Σχεδόν 475.000 ευρώ στοίχισε στους Γάλλους η πλουσιοπάροχη δεξίωση που παρέθεσε τον Σεπτέμβριο του 2023 ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν στις Βερσαλλίες προς τιμήν του βασιλιά Καρόλου. Σύμφωνα με τον ετήσιο έλεγχο του προϋπολογισμού της Προεδρίας, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το Ανώτατο Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας, τα έξοδα του Ελιζέ (περιλαμβάνουν εκείνα που σχετίζονται με τα διπλωματικά καθήκοντα και την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων του Ελιζέ, καθώς και τις δαπάνες της διοίκησης, του προσωπικού, της ασφάλειας και της διαχείρισης) εκτοξεύτηκαν στα 125 εκατ. ευρώ, με το έλλειμμα να αγγίζει τα 8,3 εκατ. Αλλά τις μεγαλύτερες «τρύπες» πέρυσι άνοιξαν οι δύο πολυτελείς δεξιώσεις που παρέθεσε ο Μακρόν προς τιμήν του βασιλιά Καρόλου και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Στη δεξίωση που παρέθεσε ο Μακρόν στον Βρετανό μονάρχη στις Βερσαλλίες, μεταξύ των τουλάχιστον 160 προσκεκλημένων περιλαμβάνονταν και διασημότητες, όπως ο «γερόλυκος της ροκ» Μικ Τζάγκερ και ο ηθοποιός Χιου Γκραντ.

Το δείπνο, στη διάρκεια του οποίου οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν, μεταξύ άλλων, αστακούς και μακαρόν, στοίχισε στη Γαλλική Προεδρία κοντά στο μισό εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένων των 165.000 ευρώ για το catering και ακόμη 40.000 ευρώ για κρασιά και ποτά, συμπεριλαμβανομένης και μιας φιάλης Château Mouton Rothschild του 2004.

Το κόστος εκτοξεύτηκε ακόμη περισσότερο από τις δαπάνες σε διακοσμητές κι εταιρείες catering για δεξιώσεις εκτός του Ελιζέ, όπως στην περίπτωση του βασιλιά Καρόλου, αλλά κι εκείνη του Ινδού πρωθυπουργού, τον οποίο ξενάγησε προσωπικά ο Γάλλος Πρόεδρος στον Λούβρο.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο επέκρινε τη Γαλλική Προεδρία για τον ελλιπή σχεδιασμό ταξιδιών, αναφορικά με την απώλεια 830.000 ευρώ λόγω της ακύρωσης δώδεκα ταξιδιών και τη μη επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων, αλλά αναγνώρισε κάποιες προσπάθειες εξοικονόμησης, υπογραμμίζοντας τη λιτότητα του Ελιζέ όταν παραθέτει «κοκτέιλ για λιγότερα από εκατό άτομα», εκδηλώσεις κατά τις οποίες συνήθως προτιμάται το προσωπικό της κουζίνας του προεδρικού μεγάρου.