Πριν από δύο χρόνια, είχε γίνει γνωστό ότι η ζωή του Στράτου Διονυσίου θα είναι το θέμα μίνι τηλεοπτικής σειράς, αποτελούμενης από δώδεκα επεισόδια, σε παραγωγή της Tanweer, με τίτλο «Εγώ ο ξένος». Μάλιστα, όπως είχε πει τότε ο γιος του Στέλιος Διονυσίου, όλα ήταν έτοιμα και το μόνο που έμενε ήταν να πέσουν οι υπογραφές.

*Διαβάστε εδώ: Λίνα Μενδώνη: Υπεγράφη η Συμφωνία Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου (Εικόνες)

Από τότε όμως δεν ξανακούστηκε τίποτα για την εξέλιξη του φιλόδοξου αυτού πρότζεκτ. Παρ’ όλα αυτά, η θερμή ανταπόκριση του κοινού στην παράσταση «Θυμάμαι έναν πατέρα» στο θέατρο «Παλλάς», τον Μάιο του 2023, με τη συμμετοχή των γιων του Στράτου Διονυσίου και άλλων γνωστών τραγουδιστών και αφηγητή τον Γιάννη Στάνκογλου, ενέπνευσε μια νέα προσπάθεια.

Η ζωή του τραγουδιστή θα γίνει τελικά θεατρικό έργο. Τίτλος του «Τα πήρες όλα κι έφυγες», με τις παραστάσεις να ξεκινούν από τις 12 Μαρτίου του 2025. Τον Στράτο Διονυσίου θα ενσαρκώσει ο Γιάννης Τσορτέκης. Μαζί του επί σκηνής, η Μαρία Κεχαγιόγλου, ο Γιάννης Νταλιάνης και πολυπληθής θίασος. Στην παράσταση-αφιέρωμα θα τραγουδούν εναλλάξ οι τρεις γιοι του Στράτου Διονυσίου, ο Άγγελος, ο Στέλιος και ο Διαμαντής. Μερικά από τα τραγούδια που αγαπήσαμε από την ξεχωριστή φωνή του Στράτου Διονυσίου και θα ακουστούν στην παράσταση είναι: «Ο ταξιτζής», «Ο Σαλονικιός», «Ο παλιατζής», «Τα πήρες όλα κι έφυγες», «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» κ.ά. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και το σενάριο ο Κωστής Σαμαράς.


Ανεκπλήρωτο κενό

Ο Στράτος Διονυσίου έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 11 Μαΐου του 1990. Άφησε πίσω του νότες, τραγούδια και μοναδικές ερμηνείες, αλλά και ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Μάλιστα, το προηγούμενο βράδυ είχε εμφανιστεί κανονικά στο μαγαζί όπου τραγουδούσε και είχε προσφέρει μια από τις καλύτερες νύχτες διασκέδασης στους θαμώνες του κέντρου «Στράτος». Όπως δήλωσε και πρόσφατα ο γιος του μεγάλου καλλιτέχνη Άγγελος, σε μια κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τα αδέλφια του στο «Στούντιο 4»: «Ο Στράτος ένιωθε άτρωτος, δεν καταλάβαινε τίποτα. Ήταν ένας άνθρωπος από πολύ φτωχή οικογένεια και με αγώνα και θυσίες άφησε την οικογένειά του, κατέβηκε στην Αθήνα μόνος του, το κυνήγησε και ανταμείφθηκε. Φυσικά, είχε και το ταλέντο».

Χαρακτηριστική είναι η στιγμή που τα τρία αδέλφια περιγράφουν συγκινημένα την ημέρα που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο πατέρας τους, αφήνοντας τεράστιο κενό στη νυχτερινή ζωή, αλλά και στην οικογένειά τους. Όπως περιέγραψε ο Άγγελος Διονυσίου: «Ο πατέρας μας έφυγε από το ξενοδοχείο στις 10.00 το πρωί με ταξί και πέθανε μέσα στο ταξί. Έξω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός». Ο Στράτος Διονυσίου «έφυγε» στα 55 του χρόνια από εσωτερική αιμορραγία λόγω ρήξης ανευρύσματος στην κοιλιακή χώρα και, αν και είχε ενοχλήσεις, δεν είχε πάει εγκαίρως στο γιατρό: «Αν δεχόταν να πάει σε γιατρό, ίσως να είχε ζήσει εκείνη την ημέρα» είπε ο γιος του. Οι γιοι του Στράτου αποκάλυψαν και μια άλλη πτυχή της ζωής του πατέρα τους. Ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής συντηρούσε τέσσερις οικογένειες, κάτι που δεν γνώριζαν ούτε οι ίδιοι ούτε η μητέρα τους: «Στην κηδεία του πατέρα μας είχαν έρθει δύο κυρίες και είπαν στη μαμά ότι τέσσερις οικογένειες, οι δύο δικές τους και άλλες δύο, τις συντηρούσε ο Στράτος. Τα σχολεία τους, τις ανάγκες του σπιτιού, τα νοίκια, με όλα. Αυτό δεν το ξέραμε, ούτε και η μητέρα μας».

Ο Στράτος Διονυσίου είχε μεγάλο πάθος με τα άλογα. Μάλιστα, είχε στην κατοχή του πάνω από είκοσι, με τα οποία ασχολιόταν καθημερινά, ενώ νοίκιαζε τη σουίτα 707 του ξενοδοχείου «Χανδρής» για να μπορεί να παρακολουθεί με κιάλια τις ιπποδρομίες.

Η κηδεία του έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και πλήθος κόσμου παρευρέθηκε για να του πει το «τελευταίο αντίο», ενώ οι παρευρισκόμενοι τον αποχαιρετούσαν τραγουδώντας μεγάλες του επιτυχίες.