Η αντίστροφη µέτρηση για την τελετή έναρξης των Ολυµπιακών Αγώνων στο Παρίσι έχει αρχίσει και όλοι την αναµένουµε µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είναι µεγαλόπνοη στη σύλληψή της, γεµάτη ρίσκα και καινοτοµίες. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, που βρίσκεται πίσω από όλα αυτά, είναι ο 42χρονος Τοµά Ζολί και έχει οραµατιστεί µία εντελώς διαφορετική τελετή Ολυµπιακών Αγώνων: η έναρξη στο Παρίσι δεν θα γίνει στο στάδιο αλλά µέσα στον Σηκουάνα!

*Διαβάστε ακόμα: Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πήρε τη σημαία η Ντρισμπιώτη - Της την παρέδωσε ο Σπύρος Καπράλος


Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα σχέδια για την τελετή έναρξης

Τα σχέδια για την τελετή έναρξης περιλαµβάνουν 94 πλοιάρια που θα διασχίσουν τον ποταµό µεταφέροντας τις εθνικές αποστολές, περνώντας από τα οµορφότερα µνηµεία της πόλης υπό το φως της δύσης του ήλιου. Η τελετή έναρξης, που θα ξεκινήσει στις 7.30 τοπική ώρα στις 26 Ιουλίου, θα διεξαχθεί κατά µήκος έξι χιλιοµέτρων στον Σηκουάνα, εκκινώντας από τη Γέφυρα Austerlitz Bridge και καταλήγοντας στον Πύργο του Άιφελ.

Είναι µία υπερπαραγωγή στην οποία συµµετέχουν 300.000 θεατές, οι οποίοι θα παρακολουθούν από τις εξέδρες (µε εισιτήριο), από τις όχθες του Σηκουάνα (ελεύθερα) και από τα µπαλκόνια κατά µήκος του ποταµού, ενώ 80 γιγαντιαίες οθόνες έχουν στηθεί σε κεντρικές πλατείες και µνηµεία της πόλης.

Tελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Αίνιγμα η συμμετοχή της Lady Gaga 

Όσο για την τελετή λήξης των Αγώνων, ο Ζολί έχει κατορθώσει να δηµιουργήσει ένα από τα µεγαλύτερα αινίγµατα, µε ερωτήµατα -µεταξύ άλλων- αν η Lady Gaga θα συµµετάσχει σε αυτή. Αυτό που είναι προς το παρόν γνωστό είναι ότι ο Τοµά Ζολί θέλει να κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν και τις ρίζες των Ολυµπιακών Αγώνων αλλά και στο µέλλον και το άχρονο σύµπαν.

Κεντρική του ιδέα είναι ότι «µαζί µπορούµε να κάνουµε τη διαφορά», ενώ µια σκηνή 2.800 τετραγωνικών µέτρων θα φιλοξενήσει µέρος της τελετής στο Stade de France µε 100 περφόρµερ, ακροβάτες, καλλιτέχνες του τσίρκου και χορευτές. Το τέλος της τελετής θα σηµάνει την έναρξη των οµιλιών, µε τον Εµανουέλ Μακρόν να κάνει την κεντρική οµιλία. Μια οµιλία που αναµένεται να είναι άκρως πολιτική, µε µηνύµατα για την ανάγκη κατάπαυσης των πολέµων και µε έµφαση στα ιδεώδη που ώθησαν στη δηµιουργία των Ολυµπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα: εκεχειρία, συνύπαρξη, ειρήνη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή