Στην Αναγέννηση και τα αρώματα ήταν στο φόρτε τους. Και ο πολυμήχανος Λεονάρντο ντα Βίντσι, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, διέπρεψε και σε αυτόν τον τομέα. Αυτή η άγνωστη πτυχή του αποτελεί το αντικείμενο της έκθεσης «Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και τα αρώματα της Αναγέννησης» που ξεκίνησε και θα διαρκέσει έως τις 15/9 στο γαλλικό Chateau du Clos Luce στο Amboise.

Πρόκειται για πολυδιάστατη έκθεση με εφευρέσεις του σχετικές με την αρωματοποιία (π.χ. συσκευή καύσης με πρότυπο περίτεχνο κλουβί πουλιού από την Κύπρο γνωστό ως oiselet de cyphre), με συνταγές του για δημιουργία αρωμάτων, με γλυπτά, ζωγραφιές, βιβλία συνταγών αρωματοποιίας του 15ου αιώνα. Δεν λείπει η μόδα της Αναγέννησης για να υποδηλώσει την κοινωνική τάξη των πρωταγωνιστών του.

Το ενδιαφέρον του για τα αρώματα είχε, αναφέρουν οι διοργανωτές, ως έμπνευση τη μητέρα του, Κατερίνα: χειραφετημένη σκλάβα, που μεταφέρθηκε από τον Καύκασο στην Ιταλία μέσω Κωνσταντινούπολης. Η άφιξή της συνέπεσε με τον ερχομό των αρωμάτων που χρησιμοποιούνταν στην Ασία, προτού γίνουν ευρέως διαθέσιμα -και γνωστά- στην Ευρώπη.

Ο Κάρλο Βέτσε, καθηγητής Ιταλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, ένας εκ των κύριων επιμελητών της έκθεσης, κατέγραψε τις εμπειρίες της από τις πολύβουες αγορές της Κωνσταντινούπολης, όπου τα αρώματα χρησιμοποιούνταν και για θεραπευτικούς σκοπούς, μέχρι τα καταστήματα των Spezieri, τάγματος εμπόρων φαρμάκων και μπαχαρικών με έδρα τη Βενετία.