«Η Κάμαλα Χάρις συνιστά την προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου. Κόρη μεταναστών που γνωρίστηκαν στην Καλιφόρνια. Είναι επίσης η προσωποποίηση της σκληρότητας, καθώς αναρριχήθηκε από την πόλη μου, το Όκλαντ της Καλιφόρνια, για να γίνει η κορυφαία εισαγγελέας της πολιτείας».

Στη δήλωση αυτή του Νμίτρι Μέλχορν, συμβούλου πολιτικής στρατηγικής στο κόμμα των Δημοκρατικών, ενυπάρχει και το αφήγημα της πολιτικής καριέρας της Κάμαλα Χάρις, αντιπροέδρου των ΗΠΑ εδώ και μία τετραετία.

«Θηλυκός Μπαράκ Ομπάμα» για τον βρετανικό «Guardian», η Χάρις είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η πρώτη μαύρη και η πρώτη με ασιατική καταγωγή που υπηρετεί τον αμερικανικό λαό από αυτό το αξίωμα.

Στη διάρκεια διακοσίων χρόνων αμερικανικής δημοκρατίας, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι έχουν εκλέξει μόνο μία φορά μαύρο πρόεδρο και ποτέ γυναίκα, οποιασδήποτε καταγωγής, γεγονός που συνιστά υψηλή πρόκληση για τη Χάρις.

Μόλις πριν από πέντε χρόνια, η Χάρις ήταν η γυναίκα γερουσιαστής της Καλιφόρνια που φιλοδοξούσε να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία. Ξεκίνησε την καριέρα της στο γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Αλαμέντα και έγινε εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο το 2003, προτού εκλεγεί ως η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη στη θέση του γενικού εισαγγελέα της Καλιφόρνια – η κορυφαία νομικός και αξιωματούχος δικαστικός στην πολυπληθέστερη πολιτεία της Αμερικής.

Απέκτησε φήμη ως μια από τις ανερχόμενες μορφές του Δημοκρατικού Κόμματος, αξιοποιώντας αυτή τη δυναμική για να εκλεγεί, σε ηλικία 54 ετών, ως η νεότερη γερουσιαστής της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ το 2017.

Οι εξαιρετικές επιδόσεις της τότε στο ντιμπέιτ δεν αποδείχτηκαν επαρκείς για να αντισταθμίσουν τις ανεπαρκώς διατυπωμένες πολιτικές της θέσεις. Η εκστρατεία της έληξε σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου και η 59χρονη -σήμερα- πολιτικός επανήλθε στο εθνικό προσκήνιο χάρη στον Μπάιντεν, που την έβαλε στο ψηφοδέλτιό του.

Ακατέργαστο ταλέντο

Για «μεγάλη ανατροπή στην πολιτική τύχη της Χάρις» έκανε λόγο τότε ο Τζιλ Ντουράν, διευθυντής επικοινωνίας της Χάρις το 2013. «Πολλοί δεν πίστευαν ότι είχε την πειθαρχία και τη συγκέντρωση για να ανελιχθεί σε μια θέση στον Λευκό Οίκο τόσο γρήγορα… αν και ο κόσμος γνώριζε ότι είχε φιλοδοξία και δυνατότητες σταρ. Ήταν πάντα σαφές ότι είχε το ακατέργαστο ταλέντο» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Χάρις επικεντρώθηκε σε διάφορες πρωτοβουλίες-κλειδιά όσο ήταν στον Λευκό Οίκο και συνέβαλε καθοριστικά σε ορισμένα από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματα της διοίκησης Μπάιντεν. Ξεκίνησε μια πανεθνική εκστρατεία για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, υποστηρίζοντας το δικαίωμά τους να αποφασίζουν για το σώμα τους. Ανέδειξε τα προβλήματα που προκαλούσαν οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων, καλώντας το Κογκρέσο να αποκαταστήσει την ιστορική απόφαση «Roe v. Wade», αφότου οι συντηρητικοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανέτρεψαν το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση το 2022.

Η κρίσιμη ψήφος της σφράγισε το διορισμό της δικαστή Κετάνζι Μπράουν Τζάκσον στο Ανώτατο Δικαστήριο – η οποία έγινε η πρώτη Aφροαμερικανή, έπειτα από 223 χρόνια, μεταξύ των εννέα μελών του ανώτατου δικαστικού σώματος των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η θητεία της δεν ήταν δίχως επικρίσεις και αντιδράσεις – διακομματικά. Παρά τον προοδευτισμό της σε θέματα όπως ο γάμος των ομοφυλοφίλων και η θανατική ποινή, αντιμετώπισε επανειλημμένες επιθέσεις, επειδή δεν ήταν «αρκετά προοδευτική» για μερίδα δημοκρατικών ψηφοφόρων.

Η ινδουίστρια μαμά

Η Κάμαλα Χάρις γεννήθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια (στις 20 Οκτωβρίου 1964) από μητέρα Ινδή και πατέρα Τζαμαϊκανό. Οι μετανάστες γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν πέντε χρόνων και την ανατροφή της ανέλαβε κατά βάση η ινδουίστρια μαμά της, Σιαμάλα Γκοπαλάν Χάρις, ερευνήτρια για τον καρκίνο και ακτιβίστρια πολιτικών δικαιωμάτων.

Μεγάλωσε με ινδικές επιρροές, ταξιδεύοντας συχνά στην Ινδία με τη μητέρα της, η οποία -όπως έχει παραδεχτεί η Χάρις στο παρελθόν- μύησε εκείνη και την αδελφή της, τη Μάγια, στη μαύρη κουλτούρα του Όκλαντ από τότε που ήταν μικρές.

«Η μητέρα μου καταλάβαινε πολύ καλά ότι μεγάλωνε δύο μαύρες κόρες. Γνώριζε πως η δεύτερη πατρίδα της έβλεπε τη Μάγια κι εμένα ως μαύρα κορίτσια και ήταν αποφασισμένη να διασφαλίσει πως θα μεγαλώναμε με αυτοπεποίθηση, ως δύο περήφανες μαύρες γυναίκες» έγραψε στην αυτοβιογραφία της «The Truths We Hold».

Όπως έχει περιγράψει η ίδια, μια από τις εμπειρίες που διαμόρφωσαν τη ζωή της ήταν τα χρόνια των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μαύρα κολέγια και πανεπιστήμια της χώρας.

Ωστόσο, η διαμονή της μονογονεϊκής οικογένειας Χάρις για κάποια χρόνια στον Καναδά -λόγω μιας θέσης διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ που πήρε η μητέρα της- έκανε τη Χάρις εξίσου δημοφιλή σε κοινότητες λευκών. Όπως έχει πει η ίδια, πάντα ένιωθε άνετα με την ταυτότητά της, αυτοπροσδιοριζόμενη απλώς ως «Αμερικανίδα».

«Μεικτή» οικογένεια

Το 2014, η Χάρις, τότε γερουσιαστής, παντρεύτηκε το δικηγόρο Νταγκ Έμχοφ και έγινε μητέρα των δύο παιδιών του. Το 2019 έγραψε ένα άρθρο για το περιοδικό «ELLE» σχετικά με την εμπειρία της μητρότητας, αποκαλύπτοντας πώς την αποκαλούν τα παιδιά – τίτλος που κυριάρχησε σε πολλά πρωτοσέλιδα στη διάρκεια της πολιτικής καριέρας της.

«Όταν παντρευτήκαμε με τον Νταγκ, τα παιδιά του, ο Κόουλ, η Έλα, και εγώ συμφωνήσαμε ότι δεν μας άρεσε ο όρος “μητριά”. Αντ’ αυτού, σκέφτηκαν το όνομα “Μάμαλα”» έχει πει η ίδια.

Οι Χάρις-Έμχοφ προβάλλονταν ως η επιτομή της σύγχρονης αμερικανικής «μεικτής» οικογένειας, μια εικόνα που τα μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν και προώθησαν.

Όταν ο Μπάιντεν και η Χάρις κέρδισαν τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2020, ο Έμχοφ αντέδρασε με μια εγκάρδια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο X (πρώην Twitter), στην οποία αγκάλιαζε τη σύζυγό του. «Τόσο περήφανος για σένα» έγραψε.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, ο Έμχοφ πήρε πτυχίο από τη Νομική Σχολή Gould του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και μετά εργάστηκε για 30 χρόνια στο Λος Άντζελες. Εκεί γνώρισε τη γυναίκα που θα γινόταν σύζυγός του και η μελλοντική πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, την Κάμαλα Χάρις.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν αφού η σύμβουλος δημοσίων σχέσεων Κριζέτ Χούντλιν τούς έστησε σε ένα ραντεβού στα τυφλά το 2013, όταν η Χάρις ήταν γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια. Ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν στο δικαστήριο της Σάντα Μπάρμπαρα, στις 22 Αυγούστου του 2014. Ο εβραϊκής καταγωγής Ντάγκλας έχει δύο ενήλικα παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του με την Κερστίν Έμχοφ (χώρισαν το 2008), τον Κόουλ και την Έλα.

Την υποστήριζε και την υποστηρίζει ενεργά σε κάθε της βήμα… Από το να βγάζει selfies μπροστά στις κάμερες μέχρι την προεκλογική της εκστρατεία, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει και ο ίδιος σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Το ροζ παρελθόν

Το επιτελείο του Τραμπ έχει ήδη ξεκινήσει μια βρόμικη εκστρατεία κατά της Χάρις, γράφουν οι «New York Times». Ο στόχος είναι ένας: να αποδυναμωθεί η αξιοπιστία της εκλεκτής του Μπάιντεν. Ο Τραμπ είχε δηλώσει, μάλιστα, στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να καταλάβει κάποιος από το γέλιο της Κάμαλα ότι είναι «τρελή».

Τα στοιχεία που έχει ήδη συγκεντρώσει ο Τραμπ αφορούν την επαγγελματική της ανέλιξη, αλλά και τη σεξουαλική της ζωή, σχολιάζει η «Bild».

Την περίοδο 1994-1995, η Κάμαλα Χάρις είχε ερωτική σχέση με έναν πολύ μεγαλύτερό της σε ηλικία άνδρα. Η πρώτη μαύρη εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο έβγαινε ραντεβού με τον πολιτικό Γουίλι Μπράουν (90 ετών σήμερα), που είναι περίπου 30 χρόνια μεγαλύτερός της.

Η Κάμαλα Χάρις και ο Γουίλι Μπράουν γνωρίστηκαν, αφού ο ίδιος είχε πάρει διαζύγιο τουλάχιστον μία δεκαετία πριν, και η σχέση τους τελικά δημοσιοποιήθηκε, εφόσον το ζευγάρι δεν είχε τίποτα να κρύψει. Ωστόσο, οι πολέμιοι της Χάρις διέδωσαν τη φήμη ότι ο Μπράουν προώθησε την καριέρα της με αντάλλαγμα τη σχέση τους.

Αυτό θα υποστηρίξει και το στρατόπεδο του Τραμπ για να αμαυρώσει την εικόνα της Κάμαλα, σχολιάζουν οι «New York Times».

Το επιτελείο του Τραμπ αναμένεται επίσης να επικαλεστεί ότι η Χάρις είναι εξοικειωμένη και με τα σεξουαλικά πάρτι, τα οποία φέρεται να διοργάνωνε ο 54χρονος ράπερ Diddy. Ο μουσικός έχει ήδη δεχτεί καταγγελίες για κακοποίηση και εμπορία ανθρώπων κι έχει κατηγορηθεί για βιασμό. Ένα σκληρό βίντεο που κυκλοφορεί στα social media τον δείχνει να χτυπά μια πρώην κοπέλα του. Ωστόσο, κανείς δεν έχει αποδείξεις ότι η Κάμαλα Χάρις γνωρίζει τον Αμερικανό ράπερ.

*Δημοσιεύθηκε στην Ontime