Σε νέο ιδιοκτήτη πέρασε, έπειτα από πολλές περιπέτειες, το mega yacht «Alfa Nero», το οποίο κατά το παρελθόν ανήκε στο ζεύγος Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, αλλά τα τελευταία χρόνια βρισκόταν δεσμευμένο στην Αντίγκουα της Καραϊβικής.

Το εντυπωσιακό σκάφος των 82 μέτρων πωλήθηκε με τίμημα 40 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής 4,5% του μεσίτη, και θα το διαχειρίζεται η ελβετική εταιρεία FEMA Marine (Federal Emergency Management Agency). Μάλιστα, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το ποσό αυτό θεωρείται «χαμηλό» για ένα τόσο πολυτελές γιοτ.

*Διαβάστε ακόμα: Στην Μύκονο το υπερπολυτελές γιοτ ''This is it'' αξίας 490 εκατ. ευρώ - Διαθέτει πισίνα, spa room με τζακούζι, σινεμά και πολλά ακόμη


Πώς βρέθηκε στην Αντίγκουα της Καραϊβικής

Το σκάφος κατασχέθηκε από την κυβέρνηση της Αντίγκουα τον Μάρτιο του 2022, όταν διαπιστώθηκε ότι ανήκε σε Ρώσο επιχειρηματία που συμπεριλαμβανόταν στις διεθνείς λίστες κυρώσεων που εξέδωσαν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η πολυτελής θαλαμηγός «έδεσε» αναγκαστικά στο λιμάνι Φάλμαουθ της Αντίγκουα, καθώς απαγορεύτηκε ο ανεφοδιασμός της με καύσιμα, εκτός από προμήθειες έκτακτης ανάγκης, όπως φυσικά και ο απόπλους.

Αν και αγκυροβολημένο, το σκάφος είχε εξελιχθεί σε «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση της Αντίγκουα, καθώς κόστιζε περίπου 28.000 δολάρια την εβδομάδα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα και οι μισθοί για τα μέλη του πληρώματος. Οι πετρελαιοκινητήρες πρέπει να λειτουργούν για λόγους συντήρησης και ο κλιματισμός είναι απαραίτητος όλο το 24ωρο, ώστε να μην υποστούν ζημιές οι εσωτερικοί χώροι, που είναι διακοσμημένοι με ακριβά υλικά, όπως ξύλο, δέρμα και φίλντισι.

Οι Αρχές στην Αντίγκουα ζήτησαν από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να άρει τις κυρώσεις για το σκάφος, προκειμένου να μπορέσει να πουληθεί, για να απαλλαγεί από το υψηλό κόστος συντήρησης. Το 2023 βγήκε σε δημοπρασία, στην οποία πλειοδότησε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google Έρικ Σμιντ, ο οποίος κατέθεσε προσφορά 67,6 εκατ. δολαρίων. Λίγο πριν πέσουν όμως οι τελικές υπογραφές, η κόρη του Ρώσου ολιγάρχη Αντρέι Γκουρίεφ, Γιούλια Γκουρίεβα-Μοτλόκοφ, μπλόκαρε τη δημοπρασία, με τον ισχυρισμό ότι το εντυπωσιακό σκάφος ανήκει στην ίδια και όχι στον πατέρα της.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Έρικ Σμιντ απέσυρε την προσφορά του και σχεδόν ένα χρόνο μετά έγινε γνωστό ότι το super yacht άλλαξε χέρια έναντι 40 εκατ. δολαρίων.


Μοναδική πολυτέλεια

Το «Alfa Nero» ναυπηγήθηκε το 2007, για λογαριασμό του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, στα ολλανδικά ναυπηγεία Oceano, με τον εξωτερικό σχεδιασμό να τον αναλαμβάνει η Nuvolari Lenard και τον εσωτερικό ο φημισμένος interior designer Αλμπέρτο Πίντο. Μπορεί να φιλοξενήσει άνετα έως και δώδεκα επισκέπτες σε έξι πολυτελείς καμπίνες, καθώς και πλήρωμα είκοσι έξι ατόμων. Διαθέτει, φυσικά, όλες τις ανέσεις που μπορεί να φανταστεί κανείς, ενώ ξεχωρίζει για την πισίνα υπερχείλισης, η οποία μετατρέπεται σε ελικοδρόμιο.

Τροφοδοτείται από διπλούς κινητήρες MTU, ταξιδεύοντας άνετα στους δεκαπέντε κόμβους, ενώ φτάνει σε μέγιστη ταχύτητα είκοσι κόμβων με εμβέλεια έως και 6.000 ναυτικά μίλια. Το 2008, κέρδισε επτά διεθνή βραβεία για το σχεδιασμό του και τις γενικότερες δυνατότητες και παροχές του. Για όσο διάστημα έμεινε στα χέρια του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, φιλοξένησε πολλές διάσημες προσωπικότητες, μεταξύ άλλων τον Αμερικανό σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ, την ηθοποιό Μισέλ Πφάιφερ και άλλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια Αγγελόπουλου επιχείρησε να το πουλήσει το 2009 με τίμημα 190 εκατ. δολάρια, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τελικά, το 2011 μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Flying Dutchman Overseas Ltd με έδρα τα νησιά Κέιμαν. Σε εκείνη τη φάση μισθωνόταν για κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά και τη Μεσόγειο έναντι 1 εκατ. δολαρίων την εβδομάδα. Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του Ρώσου ολιγάρχη Αντρέι Γκουρίεφ.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το «Alfa Nero» έχει κάνει την επανεμφάνισή του σε διεθνείς ιστοσελίδες ναύλωσης γιοτ, με τιμές που φτάνουν τα 840.000 ευρώ την εβδομάδα.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime