Η Patricia Mahan και ο Dan Matarazzo εγκατέλειψαν την Τουσόν της Αριζόνα για να ζήσουν στο Μεξικό το 2006, προτού αγοράσουν τελικά σπίτι στην Κριτσά της Κρήτης πέρυσι και μετακομίσουν εκεί. Σύμφωνα με τον Matarazzo από το Νιου Τζέρσεϊ, η «οικονομία» ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφασή τους να μετακομίσουν στο Μεξικό πριν από είκοσι χρόνια.

Το ζευγάρι αγόρασε ένα ακίνητο στο Σαν Μιγκέλ ντε Αλιέντε του Μεξικού. Ενώ ήταν ευτυχισμένο εκεί για πολλά χρόνια, το ζευγάρι λέει ότι τα πράγματα άλλαξαν όταν η δημοτικότητα της πόλης άρχισε να αυξάνεται, φέρνοντας «περισσότερη κίνηση» και «περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση».

Τότε άρχισε να ψάχνει για πιθανούς προορισμούς στην Ελλάδα, μια χώρα που είχε επισκεφθεί αρκετές φορές, κι έπεσε πάνω στην Κριτσά, ένα χωριό στην Κρήτη. Έπειτα από περισσότερη έρευνα, το ζευγάρι βρήκε ένα προσιτό ακίνητο στην περιοχή και ταξίδεψε για να το δει τον Απρίλιο του 2023.

«Ήρθαμε εδώ πριν από περίπου ενάμιση χρόνο για να βρούμε αυτό το μικρό σπιτάκι» λέει ο Matarazzo, εξηγώντας ότι, αν και τελικά δεν αγόρασαν το συγκεκριμένο ακίνητο, ήξεραν σχεδόν αμέσως ότι ήθελαν να ζήσουν στην Κριτσά. Στη συνέχεια αγόρασαν ένα πέτρινο σπίτι δύο υπνοδωματίων, το οποίο προηγουμένως ήταν ένας φούρνος με το όνομα «Σοφία», έναντι 137.000 ευρώ (περίπου 148.200 δολάρια).

Μόλις έφτασαν στην Κριτσά, το ζευγάρι έμεινε ενθουσιασμένο από την «καλοσύνη και τη γενναιοδωρία» των ντόπιων, οι οποίοι τους αγκάλιασαν θερμά. «Όταν μετακομίσαμε πρώτη φορά στο μικρό πέτρινο σπίτι μας, όλοι οι γείτονές μας έφερναν δώρα με τρόφιμα και προϊόντα» λέει ο Mahan. «Συνεχίζουν να το κάνουν αυτό».
zeygari-amerikanon

Το σπίτι τους, το οποίο διαθέτει περίπου 2.900 τετραγωνικά μέτρα γης με πολλές χαρουπιές, λεμονιές και ροδιές, καθώς και λαχανόκηπο, δεν χρειάστηκε πολλές εργασίες. «Είναι ένα υπέροχο μικρό χωριό στο οποίο ζούμε» λέει ο Mahan, περιγράφοντας την Κριτσά ως ένα παραδοσιακό χωριό με παραδοσιακές αξίες, όπου οι άνθρωποι προσέχουν ο ένας τον άλλον και η εγκληματικότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Λένε ότι αγαπούν την ησυχία της Κριτσάς και αισθάνονται ότι ο τρόπος ζωής τους είναι πλέον πολύ πιο υγιεινός. «Το φαγητό που τρώμε εδώ είναι όλο τοπικό και εποχιακό» λέει ο Mahan, προτού περιγράψει πώς μπορούν να συλλέγουν νερό από ορεινές πηγές «από βρύσες σε όλη την πόλη».

Η Mahan και ο Matarazzo έχουν κάνει πολλούς νέους φίλους, μεταξύ των οποίων και μερικούς από άλλα μέρη του κόσμου, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκανδιναβία και τη Γαλλία, οι οποίοι έχουν μετακομίσει στην περιοχή.