Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ σκοπεύει να προσφέρει περίπου 45 εκατ. δολάρια τον μήνα σε οργάνωση που υποστηρίζει την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Την προσπάθεια αυτή χρηματοδοτούν ήδη κι άλλοι επιχειρηματίες του τομέα της τεχνολογίας, όπως ανέφερε η εφημερίδα «Wall Street Journal».

Η οργάνωση «America PAC», η οποία ιδρύθηκε στα τέλη Μαΐου, όπως πιστοποιούν έγγραφα που υπέβαλε, ως όφειλε, στην ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή (FEC), συγκαταλέγεται στις λεγόμενες «super PACs» (επιτροπές πολιτικής δράσης), νομικά πρόσωπα τα οποία τύποις δεν συνδέονται με κομματικές οργανώσεις ούτε εκστρατείες. Δεν μπορούν να χρηματοδοτούν άμεσα κάποιον υποψήφιο, όμως ο νόμος επιτρέπει να επιδίδονται σε ενέργειες υποστήριξης, για παράδειγμα, διαφημιστικές εκστρατείες, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.λπ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η «America PAC» διαθέτει τους πόρους της στην προσπάθεια να ενθαρρυνθούν υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών σε πολιτείες που είναι πιθανό να αλλάξουν πλευρά και να ταχθούν υπέρ του Τραμπ με το να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Σε ό,τι αφορά τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, η οργάνωση τους παροτρύνει να ψηφίσουν διά αλληλογραφίας ή να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε ειδικά εκλογικά γραφεία εκ των προτέρων.

*Διαβάστε ακόμα: Φειδίας Παναγιώτου: Ο Έλον Μασκ αναδημοσιεύει βίντεο του νεαρού ευρωβουλευτή - "Το καλύτερο δώρο"


Έλον Μασκ: Μία από τις μεγαλύτερες ατομικές δωρεές που έχουν γίνει ποτέ σε προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ

Το όνομα του Μασκ δεν εμφανίζεται στον κατάλογο των δωρητών της PAC, η οποία είχε συγκεντρώσει 8,75 εκατ. δολάρια μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με βάση τις καταστάσεις της FEC. Η «WSJ» εξηγεί πως ο λόγος είναι πως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο θα αρχίσει να τη χρηματοδοτεί αυτόν το μήνα. Αν οι προθέσεις του, όπως περιγράφονται από την οικονομική εφημερίδα, επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ατομικές δωρεές που έχουν γίνει ποτέ σε προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει ενόψει των φετινών εκλογών, με βάση τα δεδομένα που έχουν δημοσιοποιηθεί έως σήμερα, είναι αυτή του Τιμ Μέλον, κληρονόμου της τράπεζας Mellon, ο οποίος διέθεσε 50 εκατ. δολάρια σε άλλη «super PAC», που υποστηρίζει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών. Συνολικά, από την έναρξη της εκστρατείας του, ο Τραμπ εκτιμάται πως έχει εξασφαλίσει δωρεές ύψους 100 εκατ. δολαρίων και πλέον, ενώ έχει δαπανήσει πάνω από 80 εκατ. δολάρια.

Τον Μάρτιο, ο Έλον Μασκ, η περιουσία του οποίου εκτιμάται πως φτάνει τα 252 δισ. δολάρια, κατά την ψηφιακή έκδοση του περιοδικού «Forbes», διαβεβαίωνε πως δεν θα χρηματοδοτούσε κανέναν υποψήφιο. Όμως, το Σάββατο, λίγη ώρα μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε δημόσια την «απόλυτη υποστήριξή του» στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Πρόεδρο.