Ο πρέσβης της Οµοσπονδιακής Δηµοκρατίας της Γερµανίας στην Ελλάδα, Αντρέας Κιντλ, που γνωρίζει αρχαία και νέα ελληνικά, µιλάει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» για τις σχέσεις µε τη χώρα µας, την προώθηση των διµερών ανταλλαγών νέων ως βασικό πυλώνα του Ελληνογερµανικού Ιδρύµατος Νεολαίας, τις εξαιρετικές, όπως λέει, ελληνογερµανικές συνεργασίες σε πανεπιστηµιακό επίπεδο, το έργο του Γερµανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και τον ρόλο Ελλάδας και Γερµανίας στην Ευρώπη. Οπως αποκαλύπτει, τον Σεπτέµβριο στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπου η Γερµανία είναι η τιµώµενη χώρα, η Θεσσαλονίκη θα υποδεχθεί τον Οτο Ρεχάγκελ, ενώ στην πόλη προβλέπεται µια παρέλαση «σκαραβαίων» της Volkswagen.

Ποιες εκδηλώσεις θα πραγµατοποιηθούν εφέτος στην 88η ∆ΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, όπου η Γερµανία είναι η τιµώµενη χώρα;

Μόνο στην αίθουσα της τιµώµενης χώρας θα πραγµατοποιηθούν περίπου 150 εκδηλώσεις. Το κοινό θα µπορεί να συµµετέχει ενεργά στις διαλέξεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις που θα διεξαχθούν κατά τις θεµατικές µας ηµέρες (logistics, Υγεία, Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, εκπαίδευση και έρευνα, καθώς και ψηφιοποίηση). Π.χ. θα υπάρχει µια εκδήλωση για νέους ερευνητές από το Ιδρυµα Jugendforscht, στην οποία Ελληνες νέοι και νέες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν µε οικονοµικούς επιστήµονες και επιχειρηµατίες από τη Γερµανία για τη µελλοντική µας παραγωγή ενέργειας. Επίσης, θα έχουµε µια σειρά εκδηλώσεων, όπου γερµανικές και ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα δικτύωσης. Στη µεγάλη εξωτερική σκηνή θα έχουµε τη χαρά να υποδεχτούµε τον Οτο Ρέχαγκελ, ενώ στην πόλη προβλέπεται µια παρέλαση «σκαραβαίων» της Volkswagen. Τις επόµενες εβδοµάδες θα ανακοινωθούν επιπλέον στοιχεία του προγράµµατος της παρουσίας µας στη ∆ΕΘ.

Παραµένοντας στη Θεσσαλονίκη, πείτε µας περισσότερα για το Ελληνογερµανικό Ιδρυµα Νεολαίας και το έργο που συντελείται την τελευταία πενταετία από την ίδρυσή του.

Το Ελληνογερµανικό Ιδρυµα Νεολαίας (ΕΓΙΝ) είναι ένα πραγµατικά κοινό εγχείρηµα, του οποίου η διοίκηση βρίσκεται στη Λειψία και στη Θεσσαλονίκη. Αν µου επιτρέπετε, να το απλουστεύσω λίγο: Η ιδέα πίσω από το Ιδρυµα Νεολαίας είναι ότι οι σχέσεις µεταξύ δύο κρατών εξελίσσονται µακροπρόθεσµα και θετικότερα όταν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι άνθρωποι συναντιούνται και συνδιαλέγονται. Γι΄ αυτό και η προώθηση των ανταλλαγών νέων από την Ελλάδα και τη Γερµανία, καθώς και η ανταλλαγή επαγγελµατιών αποτελούν έναν βασικό πυλώνα του Ιδρύµατος Νεολαίας. Ηδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του το Ελληνογερµανικό Ιδρυµα Νεολαίας παρείχε τη δυνατότητα συναντήσεων, ανταλλαγών, πρακτικών ασκήσεων κι επισκέψεων. Εως σήµερα πάνω από 10.000 νέοι και νέες επωφελήθηκαν από τις δυνατότητες ανταλλαγών που προσέφερε το ΕΓΙΝ. Ως Γερµανός πρέσβης στην Αθήνα, το ίδρυµα αυτό µου είναι ιδιαίτερα αγαπητό. Ως εκ τούτου, είµαι ευτυχής που συµµετέχω ενεργά στην κοινή συζήτηση για την περαιτέρω πορεία του και την αναζήτηση προγραµµάτων που αξίζει να χρηµατοδοτηθούν. Για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρονιάς είναι προγραµµατισµένες πολλές κοινές εκδηλώσεις, όπου η ανταλλαγή µεταξύ νέων ανθρώπων χτίζει γέφυρες µεταξύ των πολιτισµών και προωθεί την αλληλοκατανόηση.

Το Γερµανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών γιορτάζει εφέτος τα 150 χρόνια του. Πείτε µας για τον ρόλο του στον πολιτισµό, στην αρχαιολογική δραστηριότητα και στη γνώση γενικότερα.

Κατά τη γνώµη µου, οι εργασίες του Γερµανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου καταδεικνύουν µε τον καλύτερο τρόπο τη στενή συνεργασία της Ελλάδας και της Γερµανίας σε θέµατα πολιτισµού και πολιτιστικής πολιτικής. Μέσα από περισσότερα από εκατόν εξήντα προγράµµατα το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο συµβάλλει σηµαντικά από το 1874 στη διερεύνηση της αρχαίας Ελλάδας, στην απόκτηση γνώσεων σχετικά µε την αρχαιότητα, αλλά και στη διατήρηση και την παρουσίαση ιδιαιτέρως σηµαντικών αρχαιολογικών χώρων, όπως η Ολυµπία, ο Κεραµεικός της Αθήνας, η Σάµος, το Καλαπόδι και η Τίρυνθα.
Η ανταλλαγή μεταξύ νέων ανθρώπων χτίζει γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών και προωθεί την αλληλοκατανόηση
Η Γερµανική Υπηρεσία Ακαδηµαϊκών Ανταλλαγών, γνωστή ως DAAD, για τα προγράµµατα υποτροφιών, σε ποιους απευθύνεται;

Η Γερµανική Υπηρεσία Ακαδηµαϊκών Ανταλλαγών προάγει τις ελληνογερµανικές σχέσεις στον τοµέα των επιστηµών και τις συνεργασίες µεταξύ Πανεπιστηµίων, ενώ επίσης παρέχει σε επιστήµονες και φοιτητές/φοιτήτριες από την Ελλάδα πληθώρα υποτροφιών. Προσφέρει, ακόµα, λεπτοµερείς συµβουλές σε µαθήτριες/µαθητές σχετικά µε τις δυνατότητες σπουδών, τις προϋποθέσεις πρόσβασης και υποβολής αίτησης σε Πανεπιστήµια, καθώς και τη φοιτητική ζωή στη Γερµανία.

Ποιος είναι σήµερα ο ρόλος της Ενωµένης Ευρώπης και ποια η σηµασία της συνεργασίας και ειδικότερα της Ελλάδας µε τη Γερµανία;

Κάθε γενιά έχει τη δική της αποστολή. Η γενιά των παππούδων µας έθεσε µετά τον πόλεµο τα θεµέλια για µια ευρωπαϊκή κοινότητα της ειρήνης. Η γενιά των γονιών µας δηµιούργησε µια Ευρωπαϊκή Ενωση της ελευθερίας για τη ζωή, την εργασία και την οικονοµική δραστηριότητα µεταξύ της Βόρειας Θάλασσας και της Μεσογείου. Η δική µας γενιά έχει τώρα την αποστολή να διατηρήσει την Ευρώπη αυτή. Η ειρήνη και η ελευθερία, η ευηµερία και η ευµάρειά µας δεν είναι αυτονόητα. Ο επιθετικός πόλεµος του Πούτιν στην Ουκρανία είναι µια πρόκληση για εµάς. Μόνο µαζί µπορούµε να πάµε την Ευρώπη µπροστά. Οι Ελληνες και οι Γερµανοί έχουµε µία κοινή ιστορία και κοινές ιδέες για το µέλλον. Επιπλέον, έχουµε κοινά συµφέροντα σε ζητήµατα όπως το Μεταναστευτικό, η ενέργεια και η ασφάλεια. Η Ελλάδα βρίσκεται για τη Γερµανία και την Ευρώπη γεωπολιτικά σε πολύ σηµαντική γεωγραφική θέση.

Και µια πιο προσωπική ερώτηση: Μιλάτε ελληνικά. Πώς τα µάθατε;

Αρχαία Ελληνικά έµαθα στο σχολείο, ενώ τα πρώτα µου µαθήµατα στα Νέα Ελληνικά τα έκανα στα είκοσι ένα µου χρόνια, στη Θεσσαλονίκη. Εκτοτε καταβάλλω διαρκείς προσπάθειες να διευρύνω τις γνώσεις µου. Τώρα, µου δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία να χρησιµοποιώ για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα τα ελληνικά µου και να τα εξασκώ στην πραγµατική ζωή. Καθηµερινά µαθαίνω πολλά νέα πράγµατα.

Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»