Η κουζίνα κάθε χώρας διαφέρει ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις του λαού και με τα υλικά που παράγονται στην καθεμία. Οι γαστρονομικές παραδόσεις και η κουλτούρα του φαγητού παίζουν καθοριστικό στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων και για αυτό και η κάθε χώρα έχει εθνικά πιάτα οι συνταγές των οποίων έχουν μείνει αναλλοίωτες στον χρόνο. Σήμα κατατεθέν της Ελλάδας η χωριάτικη, της Ιταλίας οι μακαρονάδες, της Τουρκίας ο μπακλαβάς, της Ισπανίας η παέγια και πάει λέγοντας.

Όσο φεύγουμε όμως από την Ευρώπη και κατευθυνόμαστε προς Ασία και Βορρά εκεί οι γευστικοί κάλυκες αλλάζουν. Εκεί στο μενού μπαίνουν έντομα, ερπετά, ωμά μαλάκια, εντόσθια και μέρη ζώων (που δεν θα σκεφτόσασταν ποτέ ότι τρώγονται) τα οποία ενώ από μόνα τους φαντάζουν εξαιρετικά δύσκολο να καταναλωθούν, πολλές φορές συνδυάζονται και με περίεργα υλικά ενώ υπόκεινται σε ζυμώσεις που τα καθιστούν… τρομακτικά για τους non locals και τους πιο «συντηρητικούς». Και μπορεί σε εμάς τα συγκεκριμένα φαγητά να φαίνονται αποκρουστικά για άλλους όμως αποτελούν λιχουδιά.

Διαβάζοντας τα παρακάτω πέντε φαγητά ίσως και ξανασκεφτείτε να παραπονεθείτε όταν γυρίσετε στο σπίτι και δείτε στην κατσαρόλα ρεβίθια ή σπανακόρυζο…

Πέντε από τα πιο περίεργα φαγητά του κόσμου


century_eggs_ok


5. Αβγά του αιώνα: Πρόκειται για μια κινέζικη λιχουδιά που γίνεται από αβγά πάπιας, κότας ή ορτυκιού. Τα αυγά διατηρούνται σε ένα ειδικό μίγμα για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες, μέχρι ο κρόκος να γίνει σκούρος πράσινος με κρεμώδη υφή και το ασπράδι να γίνει ένα σκούρο καφέ ζελέ με ελαφρώς αλμυρή γεύση. Τρώγονται είτε σκέτα, είτε ως συνοδευτικό, ενώ κάποιοι τα προσθέτουν ως βασικό υλικό σε διάφορα κυρίως πιάτα.


fried_spiders_ok


4. Τηγανιτές ταραντούλες: Αυτό το ιδιαίτερο πιάτο προέρχεται από την Καμπότζη και το συναντάμε τόσο σε εστιατόρια όσο και σε ανοιχτές αγορές ως street food. Πλανόδιοι κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας με δίσκους γεμάτους μεγάλες μαύρες ταραντούλες τηγανισμένες με σκόρδο και αλάτι, τις οποίες πωλούν αρκετά οικονομικά. Σύμφωνα με όσους τις έχουν δοκιμάσει, η γεύση τους θυμίζει μικρό κοτόπουλο.


harlal_ok


3. Σιτεμένος καρχαρίας: Ένα από τα εθνικά πιάτα της Ισλανδίας είναι το Χακάρλ που γίνεται από καρχαρία Γροιλανδίας που μένει αρκετούς μήνες να σιτέψει πριν καταναλωθεί. Τα κομμάτια καρχαρία μένουν κρεμασμένα για 4 με 5 μήνες, κατά τους οποίους υφίσταται μία συγκεκριμένη διαδικασία ζύμωσης. Αν και οι Ισλανδοί το καταναλώνουν με ευχαρίστηση, η έντονη οσμή του, το κάνει απωθητικό για τους περισσότερους.


sannakji_ok


2. San-nakji: Είναι ένα διάσημο κορεάτικο φαγητό που έχει γίνει viral από τους τουρίστες. Πρόκειται για ένα πιάτο με χταποδάκι που σερβίρεται ζωντανό. Όσο είναι ζωντανό, το κόβουν σε κομμάτια, του προσθέτουν λίγο σησαμέλαιο και όταν το σερβίρουν τα πλοκάμια εξακολουθούν να κινούνται. Όποιοι θέλουν να το δοκιμάσουν πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς υπάρχει κίνδυνος πνιγμού. Περίπου 6 άνθρωποι τον χρόνο χάνουν τη ζωής από το συγκεκριμένο φαγητό.


flipper_pie


1. Flipper pie: Γνωστή και ως πίτα φώκιας, η Flipper pie είναι μια παραδοσιακή καναδική κρεατόπιτα που παρασκευάζεται από την ωρά του ζώου. Πρόκειται για ένα αγαπημένο γεύμα των ντόπιων που καταναλώνεται κυρίως τον Απρίλιο και τον Μάιο, κατά τη διάρκεια του ετήσιου κυνηγιού φώκιας. Το κρέας φώκιας έχει περιγραφεί ότι έχει γεύση κουνελιού ή κοτόπουλου και οι θαυμαστές της γεύσης του τείνουν να είναι άνθρωποι που μεγάλωσαν τρώγοντας το.