Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος είναι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Ν.Δ. Ηλείας και γέννημα-θρέμμα της περιοχής. Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, καθώς παίζει ποδόσφαιρο, λατρεύει την Τέχνη και τη ζωγραφική, συμβάλλει στις δουλειές του σπιτιού και «είναι ο ορισμός του χαζομπαμπά», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Από μικρός είχε το μικρόβιο της πολιτικής και μας περιγράφει ότι σε ηλικία 11 ετών ζητούσε επίμονα από τον πατέρα του να τον πάει σε προεκλογική ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Καλαμάτα.


Πώς είναι να μεγαλώνεις σε μια επαρχιακή πόλη τη δεκαετία του ’80;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια όμορφη πόλη της Ηλείας, την Αμαλιάδα. Αυτό που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια είναι οι ανέμελες ώρες στις πλατείες, όπου παίζαμε ποδόσφαιρο, βόλτες με ποδήλατα και τα γεμάτα από θάλασσα καλοκαίρια, που μιας και την είχαμε κοντά μας την απολαμβάναμε επί ώρες. Η επαρχία σού προσφέρει πιο εύκολα την ανθρώπινη επαφή. Μια βόλτα στην πλατεία και αμέσως συναντούσες όλους τους φίλους και συμμαθητές.

Υπήρχαν τότε τα «μπλε» και «πράσινα» καφενεία; Θυμάστε καμιά ιστορία να σας έχουν πει (παππούδες ή γονείς);

Φυσικά και υπήρχαν, και μάλιστα τότε που ήμουν μικρός ήταν στα φόρτε τους. Εχω ζήσει και θυμάμαι έντονα πολλές συζητήσεις υψηλής θερμοκρασίας σε αυτά τα καφενεία, με έντονους διαπληκτισμούς, που κρατούσαν ώρες. Οικογένειες και φίλοι μάλωναν και δεν μιλούσαν για καιρό, μην πω για χρόνια. Η πόλωση ήταν μεγάλη και τα αίματα άναβαν πανεύκολα.

Πολιτεύεστε στην Ηλεία. Τι σας λέει ο κόσμος για την ακρίβεια, το ρεύμα, την Υγεία; Ποια είναι τα προβλήματά του;

Νομίζω ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο ζητούμενο για τον κόσμο και αυτό που τον απασχολεί. Ωστόσο, οφείλω να σας πω ότι σε περιοχές της Ηλείας που είναι πιο παραγωγικές και πιο αναπτυγμένες το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, που, παρ’ όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις δικές μου, παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα.

Γίνονται προσπάθειες για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος;

Δεν μένουμε απλά στις προσπάθειες, αλλά ήδη βλέπουμε αποτελέσματα. Ιδρύσαμε τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ενώ εφαρμόζονται μια σειρά από στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο πολλές φορές λαμβάνει τη μορφή σύγχρονης «Λερναίας Υδρας». Αυτό, όμως, δεν μας φοβίζει. Αντιθέτως, δυναμώνει τις παρεμβάσεις μας και ήδη έχουμε καταφέρει ως Ελληνική Αστυνομία πολύ σημαντικές επιτυχίες το τελευταίο διάστημα. Επιτυχίες στην εξάρθρωση συμμοριών, ομάδων διακίνησης ναρκωτικών, τρομοκρατίας, διαφθοράς στον χώρο του Δημοσίου, σύλληψης ομάδων που υποκινούσαν για χρόνια περιστατικά οπαδικής βίας. Συνεχίζουμε πάνω στο βασικό δόγμα που έχουμε θέσει για «μηδενική ανοχή στην ανομία, μηδενική ανοχή στη διαφθορά, μηδενική ανοχή στην εγκληματικότητα».
Στο σουπερμάρκετ πήγαινα, πηγαίνω και θα συνεχίσω να πηγαίνω, καθώς αποτελεί μια αναγκαία εβδομαδιαία συνήθεια. Μάλιστα, ψάχνω με λεπτομέρεια τα προϊόντα και μελετώ προσεκτικά τις τιμές

Εσείς πηγαίνετε σουπερμάρκετ; Εχετε διαπιστώσει αυξήσεις σε προϊόντα που παίρνατε πάντα και ποια είναι αυτά; Εχετε πάει στον αρμόδιο υπουργό να πείτε «υπουργέ μου, η τιμή στη φέτα που έπαιρνα πάντα είναι διπλάσια»;

Στο σουπερμάρκετ πήγαινα, πηγαίνω και θα συνεχίσω να πηγαίνω, καθώς αποτελεί μια αναγκαία εβδομαδιαία συνήθεια. Μάλιστα, δεν σας κρύβω ότι ψάχνω με λεπτομέρεια τα προϊόντα και μελετώ προσεκτικά τις τιμές, μέχρι να φτάσω στην τελική επιλογή, κάτι που πρέπει να κάνει και ο κάθε πολίτης. Το ζήτημα της ακρίβειας μας απασχολεί πλέον έντονα όλους, γι’ αυτό και έχω επισημάνει και εγώ με τη σειρά μου προς τον υπουργό Ανάπτυξης την ανάγκη να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους στις τιμές των προϊόντων και να συνεχίσουμε τη μάχη απέναντι σε κάθε μορφή αισχροκέρδειας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των καταναλωτών και είμαι βέβαιος ότι μέσω των στοχευμένων ελέγχων των τιμών και της πάταξης της αισχροκέρδειας, σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση, θα καταφέρουμε να ανακουφίσουμε τους πολίτες.

Πώς γνωριστήκατε με τη σύζυγό σας;

Με γυρνάτε ευχάριστα πολλά χρόνια πίσω. Δουλεύαμε μαζί. Η Ειρήνη είναι επίσης νομικός. Γνωριστήκαμε σε επαγγελματικό πλαίσιο, καθώς δουλεύαμε μαζί. Ηταν αναπόφευκτο να έρθουμε και πιο κοντά, αφού συνεργαζόμασταν στενά σε πολλές υποθέσεις. Βγήκαμε αρχικά με κοινές παρέες, μετά ένα βράδυ οι δυο μας και αυτό συνεχίστηκε για λίγο ακόμη, ώσπου ξεκίνησε και «επίσημα» η σχέση μας.

Θυμάστε την πρόταση γάμου;

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ζωή που δεν τις ξεχνάς. Φυσικά και τη θυμάμαι με κάθε λεπτομέρεια. Εγινε σε ένα ρομαντικό δείπνο στην Πάτρα, χωρίς να είναι προγραμματισμένο, πάνω στη συζήτηση. Επειτα από λίγες μέρες στην Αθήνα, μέσα σε μια ανθοδέσμη, ακολούθησε και η κανονική πρόταση με δαχτυλίδι!

Βοηθάτε στις δουλειές του σπιτιού;

Για να είμαι ειλικρινής, παλιότερα περισσότερο. Τον τελευταίο καιρό, λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας, ελάχιστα. Ομως, με το που μου ζητηθεί κάτι όταν είμαι σπίτι, θα το κάνω. Πιστεύω πολύ στην υγιή ισορροπία μέσα στο σπίτι, στην αλληλοκατανόηση και στη βοήθεια του ενός προς τον άλλον. Αυτό μαθαίνω και στις κόρες μου.

Είστε χαζομπαμπάς; Εσείς ειδικά που έχετε και δύο κόρες.

Εννοείται! Είμαι ο ορισμός του χαζομπαμπά. Τις λατρεύω και όσο χρόνο διαθέτω τους τον αφιερώνω με όλη μου την καρδιά. Θέλω να συζητάω μαζί τους για το καθετί που τους απασχολεί και τους ενδιαφέρει. Αυτό θέλει μεγάλη προσπάθεια. Ο ειλικρινής διάλογος είναι η υγιέστερη βάση για την εμπιστοσύνη ανάμεσά μας.

Παίζατε ποδόσφαιρο. Τι θέση; Ησασταν ταλέντο - από αυτούς που λένε ότι παραλίγο να έπαιζαν στην Μπαρτσελόνα;

Επαιζα ποδόσφαιρο από πολύ μικρός, μέχρι και πριν εμπλακώ πιο ενεργά στην πολιτική. Δεν θα έλεγα, όμως, ότι ήμουν μεγάλο ταλέντο. Στηριζόμουν περισσότερο στην καλή φυσική κατάσταση και στη σκληρή δουλειά. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να παίξω στην Μπαρτσελόνα. Ημουν για χρόνια και μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας των δικηγόρων Ηλείας, αλλά και, μικρότερος, στην ακαδημία της ομάδας της πόλης μου. Ξεκίνησα μικρός από σέντερ φορ, με φώναζαν μάλιστα Γκάρι, από το μικρό όνομα ενός Άγγλου σέντερ φορ που θαύμαζα, του Γκάρι Λίνεκερ. Ως δικηγόρος έπαιζα πολλά χρόνια δεξί μπακ χαφ.


*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»