Η Ράνια Σβορώνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε γραφιστική και τεχνολογία στη Μεγάλη Βρετανία. Μέσα από θυσίες, υπομονή και επιμονή, κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το «Αmerican dream» και να περάσει τις πόρτες των κεντρικών γραφείων ενός κολοσσού, όπως είναι η IBM. Σήμερα κατέχει τη θέση της επικεφαλής σχεδιασμού της A.I. πλατφόρμας της εταιρείας.

Για να φτάσει, όμως, εκεί, κατέκτησε και άλλες κορυφές. Βρέθηκε στη λίστα Drum με τις Top 50 γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου που κατέγραψαν τις υψηλότερες επιδόσεις στον ψηφιακό τομέα, καινοτομούν και αλλάζουν τα δεδομένα πριν από την ηλικία των 30 ετών, ενώ έχει κερδίσει πολλά βραβεία, που την κατατάσσουν ως μια από τις καλύτερες στον τομέα του ψηφιακού σχεδιασμού και της τεχνολογίας. Παράλληλα, έχει κερδίσει το Ελληνικό Διεθνές Βραβείο Γυναικών στην κατηγορία του Design. Πρόκειται για ένα βραβείο το οποίο απονέμεται από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αναγνωρίζει την Ελληνίδα επαγγελματία γυναίκα που διαπρέπει παγκοσμίως στον τομέα της. Επίσης, έχει αναγνωριστεί ως Global Rising Star of the Profession από το «Consulting Magazine» και μπήκε στο Top 40 Rising Stars of Madison Avenue του «Business Insider».

Η Ράνια Σβορώνου, μιλώντας στα «Π» για τον ρόλο της στην IBM Consulting, τονίζει ότι «ως επικεφαλής σχεδιασμού της Α.Ι. πλατφόρμας, ηγούμαι του δημιουργικού σχεδιασμού εμπειρίας του χρήστη, επαυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας και χαράσσοντας νέους δρόμους καινοτομίας. Βασικά μου καθήκοντα αποτελούν η σύλληψη και ανάπτυξη σχεδίων που χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη για να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη. Ενας από τους σκοπούς της χρήσης της πλατφόρμας είναι να δημιουργηθούν νέοι, καλύτεροι και πιο γρήγοροι τρόποι για τη σχεδίαση, εκτέλεση και παράδοση μεγάλων έργων μετασχηματισμού. Θα εστιάσω στο να χτίσω την ομάδα μου, στη στρατηγική σχεδίαση, ανατροφοδοτούμενη από Τεχνητή Νοημοσύνη (A.I. Driven Design Strategy), στον οπτικό σχεδιασμό με επίκεντρο τον χρήστη (User Centric Design), στις ηθικές πρακτικές Τεχνητής Νοημοσύνης (A.I. Ethics) και στην επιχειρηματική ανάπτυξη (Revenue Growth)».

«Το να ασχοληθώ με την Τεχνητή Νοημοσύνη προέκυψε καθώς στην εταιρεία μας είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα αυτόν. Ο σχεδιασμός και η τεχνολογία με καθοδηγούν όλα αυτά τα χρόνια. Ξεκίνησα ως καλλιτέχνις, γραφίστρια, digital designer (ψηφιακός σχεδιασμός), UX/UI designer (σχεδιασμός διεπαφής και εμπειρίας χρήστη) και κατέληξα ως A.I. experience designer (σχεδιασμός της εμπειρίας χρήστη της Τεχνητής Νοημοσύνης). Βασισμένη στις βασικές αρχές του καλού design, επέλεξα να αναπτύξω τις δεξιότητές μου στον σχεδιασμό, στον κλάδο της τεχνολογίας και του business. Σπούδασα στην Αγγλία γραφιστική και τεχνολογία και δούλεψα στην Ελλάδα, στο Λονδίνο, στο Μαϊάμι και στη Νέα Υόρκη, για να αποκτήσω την κατάλληλη εμπειρία και να βρεθώ στην αιχμή της καινοτομίας. Δεν υπάρχει και πολλή τύχη σε αυτά τα πράγματα. Οπου κοιτάς πας. Στόχος μου είναι να συνεχίσω να μαθαίνω και να βρίσκομαι πάντα ένα βήμα μπροστά σε αυτό που κάνω, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και θα συνεχίσουν να είναι», τονίζει ακόμα.

Το μέλλον

«Η γενετική και παραδοσιακή Τεχνητή Νοημοσύνη έχει έρθει για να μείνει, από τη στιγμή που έγινε mainstream, μέσω του ChatGPT. Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης διαμορφώνεται από διάφορες τάσεις, καθεμία από τις οποίες συμβάλλει στην εξέλιξή της και επεκτείνει τις δυνατότητές της σε διάφορους τομείς. Κάποιες από τις σημαντικές τάσεις που καθορίζουν το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι οι βελτιωμένοι και πιο εξελιγμένοι αλγόριθμοι. Για παράδειγμα, αξιοποιώντας τους κβαντικούς υπολογιστές για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, που είναι επί του παρόντος δυσεπίλυτα με τους κλασικούς υπολογιστές. Ο κύριος στόχος είναι η ενίσχυση των ανθρώπινων ικανοτήτων και της λήψης αποφάσεων με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Επίσης, θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στους κανονισμούς και στη διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και στη θέσπιση πλαισίων για την ηθική χρήση και στη ρύθμιση των τεχνολογιών της», εξηγεί στη συνέχεια.

«Τίποτα δεν είναι εύκολο, όταν θες να πρωτοπορήσεις και να προχωρήσεις. Είναι δεδομένο ότι χρειάστηκε πολλή δουλειά, θυσίες, ταλέντο, υπομονή και επιμονή, μα, πάνω από όλα, πολλή αγάπη και πάθος για αυτό που κάνω. Το design για μένα ήταν και είναι τρόπος ζωής, οπότε είμαι προετοιμασμένη για όλες τις δυσκολίες που θα βρεθούν στον δρόμο μου. Η Αμερική δεν χαρίζεται σε κανέναν, και δη στους μετανάστες. Ειδικά η Νέα Υόρκη, όπου ζω, είναι αξιοκρατική και συνάμα πολύ ανταγωνιστική. Αν βρεθείς στην Αμερική, είναι μονόδρομος: είτε πας μπροστά είτε φεύγεις. Πιστεύω επίσης, και δυστυχώς είναι αποδεδειγμένο από πολλές στατιστικές έρευνες που έχουν γίνει, πως οι γυναίκες έχουμε πιο πολλές ευκαιρίες στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα. Για να ανταγωνιστείς, σημαίνει ότι έχεις μπει στην αρένα και στο εξωτερικό τουλάχιστον θα σου δοθεί η ευκαιρία, αν σου αξίζει», καταλήγει η επικεφαλής σχεδιασμού της A.I. πλατφόρμας της IBM.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»