στάδιο να τη χειροκροτεί. Η Αθανασία Τσουμελέκα σε μια κούρσα αναμονής άντεξε μέχρι το τέλος και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 20 χλμ. βάδην. Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά οδήγησαν πρώτο στα ελληνικά νερά το σκάφος τύπου 470, 44 ολόκληρα χρόνια μετά τη νίκη των Κωνσταντίνου Β’, Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γεώργιου Ζαΐμη στη Ρώμη.

Athens 2004 Olympic Games - Ελληνικά μετάλλια ( Greek medals )


«Έσπασε, μαμά, έσπασε», φώναζε ο Ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης όταν χτύπησε το πόδι του στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000 σε έναν σπαρακτικό τραυματισμό από τον οποίο βγήκε πιο δυνατός. Επανήλθε δριμύτερος στην Αθήνα και το Πεκίνο, κατακτώντας δύο ασημένια μετάλλια.

Athens 2004 Olympic Games - Alexandros Nikolaidis - Taekwondo Men's +80 kg

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσε όλη η Ελλάδα το 2021 στο Τόκιο τον ιπτάμενο Μίλτο Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και με το τελευταίο άλμα του να πετάει από την 4η θέση στο χρυσό μετάλλιο.

Χρυσό άλμα Τεντόγλου στους Ολυμπιακούς του ΤΟΚΥΟ