Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού πέρασαν στην Ιστορία, έχοντας μάλιστα χολιγουντιανό φινάλε, καθώς στην τελετή λήξης εμφανίστηκε ξαφνικά από την οροφή του σταδίου ο Τομ Κρουζ, για να ξεκινήσει το ταξίδι του προς την Αμερική, αρχικά με μηχανή και μετά με αεροπλάνο, θυμίζοντας εποχές «Mission impossible». Ο Αμερικανός ηθοποιός εμφανίστηκε μετά να δημιουργεί το σήμα των ολυμπιακών κύκλων στη γνωστή πινακίδα του Hollywood, ενώ ακολούθως, σε μια σκηνή που είχε στηθεί μπροστά από τη Βένις Μπιτς στο L.Α., ανέλαβαν δράση οι Red Hot Chili Peppers, η Billie Eilish, ο Snoop Dog και ο Dr Dre.

Πίσω από τη διοργάνωση των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων βρέθηκε ένας Ελληνας, ο οποίος εδώ και δύο δεκαετίες έχει ταυτίσει τη ζωή του με το ολυμπιακό και το παραολυμπιακό κίνημα, είτε πρόκειται για θερινούς είτε για χειμερινούς Αγώνες. Ο λόγος για τον εκτελεστικό διευθυντή Σχεδιασμού και Συντονισμού της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», Λάμπη Κωνσταντινίδη, ο οποίος μιλάει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» γι’ αυτή του την εμπειρία.

«Μείναμε πολύ ικανοποιημένοι, γιατί πραγματικά αυτοί οι Αγώνες οργανώθηκαν σε μια περίοδο με πολλές δυσκολίες. Τα χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια είχαμε οικονομική κρίση, πανδημία, πολέμους, διάφορες δυσκολίες σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, η διοργάνωση ξεπέρασε τις προσδοκίες όλου του ολυμπιακού κινήματος, τόσο από τον κόσμο που παρακολούθησε τα αγωνίσματα όσο και σε διεθνές επίπεδο, λόγω της κάλυψης των ΜΜΕ. Πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι επωφελήθηκαν, καθώς είδαν δωρεάν την ολυμπιακή φλόγα, πήγαν στους χώρους εορτασμού των αγώνων, είδαν τον μαραθώνιο και την ποδηλασία. Αυτό ήταν επιβεβαίωση για εμάς, που θέλαμε ανοιχτούς αγώνες για όλους. Είχαμε σπουδαίες επιδόσεις και μια οργάνωση που θα αφήσει το αποτύπωμά της», τονίζει. «Από εκεί και πέρα, σε κάθε διοργάνωση υπάρχουν δυσκολίες και απρόοπτα, όπως οι μετεωρολογικές συνθήκες. Ομως μπορώ να σας πω ότι έγιναν όλα όπως τα είχαμε σχεδιάσει και ονειρευτεί», συμπληρώνει.

Σχετικά με τις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην τελετή έναρξης, αναφέρει ότι «είχαμε προβλέψει την πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας. Μάλιστα, η μετεωρολογική υπηρεσία έδινε πιθανότητες βροχής κάτω από 5%. Ηταν ένα πολύ ραγδαίο φαινόμενο και κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να προσαρμόσουμε την τελετή. Υπήρξαν επιπτώσεις στην τηλεοπτική κάλυψη και επηρέασε σε κάποιον βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Ομως η τελετή ήταν επιτυχημένη, και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση, πάνω από το 85% των Γάλλων ήταν πολύ ευχαριστημένοι με το θέαμα», συμπληρώνει.

konstantinidis_lambis_director_of_planning_and_coordination_iocipc_relations_and_ikm_1_



Ο Λάμπης Κωνσταντινίδης, εκτελεστικός Διευθυντής σχεδιασμού και συντονισμού της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024»

Προκλήσεις

«Είδαμε τις αντιδράσεις που υπήρξαν με πολύ σεβασμό και προσοχή. Πολλές ήταν καλοπροαίρετες, ενώ διαπιστώσαμε ότι υπήρξε σχετική ευαισθησία για θέματα διάρκειας 10 λεπτών μιας τετράωρης τελετής. Μελετήσαμε αυτά τα δεδομένα και με φόντο την τελετή λήξης αναλύσαμε τις σκηνές, για να δούμε εάν υπάρχουν παρερμηνείες ή σκηνές που δεν θα περάσουν το μήνυμα που θέλουμε εμείς. Προφανώς σε μια τελετή που προσπαθεί να καλέσει τον κόσμο σε μια οικουμενική γιορτή, δεν επιδιώκουμε να προσβάλουμε κανέναν. Ηταν μια σπουδαία παραγωγή στο κέντρο του Παρισιού, η οποία μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε με μεγάλη προσοχή την τελετή λήξης, για να μην έχουμε κανένα είδος παρερμηνείας», υποστηρίζει.

Σχετικά με την τελετή λήξης, αναφέρει πως «έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο μια αξέχαστη διοργάνωση, μια πανανθρώπινη γιορτή του αθλητισμού. Κατέδειξε πως σε έναν κόσμο που αγωνιά η ελληνική ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων έφερε και συνεχίζει να φέρνει φως, έστω και για δεκαπέντε μέρες. Και βεβαίως για πρώτη φορά ανέδειξε με τέτοιον τρόπο την επερχόμενη διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς η γιορτή συνεχίζεται. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο Λος Αντζελες». Οσον αφορά τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, λέει πως «ήμασταν σε συνεργασία με τις Αρχές πολλών χωρών, για να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο στο οποίο όλοι θα αισθάνονται ασφαλείς, και λάβαμε μόνο θετικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι Αγώνες. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όποιες προκλήσεις παρουσιάστηκαν τις αντιμετωπίσαμε. Ο πρωταγωνιστής δεν ήταν η ασφάλεια, αλλά το αθλητικό κομμάτι».

paris_2024_1
paris_2024_2
paris_2024_3
paris_2024_4

Η Σιμόν Μπάιλς

Ακολούθως σχολιάζει ότι «είχαμε εξαιρετικές επιδόσεις. Νομίζω ότι η επιστροφή της Σιμόν Μπάιλς στους Αγώνες, με μια τόσο δυνατή επίδοση, ήταν από αυτές τις στιγμές που θα μείνουν στην Ιστορία. Αλλη μια ιστορική επίδοση ήταν αυτή του Κουβανού παό μετάλλιο. Επίσης, στην ελληνική ομάδα υπήρχαν σπουδαίες επιδόσεις. Φυσικά με το χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου, με το χάλκινο του Λευτέρη Πετρούνια. Για να είμαι ειλικρινής, εκτίμησα την επίδοση του Απόστολου Χρήστου, που κατέκτησε το ασημένιο στην κολύμβηση. Η επίδοσή του είναι ιστορική για την Ελλάδα και νομίζω ότι η ελληνική κολύμβηση το είχε ανάγκη».

Ακόμα, μιλώντας για όσα ακούστηκαν για τον Σηκουάνα και την καθαρότητα των νερών του, εξηγεί ότι «πολλοί άνθρωποι μιλούν για ένα σύνθετο τεχνικά θέμα και πρέπει να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους. Το τρίαθλο που διοργανώθηκε στον Σηκουάνα δεν ήταν το πρώτο. Το προηγούμενο είχε πραγματοποιηθεί το 2012. Αρα μιλάμε για έναν ποταμό που μέχρι σχετικά πρόσφατα χρησιμοποιούνταν για δραστηριότητες. Διαχρονικά το γαλλικό κράτος ήθελε να επαναφέρει το σύστημα του Σηκουάνα σε μια ισορροπία. Ετσι έκανε μια τεράστια επένδυση, που ξεπέρασε το 1,4 δισ. ευρώ, για να τον καθαρίσει, κυρίως για το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητά του». «Παράλληλα, ο στόχος ήταν να επιτραπεί στους Γάλλους στο μέτρο και τον βαθμό του επαρκούς καθαρισμού να κάνουν και πάλι μπάνιο, όπως έκαναν στις αρχές του 20ού αιώνα. Για να κάνεις μπάνιο σε έναν ποταμό, υπάρχουν συγκεκριμένες νόρμες. Δηλαδή η Γαλλία δεν αποφασίζει μόνη της τι θα κάνει. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες της Ε.Ε., ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, που καθορίζουν ακόμα και σε διεθνές επίπεδο τα βακτηρίδια και τα άλλα στοιχεία που δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Αυτά τα στοιχεία είχαν ήδη κατατεθεί από την εποχή της υποβολής της υποψηφιότητας και είχαμε συμφωνήσει με τις ομοσπονδίες του τριάθλου και της κολύμβησης, στον βαθμό που η επένδυση ήταν επιτυχημένη, να διοργανώσουμε τους αγώνες στον Σηκουάνα», τονίζει στη συνέχεια.

«Τα στοιχεία που έχουμε από τις αναλύσεις, που κάνουμε καθημερινά εδώ και 2,5 χρόνια, ήταν διαθέσιμα στις ομοσπονδίες και κατά τη διάρκεια των αγώνων οι αθλητές είχαν πλήρη επίγνωση των στοιχείων. Γι’ αυτό άλλωστε, όποτε δεν είχαμε τον απαιτούμενο αριθμό καθαρότητας του νερού -παίζει ρόλο και ο καιρός-, δεν γινόταν η προπόνηση των αθλητών. Μάλιστα, πέρυσι το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής διοργάνωσης δεν κάναμε τον αγώνα. Οταν οι συνθήκες πληρούνταν, κάναμε τους αγώνες και ήταν πετυχημένοι. Το λέω αυτό γιατί αναφέρθηκε στον Τύπο η περίπτωση αθλήτριας από το Βέλγιο η οποία αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, η ίδια και ο γιατρός της επιβεβαίωσαν ότι το πρόβλημα αυτό δεν είχε να κάνει με την κολύμβησή της στον Σηκουάνα, ενώ και ο Ελληνας αθλητής Αλκης Κυνηγάκης ήταν πολύ συγκινημένος που κολύμπησε. Το ίδιο ισχύει και με τους Βρετανούς αθλητές», επισημαίνει.

«Η διοργάνωση ήταν πολύ πετυχημένη. Αντιλαμβάνομαι ότι τηλεοπτικά κάποιες στιγμές το χρώμα του ποταμού μπορεί να προκάλεσε εντύπωση. Ομως, αυτή τη στιγμή έχουμε όλα τα στοιχεία, που δείχνουν ότι κανείς δεν έθεσε σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών. Είμαστε επαγγελματίες και σοβαροί άνθρωποι και δεν θα το έκαναν ποτέ ούτε η ομοσπονδία ούτε και το ιατρικό team κάθε ομάδας που είχε πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία», καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 17/8