Ο ανεφοδιασμός του οχήματός μας είναι μια συνήθεια που μας απασχολεί αρκετά συχνά ιδιαίτερα αν οδηγούμε καθημερινά. Λίγοι όμως είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι υπάρχουν κατάλληλες και ακατάλληλες ώρες και συνθήκες για να επισκεφτούν ένα πρατήριο καυσίμων.

Συγκεκριμένα, σε περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και έντονου καύσωνα δεν συνίσταται ο ανεφοδιασμός του οχήματος. Την πιθανότητα αυτανάφλεξης και έκρηξης των υγρών καυσίμων την ώρα του ανεφοδιασμού σε ακραίες θερμοκρασίες περιβάλλοντος, απορρίπτουν οι ειδικοί.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι καυτές ημέρες, είναι κατάλληλες για να βάλουμε καύσιμα στο όχημά μας.

Βενζίνη και υψηλές θερμοκρασίες

Όπως είναι γνωστό, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν σημαντικά την εξάτμιση ενός υγρού, ιδίως όταν πρόκειται για ένα εξαιρετικά πτητικό υλικό, όπως η βενζίνη. Συνεπώς, εάν αποφασίσουμε να γεμίσουμε το αυτοκίνητό μας σε μια ημέρα που η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, είναι αρκετά πιθανό να δούμε την εξάτμιση της βενζίνης να ενισχύεται.

Το αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι η απελευθέρωση μεγαλύτερης ποσότητας πτητικών οργανικών ενώσεων στο περιβάλλον, με αρνητικές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα.

Επίσης, η έντονη οσμή της βενζίνης που διαχέεται κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα δυσφορίας και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και λιποθυμικά επεισόδια.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε ένα ισχυρό κύμα καύσωνα και ο ανεφοδιασμός του αυτοκινήτου είναι απαραίτητος, είναι συνετό να επιλέξουμε να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ μας τις ώρες της ημέρας κατά τις οποίες παρατηρούνται χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Τέτοιες ώρες είναι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Με τον τρόπο αυτό δεν θα εκτεθούμε σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά θα αποφύγουμε και την διαπεραστική οσμή της βενζίνης!