Αλλάζει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες με καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας, γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, στο φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης». 

Η Ψυχρή Λίμνη παρατηρείται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο, όταν η θέρμανση του εδάφους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες προκαλεί την ανύψωση θερμών αέριων μαζών.

Στη μετεωρολογία, ο όρος «Ψυχρή Λίμνη» αναφέρεται σε μια ψυχρή περιοχή της ατμόσφαιρας που περιβάλλεται από αυτές τις θερμές αέριες μάζες. Οι μάζες καταλαμβάνουν σχεδόν όλο το κατακόρυφο εύρος της Τροπόσφαιρας, το χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας, και χαρακτηρίζονται από κυκλωνική κίνηση του αέρα, δηλαδή κίνηση αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού.

Ψυχρή Λίμνη: Οι ψυχρές και οι θερμές αέριες μάζες

Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αστάθεια, μια κατάσταση όπου η θερμοκρασία μειώνεται γρήγορα καθ’ ύψος.

Αυτή η αστάθεια αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για την ανάπτυξη καταιγίδων, οι οποίες χρειάζονται επίσης την ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης αυτών των μαζών. Χωρίς έναν από αυτούς τους τρεις παράγοντες, η δημιουργία καταιγίδων είναι αδύνατη.

Το φαινόμενο της Ψυχρής Λίμνης παρατηρείται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο, όταν η θέρμανση του εδάφους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες προκαλεί την ανύψωση θερμών αέριων μαζών. Ο θερμός αέρας, ο οποίος είναι πιο ελαφρύς από τον ψυχρό, ανεβαίνει με μεγαλύτερη ταχύτητα όταν βρεθεί σε ένα ψυχρό περιβάλλον, όπως αυτό που δημιουργεί μια Ψυχρή Λίμνη.


Καιρός: Πού εκδηλώνονται οι καταιγίδες αέριας μάζας

Οι καταιγίδες αέριας μάζας, που προκαλούνται από αυτό το φαινόμενο, εκδηλώνονται συνήθως πάνω από ηπειρωτικές περιοχές, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, κατά τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το έδαφος χάνει ενέργεια μέσω ακτινοβολίας, ψύχοντας τον αέρα που έρχεται σε επαφή με αυτό. Όταν αυτή η ψύξη συμβαίνει σε ορεινές περιοχές, ο πυκνότερος ψυχρός αέρας βυθίζεται προς τα κάτω, δημιουργώντας καταβατικούς ανέμους. Όταν ο ψυχρός αέρας φτάνει σε επίπεδες περιοχές ή κοιλάδες, επιβραδύνεται και συσσωρεύεται, σχηματίζοντας μια «λίμνη» ψυχρού αέρα.

Αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο είναι καθοριστικό για την κατανόηση των καταιγίδων και της γενικότερης ατμοσφαιρικής αστάθειας, επηρεάζοντας σημαντικά τις καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών.