Σήμερα, 19 Ιουλίου, συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατο του «άρχοντα», Τόλη Βοσκόπουλου, όμως, για εκείνους που τον αγάπησαν μέσα από τα τραγούδια του ή τον έζησαν από κοντά, είναι σαν να μην έφυγε ποτέ.

Και όχι τυχαία βέβαια αφού στη μακρά επιτυχημένη πορεία του στον καλλιτεχνικό χώρο, ο Τόλης Βοσκόπουλος τραγούδησε τόσα διαχρονικά τραγούδια, που θα ζει πάντα στις καρδιές όλων των Ελλήνων.

Ο θάνατος

Το τέλος του, στις 19 Ιουλίου 2021 δεν ήρθε αναπάντεχα. Η υγεία του είχε κλονιστεί προ πολλού και ο ίδιος, έχοντας για στηρίγματά του τη γυναίκα του Άντζελα Γκερέκου και την κόρη τους Μαρία Βοσκοπούλου, πάλευε κάθε φορά που καλούνταν να δώσει μία μάχη, νικητής. Όλα ξεκίνησαν έξι χρόνια πριν, όταν σε ένα τσεκ απ ρουτίνας διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα αλλοιωμένο εύρημα στον δεξιό του πνεύμονα. Ο Τόλης υποβλήθηκε σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση και του αφαιρέθηκε μέρος του πνεύμονά του προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω παρενέργειες. Και από τότε πρόσεχε πάρα πολύ, ειδικά το δύσκολο -για όλους μας- διάστημα του κορονοϊού.

Στις 19 Ιουλίου 2021, οι γιατροί του Αττικού Νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν, είχαν πει στους οικείους του πως ετοιμαζόταν να πάρει εξιτήριο καθώς η κλινική του εικόνα ήταν καλή. Ούτε εκείνοι μπορούσαν να φανταστούν ότι η καρδιά του θα τον πρόδιδε. Έφυγε από ανακοπή, βυθίζοντας το πανελλήνιο στην απόλυτη θλίψη.

Δύο μέρες μετά, οι γυναίκες της ζωής του, αλλά και στενοί φίλοι, συγγενείς όπως και ο απλός κόσμος, καλούνταν να τον αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά και ο πόνος ήταν μεγάλος.

Tolis Voskopoulos - Prin Xathei To Oneiro Mas

Τόλης Βοσκόπουλος: Ένα λαϊκό είδωλο από την Κοκκινιά – Η ζωή του

Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1940 στην Κοκκινιά. Ήταν το δωδέκατο παιδί της οικογένειας Βοσκόπουλου και μάλιστα το μοναδικό αγόρι αφού είχε 11 αδελφές. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι Βήμα-βήμα του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με την «Αγωνία» τη σημαδιακή χρονιά του 1968 (σύνθεση Γιώργου Ζαμπέτα) που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.

Συνεργάστηκε με τους καλύτερους της εποχής του, ερμηνεύοντας τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μίμη Πλέσσα, του Άκη Πάνου, του Θανάση Πολυκανδριώτη, του Μάριου Τόκα, του Γιάννη Πάριου, του Γιώργου Κατσαρού, του Κώστα Βίρβου, του Φοίβου και πολλών άλλων.

ΚΙ ΕΛΕΓΕΣ - ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οι παλιότεροι θυμούνται ακόμα τη μαγική συνάντησή του καλλιτεχνικά με τον επίσης κορυφαίο και αξέχαστο Στράτο Διονυσίου. Κάποτε τραγουδούσαν μαζί στη Θεσσαλονίκη και ένα απόγευμα θέλησαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε λίγη ώρα έξω από τη καφετέρια είχαν μαζευτεί χιλιάδες θαυμαστές με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από τον χώρο.

Όσο για τα τραγούδια που ερμήνευσε και γίνονταν ένα προς ένα επιτυχίες; Αρκεί να αναφέρουμε κάποια από αυτά όπως τα: «Δυο καρδιές», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Μα εγώ αγαπώ μία», «Και εσύ θα φύγεις», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Οι άντρες δε μιλούν πολύ», «Άιντε στην υγειά της», «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Ανεπανάληπτος», «Πριν χαθεί το όνειρο μας», «Της Χελιδονούς το ρέμα», «Τσιγγάνα για χατίρι σου», «Ψύλλοι στα αφτιά μου», «Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή» και πόσα άλλα, όλα αγαπημένα, ακόμα και από εκείνους που είχαν άλλον αγαπημένο καλλιτέχνη και όχι τον Τόλη.

Τη δεκαετία του 1980 ο Τόλης Βοσκόπουλος καθιερώθηκε ως Πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού ενώ το 2000 βραβεύτηκε από τα βραβεία ΠΟΠ ΚΟΡΝ (μετέπειτα Αρίων) για τη συνολική προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.

Το 2005 τραγούδησε σε 5.000 άτομα στο φρούριο της Κέρκυρας και τα έσοδα από τη συναυλία πήγαν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Το 2011 έπειτα από τριετή απουσία από την αθηναϊκή νύχτα δέχτηκε την πρόταση του Αντώνη Ρέμου και εμφανίστηκε μαζί του στη μουσική σκηνή Διογένης στην Αθήνα, ένα σχήμα που ήταν από τα καλύτερα της χρονιάς.

Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές του καλλιτεχνικά ήρθε το καλοκαίρι του 2013 όταν επέστρεψε στον Πειραιά, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σε μια συγκινητική συναυλία στο Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο τραγούδησε στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί εκεί από νωρίς για να καταφέρει να εισέλθει μιας και τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο καλλιτέχνης βραβεύτηκε από τον δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο για τη προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι: «τον τόπο που γεννιέσαι και μεγαλώνεις τον κουβαλάς πάντα μέσα στην ψυχή σου, όπου κι αν βρεθείς. Μόνο συγκίνηση και βαθιά χαρά νοιώθω που επιστρέφω στον Πειραιά, που αγαπώ και έχω τόσες αναμνήσεις» είχε πει από μικροφώνου ο Τόλης Βοσκόπουλος. Μια βραδιά γεμάτη συγκινήσεις. Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ανέβηκε στη σκηνή μαζί του ο Μίμης Πλέσσας ο οποίος είπε για εκείνον: «δεν έκανα τίποτε άλλο από το να χειροκροτώ ένα συγκλονιστικό καλλιτέχνη».

Τόλης Βοσκόπουλος - Αγωνία - Official Audio Release
Η συνάντηση αυτή των 2 καλλιτεχνών στη σκηνή μετά από 40 χρόνια ήταν μόνο η αρχή αφού τον χειμώνα του ίδιου χρόνου ένωσαν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση «Και να που ξανασυναντιόμαστε» σε νυχτερινό κέντρο των Αθηνών.

Ο Τόλης όμως δεν υπήρξε μόνο ερμηνευτής. Υπήρξε και ηθοποιός και μάλιστα είχε πρωταγωνιστήσει αλλά και συμμετάσχει σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις δίπλα σε ιερά τέρατα της υποκριτικής όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Κώστας Χατζηχρήστος κ.ά. Από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ: Οι εραστές του ονείρου (1972 μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη), Τραγούδα θεατρίνε (1978 μαζί με τη Μαρία Αλιφέρη), Ήρθες σαν όνειρο (1998 μαζί με την Άντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο ήταν στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους.

Διαβάστε ακόμα: Άντζελα Γκερέκου: Μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από το θάνατο του Τόλη Βοσκόπουλου

Ο μεγάλος έρωτας με την Άντζελα Γκερέκου

Η Άντζελα Γκερέκου, ήταν η γυναίκα που έμελλε να τον σημαδέψει όσο καμία άλλη και να του χαρίσει το πολυτιμότερο δώρο της ζωής του, την κόρη του Μαρία που γεννήθηκε ανήμερα τον 15αύγουστο του 2001.

Η αγαπημένη ηθοποιός είχε αποκαλύψει σε σπάνια τηλεοπτική της συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου τον τρόπο που είχε γνωριστεί με τον Τόλη Βοσκόπουλο, σημειώνοντας πως η ίδια είχε αναγνωρίσει από την ηλικία των 12 ετών πως εκείνος μιλούσε στην ψυχή της.

Άντζελα Γκερέκου: Η γνωριμία με τον Τόλη Βοσκόπουλο και οι ενδοιασμοί που είχε για την σχέση τους

Ο γάμος τους έγινε το 1996 και από τότε ο Τόλης Βοσκόπουλος απέκτησε την οικογένεια που πάντα ονειρευόταν, έχοντας στο πλευρό του σε κάθε βήμα του τις δύο σπουδαιότερες γυναίκες της ζωής του. Ειδικά την Άντζελα Γκερέκου η οποία στάθηκε σαν βράχος στο πλευρό του μέχρι και την τελευταία του πνοή.

Μαζί με τη γυναίκα του και την κόρη του, ο Τόλης Βοσκόπουλος έζησε στιγμές ονειρεμένες σε ένα σπιτικό γεμάτο ευτυχία και αγάπη.