Ιστορική ήταν η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου - 24 μέρες μετά την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ κι ενώ επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι παραμένει υποψήφιος.

Ουδέποτε στο παρελθόν πρόεδρος των ΗΠΑ εγκατέλειψε τόσο κοντά στις εκλογές την κούρσα για μια δεύτερη θητεία.

Η καμπάνια επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν έβαινε προς το τέλος της μετά και η απόφασή του ανακοινώθηκε όχι από το Οβάλ Γραφείο, αλλά με επιστολή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το εξοχικό του στο Ντέλαγουερ, όπου αναρρώνει από την Covid-19.

*Διαβάστε ακόμα: Τζο Μπάιντεν: Οι τραγωδίες και τα σκάνδαλα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τον σημάδεψαν


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2vq41hwkja1)

Τζο Μπάιντεν: Το τελευταίο δραματικό 48ωρο 

Ο Μπάιντεν πήρε την απόφασή του το τελευταίο 48ωρο, όπως αποκάλυψε ανώτερος σύμβουλος της καμπάνιας του στο CNN, μετά από διαβουλεύσεις με τους κορυφαίους συμβούλους του και την οικογένειά του. Το σχέδιο αποχώρησης από την κούρσα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το βράδυ του Σαββάτου, αλλά οριστικοποιήθηκε χθες Κυριακή, δήλωσε πηγή στο ίδιο δίκτυο, σημειώνοντας ότι ο 81χρονος πρόεδρος μελετούσε τα δεδομένα και πείστηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως βαρίδι στη μάχη των Δημοκρατικών κατά του Τραμπ, αλλά δεν βάρυναν τα θέματα υγείας του στην απόφασή του.

Όταν ο Μπάιντεν συναντήθηκε το Σάββατο με δύο από τους στενότερους συμβούλους του, τους Μάικ Ντόνιλος και Στιβ Ρικέτι, τον ενημέρωσαν ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και με τις πιέσεις ηγετικών στελεχών των Δημοκρατικών δεν υπήρχε πιθανότητα νίκης του στις εκλογές, αφού δεν υπήρχε ούτε μία ευνοϊκή σφυγμομέτρηση, ενώ και οι δωρητές απειλούσαν με μποϊκοτάζ.

Πριν τελειώσει η συνάντηση, ο Μπάιντεν τους ενημέρωσε ότι σχεδίαζε να αποσυρθεί και τους ζήτησε να συντάξουν τη σχετική επιστολή που ανέβασε το βράδυ της Κυριακής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το βράδυ του Σαββάτου συναντήθηκε με όλα τα μέλη της οικογένειάς του και το πρωί της επομένης άρχισε τα τηλεφωνήματα, ενώ μίλησε αρκετές φορές την Κυριακή με την Καμάλα Χάρις. Ο Μπάιντεν συμβουλεύτηκε ελάχιστους συνεργάτες του, ενώ πολλά μέλη του κύκλου εμπίστων του ενημερώθηκαν για την απόφασή του λίγο πριν την ανακοινώσει στα social media.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2vvjhyw5vfl)


Οι πιέσεις από ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών

Στα 81 του ο Μπάιντεν ήταν αρκετά έμπειρος για να αντιληφθεί ότι η κατάσταση πολιτικά ήταν ανυπόφορη για τον ίδιο. Η πίεση που του ασκήθηκε από το ίδιο του το κόμμα ήταν τεράστια, ειδικά από βαρόνους του κόμματος και στελέχη με μεγάλη επιρροή, όπως η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, που εργάστηκαν παρασκηνιακά τις τρεις εβδομάδες μετά το ντιμπέιτ με τον Τραμπ για να κατεβεί ο Μπάιντεν από το τρένο.

Αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, άσκησε έμμεση πίεση για να εγκαταλείψει τη μάχη ο Μπάιντεν, όπως και πάνω από 36 στελέχη των Δημοκρατικών που βγήκαν δημοσίως και τον προέτρεψαν να κατεβεί από το τρένο. Η κύρια ανησυχία τους; Ότι, με τον Μπάιντεν ως προεδρικό υποψήφιο, το κόμμα δεν θα έχανε μόνον στις εκλογές του Νοεμβρίου τον Λευκό Οίκο, αλλά και την πλειοψηφία στη Γερουσία και μια πιθανή νίκη στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πολλοί βουλευτές φοβόντουσαν μήπως τους συμπαρασύρει ο Μπάιντεν στα πολιτικά Τάρταρα…

Η ανάπαυλα στην πίεση προς τον Μπάιντεν μετά τη δολοφονική απόπειρα εις βάρος του Τραμπ αποδείχθηκε προσωρινή, αφού εντάθηκε εκ νέου μέχρι το Σαββατοκύριακο.


Η ανταρσία των δωρητών

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Μπάιντεν έπαιξαν και οι διαρροές των δωρητών της καμπάνιας επανεκλογής του, η χρηματοδότηση της οποίας κινδύνευε να στερέψει στο ντεμαράζ προς τις κάλπες.

Πολλοί εκ των δωρητών αυτών των Δημοκρατικών αμφισβητούσαν κατά πόσον μπορεί να παραμείνει ζωντανή η υποψηφιότητα του Μπάιντεν, αλλά συνεργάτες του τελευταίου τούς επιφύλαξαν ψυχρή υποδοχή όταν διατύπωσαν τις ανησυχίες τους. Δύο πηγές είπαν στο CNN την περασμένη Πέμπτη ότι οι οργισμένοι δωρητές έστειλαν το μήνυμα στις εκλογικές επιτροπές των Δημοκρατικών σε Γερουσία και Βουλή ότι θα πάγωναν τη χρηματοδότηση μέχρι τα ηγετικά στελέχη του κόμματος να κλιμακώσουν την πίεση στον Μπάιντεν να αποσυρθεί.

Λίγες στιγμές μετά την ανακοίνωση της απόφασής του δωρητές επικοινώνησαν με συνεργάτες της Καμάλα Χάρις κι άνοιξαν ξανά τις κάνουλες της χρηματοδότησης.