Ναυτία μετά το ταξίδι: Τι να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις - "Tips" και συμβουλές
Τα συμπτώματα και οι αιτίες
Μεγαλύτερη ευαισθησία εμφανίζουν τα παιδιά ηλικίας 2-15 ετών, οι γυναίκες - ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη ή την έμμηνο ρύση και τα άτομα που πάσχουν συχνά από ημικρανίες
Η ναυτία μπορεί να προκληθεί ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο, το τραίνο, το αεροπλάνο ή το πλοίο και οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάσει τα συμπτώματα της. Μεγαλύτερη ευαισθησία εμφανίζουν τα παιδιά ηλικίας 2-15 ετών, οι γυναίκες - ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη ή την έμμηνο ρύση και τα άτομα που πάσχουν συχνά από ημικρανίες.
Συχνά προκαλεί ήπια έως μέτρια αδιαθεσία, ζάλη και έμετο, και μπορεί να κάνει το ταξίδι δυσάρεστο. Αρχικά εμφανίζεται ένα αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή της κοιλιάς, και ακολουθούν συμπτώματα όπως ζάλη, ιδρώτας, κρύος ιδρώτας, αυξημένη έκκριση σάλιου, υπεραερισμός, πονοκέφαλος, αίσθημα ζέστης, υπνηλία.
Τι είναι η ναυτία
Η ναυτία είναι μια αίσθηση που βιώνουμε όταν νιώθουμε αστάθεια ή κίνηση που δεν την περιμένουμε. Μπορεί να συμβεί όταν κάνουμε κάποιο ταξίδι όπως παράδειγμα με αυτοκίνητο ή πλοίο και όταν αισθανόμαστε άσχημα λόγω ασθένειας. Η ναυτία περιλαμβάνει την αίσθηση ζαλάδας, την ανάγκη για εμετό και την αίσθηση αβεβαιότητας για το τι πρόκειται να συμβεί.
Συμπτώματα ναυτίας
Αίσθηση αστάθειας ή ανισορροπίας: Αυτό είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ναυτίας. Μπορείτε να αισθανθείτε ότι ο κόσμος γύρω σας κινείται ή ότι είστε ασταθείς.
Αίσθημα αποσταθεροποίησης του στομάχου: Μπορεί να αισθάνεστε ότι το στομάχι σας είναι ανασταλτικό ή "γυρίζει"
Αίσθημα αναστολής: Μπορεί να αισθάνεστε ότι το φαγητό ή η κατάσταση του στομάχου σας "κολλάνε" και δεν καταναλώνετε κανονικά τρόφιμα.
Επιθυμία για εμετό: Η ναυτία συνήθως συνοδεύεται από την επιθυμία ή την αίσθηση του εμετού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην πραγματική εκδήλωση του εμετού, αν και δεν είναι απαραίτητα πάντα έτσι.
Μείωση όρεξης: Η ναυτία μπορεί να μειώσει την όρεξη για φαγητό ή νερό, ενώ επίσης μπορεί να συνοδεύεται από εμετό, που κάνει δύσκολη τη διατήρηση των τροφίμων και των υγρών στο σώμα. Η συνεχής απώλεια υγρών μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, καθώς το σώμα μας χάνει το νερό και τους ηλεκτρολύτες που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία.
Αφυδάτωση: Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της ναυτίας, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να καταστήσει την αίσθηση της ναυτίας ακόμα πιο έντονη. Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε γενική καταπόνηση, έλλειψη ενέργειας και επιδείνωση της γενικής ευεξίας.
Ναυτία μετά το ταξίδι: Τρόποι αντιμετώπισης
Για να προστατευθείτε: Να επιλέξετε θέση στο μεταφορικό μέσο όπου η ταλάντωση είναι μικρότερη.- Στο αυτοκίνητο ή στο λεωφορείο, καθίστε μπροστά (ή οδηγήστε, αν είναι δυνατόν).
- Στο αεροπλάνο, καθίστε στη μέση, σε θέση κοντά στο φτερό.
- Στο κρουαζιερόπλοιο, προτιμήστε μια κεντρική καμπίνα.
- Να κλείσετε τα μάτια σας ή να εστιάσετε το βλέμμα σας στον ορίζοντα ή σε ένα σταθερό σημείο.
- Να αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλου γεύματος και αλκοόλ πριν το ταξίδι.
- Να αποφύγετε το κάπνισμα.
- Η διέγερση των άλλων αισθήσεών μπορεί να σας αποσπάσει από την κίνηση. Η αρωματοθεραπεία (μέντα ή λεβάντα), καραμέλες τζίντζερ ή άλλες παστίλιες με γεύση μπορεί να σας βοηθήσουν.
- Να συζητήσετε με τον ιατρό σας για τα φάρμακα που θα μπορούσατε να λάβετε προληπτικά. Να συζητήσετε με τον παιδίατρο για τα φάρμακα που θα μπορούσαν να λάβουν προληπτικά τα παιδιά, αν χρειαστεί. Φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν για την πρόληψη και τη θεραπεία της ναυτίας είναι τα αντιισταμινικά όπως η διμενυδρινάτη, η μεκλιζίνη, η κυκλιζίνη, η βουκλιζίνη, τα αντιμουσκαρινικά όπως η σκοπολαμίνη, τα αντιντοπαμινεργικά όπως η προχλωροπεραζίνη, οι βενζοδιαζεπίνες όπως η λοραζεπάμη, τα συμπαθομιμητικά όπως η εφεδρίνη. Η επιλογή τόσο του φαρμάκου όσο και της δόσης χρειάζεται να βασίζεται στην ηλικία, στη διάρκεια του ταξιδιού και στα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας. Για να είναι πιο αποτελεσματικά τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον μία ώρα πριν από το ταξίδι.