avatar

Ραδιοβάρκα ο Άγρυπνος
Μάνος Τσιλιμίδης

Ο Βασίλης Οικονόµου στην Κυριακάτικη Απογευµατινή: "Είµαι κάθετος, θα βρεθώ απέναντι σε κάθε πρόβληµα"

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Καϋμένου

"Είµαι υπερήφανος για τους γιους µου και την πορεία τους. Προσπαθώ να είµαι κοντά τους. Να τους ακούω. Να είµαι µέρος της καθηµερινότητάς τους", δηλώνει ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδοµών

basilis-oikonomou
Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδοµών, Βασίλης Οικονόµου, µιλά στην «Άλλη όψη» της «Κυριακάτικης Απογευµατινής» για το νέο χαρτοφυλάκιο, την επαφή που έχει αποκτήσει µε τους πολίτες και την ενασχόλησή του µε την πολιτική, αλλά και τον αθλητισµό, που ήταν πάντα στη ζωή του. Μιλά ακόµα για τα παιδιά του, τον χαρακτήρα του, αλλά και τα παιδικά του καλοκαίρια.

Πώς είναι αυτό το πρώτο διάστηµα στο υπουργείο Μεταφορών; Εχετε αναλάβει ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο, που αφορά την καθηµερινότητα των πολιτών. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Το πρώτο διάστηµα είναι πάντοτε το πιο σηµαντικό, καθώς συγκεντρώνεις πληροφορίες, για να δεις τι πρέπει να γίνει άµεσα. Στόχος µου είναι να βελτιώσουµε την καθηµερινότητα των πολιτών µε αποτελεσµατικό τρόπο. Ηδη βλέπουµε να κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ έχουµε θέσει ως άµεσο στόχο στο υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών την αντικατάσταση του στόλου των λεωφορείων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ξεκινώντας µε τα 211 νέα λεωφορεία στην Ανατολική και ∆υτική Αττική. Θέλουµε να συµβάλουµε στην αντιµετώπιση του κυκλοφοριακού ζητήµατος τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στη συµπρωτεύουσα. Ακόµα ένας βασικός στόχος είναι να εισαγάγουµε τον Νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και να αναδείξουµε την οδική ασφάλεια ως βασική προτεραιότητα για τον πολίτη.

Παράλληλα, ένα ιδιαίτερα σηµαντικό κοµµάτι που προτάσσουµε είναι η καταγραφή των ζητηµάτων που ταλανίζουν τους επαγγελµατίες του κλάδου µεταφορών, µε τους οποίους συνοµιλούµε και καταγράφουµε τα προβλήµατά τους µε στόχο να τα επιλύσουµε. Θέλουµε να αντιµετωπίσουµε τις παθογένειες και να λύσουµε τα προβλήµατα, δίπλα σε εργαζόµενους και επιβάτες, µε γνώµονα την καθηµερινότητά τους. Σε αυτό είµαι κάθετος: θα βρεθώ απέναντι σε κάθε πρόβληµα! Ακόµα ένας βασικός στόχος, όπως έχω ξεκαθαρίσει από την ανάληψη των καθηκόντων µου, είναι η άµεση παρουσίαση του Νέου Συγκοινωνιακού Χάρτη της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Μαζί µε τον υπουργό Υποδοµών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, έχουµε θέσει ψηλά τον πήχυ για τις νέες συγκοινωνίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Αυτό που θέλω είναι να βρεθώ παντού. Να δω με τα μάτια μου τα προβλήματα. Να μπω στα λεωφορεία. Να είμαι στα δρομολόγια. Να μπορώ να μιλήσω με επιβάτες. Να καταγράψω και μόνος μου τις παθογένειες

Σας βλέπουµε συνέχεια στον δρόµο. Τι εικόνα αποκοµίζετε; ∆εν συνηθίζουµε να βλέπουµε υπουργούς στα λεωφορεία και στα αµαξοστάσια.

Στον δρόµο αποκοµίζω την εικόνα των πολιτών που ζητούν αναβάθµιση της ποιότητας των µετακινήσεών τους. Είναι βασικό και αυτονόητο δικαίωµά τους και έχουµε δεσµευθεί να το κάνουµε πράξη. Να δώσουµε λύσεις στα ζητήµατα που απασχολούν τους επιβάτες, αλλά και τους εργαζόµενους. Αυτό που θέλω είναι να βρεθώ παντού. Να δω µε τα µάτια µου τα προβλήµατα. Να µπω στα λεωφορεία. Να είµαι στα δροµολόγια. Να µπορώ να µιλήσω µε επιβάτες που καθηµερινά χρησιµοποιούν τις γραµµές µας. Να καταγράψω και µόνος µου τις παθογένειες, όπως είναι η έλλειψη των κλιµατιστικών. ∆εν είναι µόνο τα δροµολόγια των λεωφορείων, αλλά και πάρα πολλά σηµεία, όπως τα αµαξοστάσια, στα οποία έχω ήδη βρεθεί και θα βρεθώ. Αυτό έκανα από την αρχή, αυτό θα κάνω µέχρι να λυθεί το πιο µεγάλο και το πιο µικρό ζήτηµα.

Για ποιον λόγο ασχοληθήκατε µε την πολιτική; Ηταν η πολιτική στη ζωή σας;

Ολα ξεκίνησαν από µία εσωτερική παρόρµηση, που µε έσπρωξε στην πολιτική. Από µικρός θυµάµαι πως ο πατέρας µου είχε µεγάλη αγάπη για την πολιτική, κάποια στιγµή µάλιστα εξελέγη και νοµαρχιακός σύµβουλος Aνατολικής Αττικής. Αντίστοιχα, ο παππούς µου ήταν κοινοτάρχης Καπανδριτίου πριν από τη χούντα. Αυτό δεν σηµαίνει πως ανήκω σε µια πολιτική οικογένεια. Η πολιτική όµως ήταν στη ζωή µου µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ασχολήθηκα σταδιακά από τα µαθητικά µου χρόνια, µετά στο Πανεπιστήµιο και µετά σε νεαρή ηλικία έθεσα υποψηφιότητα και εξελέγην βουλευτής. Ηµουν ο νεότερος βουλευτής στη Βουλή το 2000. Πάντα είχα τη δική µου πυξίδα και η προσπάθειά µου ήταν να ικανοποιήσω το δικό µου λοφίο, όπως έλεγε και ο Σιρανό ντε Μπερζεράκ. Θέλω να φανώ χρήσιµος και να βοηθήσω κι εγώ από την πλευρά µου στη µάχη της κυβέρνησης για τη βελτίωση της καθηµερινότητας όλων των συµπολιτών µου.

Ο αθλητισµός ήταν πολύ έντονα στη ζωή σας και πλέον υπάρχει µε έναν διαφορετικό τρόπο, αφού πρόσφατα κυκλοφόρησε και το βιβλίο σας που αφορά τον αθλητισµό. Αθλείστε πλέον;

Η απαιτητική καθηµερινότητα δεν µου αφήνει πλέον πολλά περιθώρια. Οµως η ζωή µου ήταν πάντοτε συνυφασµένη µε τον αθλητισµό, από µικρό παιδί. Είτε ως αθλητής του τριπλού είτε ως επιστήµονας του αθλητισµού είτε ως διδάκτορας µε αντικείµενο το Αθλητικό ∆ίκαιο είτε ως εκλεγµένος στο Συµβούλιο του ΣΕΓΑΣ είτε ως υποστηρικτής του «Φεστιβάλ Μεσόγεια», πάντα προσπαθούσα να είµαι κοντά στην αθλητική κοινότητα και στη νεολαία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Το πρώτο µου βιβλίο αφορά τον «Αθλητισµό για όλους» και την εξασφάλιση του δικαιώµατος για την ατοµική αξιοποίηση.

Βασίστηκε στη διδακτορική µου διατριβή και είναι µία προσπάθεια να περιγράψω τη δικαιολογητική βάση του δικαιώµατος κάθε ανθρώπου να εξασφαλίσει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής µέσω της σωµατικής κίνησης και να απολαύσει µέσω της σωµατικής δραστηριότητάς του καλύτερη υγεία, την ευεξία και την ευζωία. Στο βιβλίο περιγράφω και αναλύω το δικαίωµα, ενώ προχωράω και στην εξειδίκευση του τρόπου µε τον οποίο η πολιτεία το καλύπτει νοµοθετικά και συνταγµατικά.

Εχετε αποκτήσει δύο αγόρια. Τι πατέρας είστε;

Είµαι υπερήφανος για τους γιους µου και την πορεία τους. Για τον Αννίβα, που είναι τώρα 22 ετών, φοιτητής Ιατρικής, πρωταθλητής στη σφαιροβολία και µέλος της εθνικής οµάδας, όπως και για τον Ρωµανό, που είναι 20 ετών, φοιτητής στους Ναυπηγούς, αθλητής του τριπλού και σχεδιαστής µοντέλων. Χαίροµαι που τους βλέπω να κάνουν αυτό που αγαπούν. Πρόκειται για δύο παιδιά τα οποία σέβονται τους γονείς τους και µας δείχνουν εκτίµηση. Προσπαθώ να είµαι κοντά τους. Να τους ακούω. Να είµαι µέρος της καθηµερινότητάς τους και να είµαι παρών σε όλες τις στιγµές τους. Θέλω να τους στηρίζω σε κάθε τους βήµα και σε κάθε απόφαση που λαµβάνουν.

basilis-oikonomouyfypoyrgosmetaforon

Τα αγόρια σάς δίνουν συµβουλές;

Μιλάω µαζί τους. Μιλάω και µε τους φίλους τους. Τους ακούω πάντα µε προσοχή. Είναι σηµαντικό να ακούς ανθρώπους που προέρχονται από άλλη γενιά. Πολλές φορές σού δίνουν οπτικές που δεν είχες σκεφτεί. Το σίγουρο είναι ότι κάθε Σάββατο κάνουµε το τραπέζι µας για να τα πούµε. Μου λένε πάντοτε αρκετά και σχολιάζουµε µαζί πολλά θέµατα. Πολλές φορές φέρνουν και τους φίλους τους. Με ικανοποιεί και µε χαροποιεί διπλά, καθώς συναντώ τη νέα γενιά να λέει τα δικά της και εκεί καταλαβαίνω ότι σε εµένα έµεινε ο ρόλος της οπισθοφυλακής. Το µόνο σίγουρο είναι πως η οπισθοφυλακή θα φύγει τελευταία από το πεδίο της µάχης!

Αν θελήσουν να ασχοληθούν µε την πολιτική, τι θα τους πείτε;

Είναι δραστήριοι. Εχουν άποψη για τα πράγµατα. Αν θέλουν να ασχοληθούν µε την πολιτική, θα τους έλεγα να το κάνουν, αλλά πρώτα να τελειώσουν µε τις σπουδές τους. Να τις ολοκληρώσουν και µετά να θέσουν τους νέους στόχους τους. Θέλω να παραµείνουν δραστήριοι και µε τον αθλητισµό, τον οποίο αγαπάνε αρκετά. Για την πολιτική υπάρχει χρόνος, αλλά πρώτα να πατήσουν στα δικά τους πόδια...

Είµαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Τι αναµνήσεις έχετε εσείς από τα παιδικά σας καλοκαίρια;

Εχω θετικά συναισθήµατα για τα παιδικά µου χρόνια. Μπορεί να µέναµε στην Αθήνα, αλλά κάθε Σαββατοκύριακο βρισκόµασταν στο Καπανδρίτι, το χωριό µας λίγο έξω από την Αθήνα. Στις αναµνήσεις µου κυριαρχούν τα πρόσωπα των παππούδων µου, αλλά και το παιχνίδι στην ύπαιθρο. Σίγουρα πρόκειται για γλυκιές αναµνήσεις αθωότητας ανάµεσα σε πρόσωπα που αγάπησα πολύ και δεν τα ξεχνάω ποτέ.

Αγαπηµένος προορισµός για ξεκούραση;

Ιδιαίτερα αγαπηµένος προορισµός δεν υπάρχει, ούτε ξεκούραση υπάρχει. Οπου γη και πατρίς, που λένε. Την περσινή χρόνια η ξεκούραση ήταν ένα µπάνιο και δεν πήγα καθόλου διακοπές. Φέτος, όπως το βλέπω, θα έχω επανάληψη της περσινής χρονιάς... Εχω επικεντρωθεί και στοχεύσει στα προβλήµατα για τα οποία είναι αρµόδιο το υπουργείο και δεν µε βλέπω να ξεφεύγω εύκολα.

Πώς επιλέγετε να χαλαρώνετε έπειτα από µια δύσκολη ηµέρα; Χρόνος για διασκέδαση υπάρχει; Και τι είδους διασκέδαση σας αρέσει;

Είναι λίγος ο χρόνος για χαλάρωση. Αν βρω χρόνο για µια καλή ταινία ή συνάντηση µε φίλους, είµαι τυχερός.

Τι χαρακτήρας είστε;

Θα έλεγα ότι δεν είµαι ο πιο εύκολος χαρακτήρας. Γενικά είµαι στοχευµένος, ξέρω τι θέλω και κατ’ επέκταση ξέρω τι ζητάω. Αυτό κάνει τα πράγµατα µε τους ανθρώπους µε τους οποίους συναναστρέφοµαι λίγο δύσκολα, αλλά πάντα βρίσκω ισορροπία στο τέλος.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγµή της ζωής σας;

Η πιο δύσκολη στιγµή είναι πάντα η στιγµή της απώλειας. Οταν χάνεις έναν δικό σου άνθρωπο, χάνεις και ένα κοµµάτι του εαυτού σου, µέχρι να έρθει και η δική σου σειρά να ακολουθήσεις το πεπρωµένο σου. 



*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»