Το αίσθημα φόβου και αδρεναλίνης που δημιουργούν στους θεατές οι ταινίες τρόμου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ευεργετικό. Τα jump scares, οι εκκωφαντικοί ήχοι, τα φουλ ρεαλιστικά CGI, οι ανατριχιαστικές μελωδίες και το ατμοσφαιρικό κλίμα συνθέτουν το τέλειο background που σε συνδυασμό με τις ερμηνείες των συντελεστών καθηλώνουν το κοινό και το κρατούν σε αγωνία μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους. Ωστόσο τίποτα δεν είναι πιο τρομακτικό από το ξεκινάει μια ταινία τρόμου με το «Based on true story».

Εκεί τα πράγματα παίρνουν μία εντελώς διαφορετική τροπή με τον δημιουργό να σε προϊδεάζει ότι αυτό που θα δεις δεν είναι αποκύημα της φαντασίας. Η χαρακτηριστική αυτή φράση εμφανίζεται πάντα στην αρχή του έργου σαν μια προειδοποίηση… Η αλήθεια είναι ότι οι λάτρεις των horror movies εξιτάρονται περισσότερο όταν αυτές είναι βασισμένες σε αληθινά γεγονότα και αφού «ξεψαχνίσουν» αρχεία και conspiracy θεωρίες πηγαίνουν στον κινηματογράφο προετοιμασμένοι για να δουν κάτι που θα κάνει την καρδιά τους να χτυπήσει δυνατά. Για αυτό και οι παραγωγοί των συγκεκριμένων ταινιών επενδύουν πολλά χρήματα ώστε το αποτέλεσμα που θα φτάσει στην οθόνη να είναι όσο πιο άρτιο (δλ.τρομακτικό) γίνεται.

Επειδή λοιπόν μια πραγματική ιστορία που βασίζεται σε πνεύματα, φαντάσματα, στοιχειώματα και εξορκισμούς είναι πολλά υποσχόμενη, οι εκάστοτε σκηνοθέτες προσπαθούν να την αποτυπώσουν όσο καλύτερα γίνεται στην οθόνη ώστε να έχει μεγαλύτερο impact στο κοινό. Όσο μεγαλύτερος ο αντίκτυπος, τόσο μεγαλύτερες οι εισπράξεις. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που κάνουν ενδελεχή έρευνα γύρω από θέμα της ταινίας τους.

Ταινίες όπως «Το κάλεσμα», η «Anabelle», το «Amityville», ο «Εξορκισμός της Έμιλυ Ρόουζ» και οι «Φωνές των νεκρών» που είναι βασισμένες σε αληθινές ιστορίες, δημιουργήθηκαν ώστε να προκαλέσουν ανατριχίλα ακόμα και στον πιο θαρραλέο θεατή.  




Πέντε ταινίες τρόμου, βασισμένες σε πραγματικές ιστορίες

1.The Amityville Horror: Η γνωστή ταινία τρόμου που κυκλοφόρησε το 1979 και έγινε remake το 2005, αφηγείται την πραγματική ιστορία του δολοφόνου Ρόναλντ Ντεφέο Τζούνιορ. Τα ξημερώματα της 13ης Νοεμβρίου 1974, ο 23χρονος τότε Ντεφέο πυροβόλησε τους γονείς και τα 4 αδέρφια του, μέσα στο σπίτι τους στο Άμιτιβιλ της Νέας Υόρκης. Αφού μακελάρης στάλθηκε στη φυλακή, το σπίτι αγοράστηκε ένα χρόνο αργότερα, από τους Τζόρτζ και Κάθι Λουτζ, που μετακόμισαν εκεί με τα παιδιά τους. Η ταινία περιγράφει τις παραφυσικές εμπειρίες που βίωνε η οικογένεια μέσα στο σπίτι.

THE AMITYVILLE HORROR (2005) | Official Trailer | MGM Studios

2.The Conjuring: Το Κάλεσμα είναι μία από τις πιο εμπορικές ταινίες τρόμου όλων των εποχών. Το πρώτος μέρος κυκλοφόρησε το 2013 και βασίζεται στην ιστορία της οικογένειας Πέρον, οι οποίοι μετακόμισαν το 1971 σε μια αγροικία στο Χάρσβιλ. Σχεδόν αμέσως μετά την εγκατάστασή τους, η Καρολίν, ο Ρότζερ και οι πέντε τους κόρες άρχισαν να βλέπουν διάφορα παράξενα πράγματα. Τρομοκρατημένοι από αυτά που συνέβαιναν ζήτησαν τη βοήθεια των ερευνητών παραφυσικών θεμάτων Εντ και Λορέν Γουόρεν. Η ταινία βασίζεται σε βιβλία που έγραψε η μεγαλύτερη κόρη των Πέρον, Άντρεα.

The Conjuring - Official Main Trailer [HD]

3. Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι: Η πρώτη ταινία κυκλοφόρησε το 1974 και σόκαρε τους θεατές με τις βίαιες σκηνές της. Η υπόθεση αναφέρεται σε μια ομάδα φίλων που πέφτουν θύματα μιας οικογένειας κανιβάλων ενώ πηγαίνουν να επισκεφτούν ένα παλιό σπίτι. Ο βασικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ο Λέδερφεϊς, τα χαρακτηριστικά του οποίου βασίστηκαν στον κατά συρροή δολοφόνο Εντ Γκέιν του αδίστακτου «χασάπη του Γουισκόνσιν», ο οποίος έφτιαχνε μάσκες από το δέρμα των θυμάτων του.


The Texas Chainsaw Massacre (1974)  - Original Trailer (4K)


4.«Κλείδωσες;»: Ο Μπράιν Μπερτίνο εμπνεύστηκε την πλοκή του «The Strangers» μέσα από μια προσωπική του εμπειρία. Ως παιδί ζούσε σε ένα σπίτι στη μέση του πουθενά και ενώ ένα βράδυ, ήταν μόνος με την αδερφή του, άγνωστοι χτυπούσαν την πόρτα τους ζητώντας κάποιον που δεν έμενε εκεί. Αργότερα ο Μπερτίνο έμαθε ότι αυτό ήταν ένα κόλπο τους για να μπαίνουν στα σπίτια και να κλέβουν. Ο 46χρονος σκηνοθέτης εμπνεύστηκε επίσης από τους φόνους της οικογένειας Μάνσον αλλά και από τις άλυτες δολοφονίες στο Κέντι Κάμπιν το 1981.


The Strangers Official Trailer #1 - Liv Tyler Movie (2008) HD

5.Poltergeist: Το κλασικό θρίλερ του Σπίλμπεργκ που βλέπουμε μια οικογένεια να αγοράζει ένα στοιχειωμένο σπίτι βασίζεται στην πραγματική υπόθεση της οικογένειας Χέρμαν. Οι Χέρμανς είχαν αγοράσει όντως ένα σπίτι στο Λονγ Άιλαντ της Νέας Υόρκης που βρισκόταν πάνω από νεκροταφείο ιθαγενών, και ισχυρίζονταν ότι τους στοίχειωνε ένα φάντασμα. Η οικογένεια τελικά εγκατέλειψε το σπίτι και εξακολουθεί να υποστηρίζει μέχρι και σήμερα πως είναι στοιχειωμένο.

Poltergeist (1982) Official Trailer - JoBeth Williams, Craig T. Nelson Horror Movie HD