Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτογράφος του Associated Press Evan Vucci που απαθανάτισε την εικόνα ενός τραυματισμένου και συνάμα Ντόναλντ Τραμπ να κουνάει τη γροθιά του μπροστά από τους εκατοντάδες υποστηρικτές του χθες Σάββατο και ενώ δευτερόλεπτα πριν είχε προηγηθεί δολοφονική απόπειρα εναντίον του ήξερε ότι είχε ένα καθήκον: Να κρατήσει την κάμερά του εστιάζοντας στο θέμα του.

«Είναι μια στιγμή της ιστορίας που πρέπει να καταγράψεις, σωστά;» Ο Evan Vucci δήλωσε στο Daily Beast αργά το Σάββατο ότι «ως φωτογράφος, πρέπει να είσαι εκεί. Δεν μπορώ να γράψω γι' αυτό αργότερα. Δεν μπορώ να πάω πίσω στο χρόνο και να το ξανακάνω. Οπότε πρέπει να κάνεις τη δουλειά».

Ο Vucci ήταν ένας από τους φωτογράφους που είχαν βάρδια κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του Τραμπ αργά το βράδυ στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια, την οποία αντιλήφθηκε ως μια κανονική συγκέντρωση - όχι διαφορετική από εκείνες που είχε καλύψει στο παρελθόν. Μέχρι που, πάνω από τον αριστερό του ώμο, άκουσε πυροβολισμούς. «Από εκεί, εστίασα τον φακό μου στον πρώην πρόεδρο Τραμπ», είπε ο Vucci.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Evan Vucci (@evanvucci)


Εκείνη την ώρα δεν τον απασχολούσε η ασφάλειά του παρά μόνο πως θα κατάφερνε να καταγράψει την ιστορία. «Τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια; Τι πρέπει να κάνω; Πού πρέπει να βρίσκομαι; Ποιο είναι το φως; Ποια είναι η σύνθεση; Αυτά είναι τα πράγματα που αρχίζουν να περνούν από το μυαλό μας», είπε. 

Τα βίντεο κατέγραψαν τον Vucci να τρέχει προς τη δεξιά πλευρά της σκηνής δευτερόλεπτα μετά τους πυροβολισμούς, καθώς θεώρησε καλύτερο να ακολουθήσει το σημείο όπου οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας ήταν πιθανό να συνοδεύσουν τον Τραμπ από την εξέδρα.

«Τον σήκωσαν όρθιο και τότε άρχισε να χτυπάει τις γροθιές του στο πλήθος», είπε ο Vucci αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ. «Σε εκείνο το σημείο απλά φροντίζεις να διασφαλίσεις ότι η σύνθεσή σου είναι καλή και ότι κάνεις τις εικόνες που πρέπει να κάνεις» τόνισε ο φωτογράφος του Asscociated Press.

Όπως ήταν φυσικό οι φωτογραφίες του έκαναν θραύση στις ΗΠΑ, καταγράφοντας έναν αιμόφυρτο πρώην πρόεδρο μια εβδομάδα πριν εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Οι φωτογραφίες του, μαζί με εκείνες συναδέλφων του, όπως ο βετεράνος φωτογράφος των New York Times Doug Mills και η Anna Moneymaker της Getty Images, φώτισαν όλες τις μορφές ειδησεογραφικών εκπομπών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια σκοτεινή σύγκλιση του virality της ψηφιακής εποχής με τη ζοφερή περίσταση μιας απόπειρας δολοφονίας ενός υποψήφιου ηγέτη των ΗΠΑ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Evan Vucci (@evanvucci)


Ποιος είναι ο Evan Vucci

Εδώ και 21 χρόνια ο Evan Vucci εργάζεται για λογαριασμό του Associated Press, ενώ το 2021 κέρδισε Πούλιτζερ για την κάλυψη των διαδηλώσεων στον απόηχο της δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Έχει καλύψει πολλούς πολέμους όσο η Ούασινγκτον πάντα είναι ο ενδιάμεσος σταθμός του. Επίσης έχει γίνει γνωστός ως εκείνος που κατέγραψε τον Ιρακινό δημοσιογράφο να πετάει ένα παπούτσι προς το μέρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

Περιγράφοντας το συγκεκριμένο στιγμιότυπο τονίζει πως « ο ότι ο Μπους έσκυψε για να αποφύγει το παπούτσι δεν το κατέγραψα ποτέ επειδή εστίασα πάνω σε αυτόν που το είχε πετάξει», είπε. «Απλά θέλεις να κάνεις το καλύτερο που μπορείς, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να το θυμούνται και να λένε: "Ναι, αυτή ήταν μια στιγμή στην ιστορία". Και να 'μαστε» είχε προσθέσει.

Σημειώνεται πως ο φωτογράφος του AP δεν φάνηκε να ενοχλείται από τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από το περιεχόμενο των φωτογραφιών του καθώς πολλοί σημείωσαν ότι η εντυπωσιακή λήψη ενός αιμόφυρτου Trump που επιδεικνύει δύναμη -κυριολεκτικά, σφίγγοντας τη γροθιά του- θα μπορούσε να βοηθήσει να γείρουν οι εκλογές υπέρ του.

«Βγάζω πολιτική φωτογραφία για να ζήσω, φίλε. Για κάθε φωτογραφία που βγάζω οι άνθρωποι θα διαφωνούν», δήλωσε με νόημα ο Vucci. «Περνάω τη ζωή μου γύρω από ένα πολύ έντονα πολωμένο κομμάτι της κοινωνίας μας, οπότε ό,τι κι αν κάνω, ο κόσμος θα το μισήσει. Ο κόσμος θα το λατρέψει. Ακούστε, όσο όλοι με μισούν εξίσου, κάνω τη δουλειά μου».

Αυτή η ευθύνη καθοδήγησε τον Vucci μέσα από τις οδυνηρές στιγμές του Σαββάτου, παράγοντας φωτογραφίες που θα βοηθήσουν στην προώθηση του πολιτικού διαλόγου κατά τη διάρκεια των εκλογών και θα αποτυπωθούν στο μυαλό των Αμερικανών -και πιθανότατα στα βιβλία ιστορίας- για πολλές γενιές.

«Χαίρομαι που δεν απογοήτευσα κανέναν. Έχω ένα πρότυπο που πρέπει να κρατήσω», δήλωσε ο Vucci. «Ασχολήθηκα με τη δημοσιογραφία για να, ξέρετε - η ιδέα είναι να ενημερώσω το αμερικανικό κοινό, και ελπίζω ότι μπορούν να κοιτάξουν τις φωτογραφίες και να δουν αυτό που είδα εγώ εκείνη τη μέρα» κατέληξε.